Vesti Cmiljača, Bijelo Polje - Montaža nove šestosede žičare do jula 2020.

Cmiljača, Bijelo Polje - Montaža nove šestosede žičare do jula 2020.

Bijelo Polje | 09.11.2019. | sharemontenegro.me
cmiljaa nov19bc

Montaža nove šestosede žičare na planinskom ski centru Cmiljača u crnogorskoj opštini Bijelo Polje, koju Vlada Crne Gore finansira sa devet miliona eura iz kapitalnog budžeta, teče planiranom dinamikom.

Radove na Cmiljači, nakon sprovedenog postupka javne nabavke, Uprava javnih radova poverila je podgoričkoj kompaniji “Novi Volvoks”, a reč je o modernoj opremi italijanskog proizvođača žičara Leitner. Projektovani kapacitet žičare je 2.600 skijaša na sat, a njena dužina je blizu 1,4 kilometra.

Žičara u okviru ski-centra Cmiljača u Bijelom Polju biće završena do jula 2020.


Put do Cmiljače
Jedan od zahtevnijih segmenata ovog projekta je izgradnja pristupne saobraćajnice Ravna Rijeka – Latinska kosa – Jasikovac – Cmiljača, ukupne dužine blizu 16 kilometara, koja će povezati budući planinski centar sa magistralnim putem i tako ga učiniti pristupačnim za sve ljubitelje zimkog turizma. Na delu od Jasikovca do vrha Cmiljače trenutno je angažovano nekoliko izvođača.

Inženjerski tim Uprave javnih radova istovremeno realizuje i projekat izgradnje elektroenergetske infrastrukture za potrebe napajanja buduće žičare u okviru ski kompleksa Cmiljača, a prvi elementi biće završeni do kraja tekuće 2019. godine.

Vodosnabdevanje na Cmiljači
Ugovorena je izgradnja sistema za vodosnabdijevanje na Cmiljači vredna oko 580.000 eura. To je precizirano ugovorom koji su 12.09.2019. potpisali Uprava javnih radova Crne Gore i najpovoljniji ponuđač u postupku javne nabavke, podgoričko preduzeće "Vukotić Trejd".

Reč je o jednom od segmenata u cilju stavljanja u funkciju novog ski centra, a rok završetka radova je šest meseci od dana uvođenja izvođača u posao.

Struja na Cmiljači
Ugovorom koji je potpisan 08.05.2019. sa podgoričkim doo “Eminent”, precizirana je izgradnja trafostanice 35/10 kV na lokaciji Majstorovina u Bijelom Polju. Vridnost ove investicije, koju će Vlada Crne Gore takođe finansirati kroz kapitalni budžet, iznosi više od 1,18 miliona eura, a prvi elementi biće završeni do kraja tekuće 2019. godine.

Izgradnja ove elektroenergetske infrastrukture gradi se za potrebe napajanje budućih žičara u okviru ski kompleksa Cmiljača i Žarski.

UKUPNO o investiciji Cmiljača
Ukupno ulaganje u stavljanje žičare i ski staza u funkciju, kao i izgradnje elektroenergetske, vodovodne infrastrukture i pristupnih saobraćajnica, iznosi oko 23 miliona eura, a samo ove godine Vlada Crne Gore će izdvojiti više od četiri miliona eura.

Ovaj projekat realizuje se u dve faze. Prva faza obuhvata radove na izgradnji putne infrastrukture, izgradnju bazne stanice sa pratećim sadržajima, parking prostorom, izgradnju elektroenergetske mreže, žičare, hidrotehničke i telekomunikacione infrastrukture, oko tri kilometara ski-staza i nabavku neophodne mehanizacije i opreme.

Planirani rok završetka prve faze je 2020. godina. Druga faza obuhvata radove na osnežavanju ski staza, čiji je planirani rok završetka do 2022. godine.

Đalovića pećina
Na području bjelopoljske opštine u toku je i realizacija projekta valorizacije Đalovića pećine, jednog od značajnijih poduhvata u oblasti turizma, ne samo na ovom području, već i u celoj Crnoj Gori.

Vlada će narednih godina sa oko 18 miliona eura finansirati opremanje i uređenje pećine, izgradnju žičare iznad Đalovića klisure i celokupne saobraćajne i druge infrastrukture.

     Izvor, foto: sharemontenegro.me 

Pogledajte VIDEO:

Budući ski centar Cmiljača u Bijelom Polju koji je u sastavu Skijališta Crne Gore - radovi 31.10.2019.
https://www.facebook.com/skicg/videos/764906780621888/

3D prikaz budućeg skijališta Cmiljača.
https://www.facebook.com/skicg/videos/563908594381821/

Galerija slika

Komentari