Vesti Cmiljača, Bijelo Polje - Isporučeni noseći stubovi za žičaru

Cmiljača, Bijelo Polje - Isporučeni noseći stubovi za žičaru

Bijelo Polje, MNE | 03.07.2019. | dan.co.me
stiglistubovizazicaru Cmilja

Radovi na žičari na Ski- centru „Cmiljača” na Bjelasici teku planiranom dinamikom, saopšteno je iz Opštine Bijelo Polje. Dodaju da su 17. juna 2019. isporučeni visoki noseći stubovi, kojih će na trasi biti montirano osam. Ukupna dužina linije žičare je 1,32 kilometra. Kako se navodi iz Opštine Bijelo Polje, montiraće se moderna žičara italijanskog proizvođača „Leitner”.

Izvođač radova je crnogorska kompanija „Volvoks” iz Podgorice, a investitor Vlada Crne Gore preko Direkcije za javne radove.

Uz žičaru, planirana je izgradnja bazne stanice, po sistemu „projektuj-izgradi”, površine 1.200 kvadratnih metara sa 300 parking mjesta, investicione vrednosti 1,1 milion eura. U toku je tender za odabir izvođača radova na vodosnabdevanju, procenjene vrijednosti 1,1 milion eura.

-Ugovoreni su radovi za izgradnju dalekovoda 35 Kv, Ribarevine-Bjelasica, po principu „projektuj-izgradi” za potrebe napajanja kompleksa, „Cmiljača” i „Žarski katun”, u vrednosti od 890.000 eura. Trafostanica na Bjelasici 35/10Kv će se napajati dalekovodom sa Ribarevina i dalekovodom iz Mojkovca radi stvaranja napojnog elektroenergetskog prstena. Procenjena vrijednost je 1,2 miliona eura, radovi će početi takođe u ovoj godini-kazao je gradonačelnik Petar Smolović.

-------------

Ski centar Cmiljače biće gotov do 2022. godine

Planirano da realizacija višegodišnjeg kapitalnog projekta Ski centar Cmiljača bude završena do 2022. godine, a da je vrednost investicije ukupno 23 miliona eura.

Ovaj projekat realizuje se u dve faze. Prva faza obuhvata radove na izgradnji putne infrastrukture, izgradnju bazne stanice sa pratećim sadržajima, parking prostorom, izgradnju elektroenergetske mreže, ski- lifta, hidrotehničke i telekomunikacione infrastrukture, oko tri kilometara ski- staza i nabavku neophodne mehanizacije i opreme.

Planirani rok završetka prve faze je 2020. godina. Druga faza obuhvata radove na osnežavanju ski staza. Planirani rok završetka je do 2022. godine”.

Saobraćajnica koja će povezivati Ski- centar “Cmiljača” na Bjelasici sa magistralnim putem M-21, je putni pravac Ravna Rijeka - Latinska kosa - Jasikovac - Cmiljača, dužine 15,5 kilometara.

Za izgradnju ovog puta urađen je i revidovan glavni projekat, riješeni su imovinski odnosi i dobijena građevinska dozvola. Projekat se realizuje po deonicama i fazama. Za deonicu puta Ravna Rijeka – Latinska kosa – Jasikovac urađen je prvi sloj asfalta u dužini od 5,5 kilometara, kao i most na rijeci Ljuboviđi. Takođe, urađen je projekat za sanaciju klizišta na ovoj deonici puta. U nastavku trase ovog puta u dužini od pet kilometara, izvode se radovi na proboju te deonice, koji su u završnoj fazi. Na preostaloj deonici trase puta do Cmiljače u dužini od pet kilometara ugovoreni su radovi na proboju puta i izvođač će biti uveden u posao u ovoj godini.

Uz žičaru Ski centra “Cmiljača”, planirana je izgradnja bazne stanice, po sistemu projektuj-izgradi, površine 1.200 kvadratnih metara sa 300 parking mjesta, investicione vrijednosti 1,1 milion eura.

Vrednost ugovora za izgradnju žičare je 7.988.000 eura.

“Žičara je dužine 1140 m, sa šest sedišta, kapaciteta 2600 skijaša na sat i tri kilometra ski-staza, prosječne širine 40 metara. Rok za izradu projekta i izgradnju žičare je 18 mjeseci od dana dobijanja građevinske dozvole, kao i za izradu tehničke dokumentacije za sistem vještačkog osnježavanja ski-staza sa 30 cm snijega za vrijeme od 60 sati kod vlažne temperature (-5 C°)”

 

Galerija slika

Komentari