Vesti Četvrt veka carvinga - Skije koje su promenile svet

Četvrt veka carvinga - Skije koje su promenile svet

| 10.11.2020. | 24sata.hr
skis that dont skid2

Bila je to revolucija u koju se vrlo brzo uključila cela svetska populacija skijaša.

Malo ko se seća, a mlađi naraštaji uglavnom malo znaju ili ne znaju ništa o tome kako je promena dizajna jednoga proizvoda, pre četvrt veka, iz temelja promenila i naglavačke preokrenula jedan sport kojim se tada profesionalno ili rekreativno bavilo desetine miliona ljudi. Reč je o carving skijama, tada ekstremnom izumu, a danas sasvim uobičajenom sportskom rekvizitu.

Doslovno, bila je to revolucija bez premca, u koju su se, na sreću, skijaši vrlo brzo uključivali. Carving skije su iznenada i bespovratno promenile i situaciju u Svetskome kupu i ostalim skijaškim takmičenjima. Neki vrhunski skijaši nisu mogli da se prilagode novom načinu skijanja, a tako i rekreativci, kao i neki proizvođači koji su u toj žestokoj trci posustali. Pokazaće se ubrzo da se zbog carving skija svet ljubitelja skijanja širio progresivno.

A za sve je, zapravo – kriv slovenački Elan, koji su proslavili i danas nenadmašni Šveđanin Ingemar Stenmark, Slovenac Bojan Križaj i drugi takmičari, penjući se Elanovim skijama na pobednička postolja.

Negde 1995. godine na hiljade proizvedenih carving skija su u velu tajnosti tajminga za plasiranje na tržištu čamile u Elanovim skladištima, spremne na sve ili ništa na žestokom svetskom tržištu. Radilo se o Elan SCX parabolic (skraćeno Short Cut Parabolic – kratki isečak parabole). A u isto vreme na reklamnim Elanovim fotografijama i dalje su se nalazili – "stari" modeli skija Elan MBX

Sezone 1996/97 carving skije su na svetskome tržištu imale udeo tri posto, u sezoni 1997/98. čak 70 posto svih prodanih pari skija, a u sledećoj stari modeli skija uopšte nisu bili u trgovinama!

Sve je počelo još 1978.
Šta je, zapravo, pokrenulo tu oluju u svetu skija i skijanja, čiji su začetci u dalekoj 1978. godini, koja se rađala 17 godina u velikoj tajnosti, tolikoj da pojedinosti o njoj nisu znali ni neki čelnici u Elanu? Elanovi konstruktori dizajnirali su carving skiju te daleke 1978. godine. Bile su drastično, gotovo do pola metra, kraće skije duge od 163 do 193 cm, sa "strukom" širokim samo 60 mm, spreda su bile izrazito široke, čak 114 mm, a pozadi nešto uže (105 mm) pa se govorilo kako se njima može lopatati sneg.

Već iduće 1979. godine bile su testirane na stazama, ali zbog njihovog totalno drukčijeg izgleda malo ko je verovao u uspeh na tržištu. Na projekat je pala paučina. Nažalost, Elan je, obeshrabren, patentirao samo deo izuma – parabolični spoljni luk, a to su posle iskoristili drugi proizvođači ponudivši poboljšane varijante.

Elanova carving skija teško se probijala, najpre je korišćena kao pomoćna skija u 350 skijaških škola u SAD-u, a u Japanu se pojavila pod nazivom Nale (obrnuto pročitani naziv Elan).

Početnici su te 1993. za samo dan-dva postajali skijaši, zavoleli sport za koji su do tada čuli da je izuzetno težak i da se godinama uči i da su mnogi odustali. To je istina – nekada je u tamošnjim ski-školama prvoga dana odustajao svaki drugi, a potom i 40 posto preostalih polaznika.

Sledeće sezone 1994. Elan CRX parabolik bila je skija godine u SAD-u. Svaka skija na svetu napravljena posle 1994. godine ima delić elanskog duha.

Vrhunski skijaši iz Svetskog i drugih skijaških kupova među zadnjima su prihvatili takmičarske carving skije i to u početku za disciplinu slalom. Bilo je to prvi put da su skije sa tržišta stigle do vrhunskih skijaša, inače je uobičajeno da je taj put obrnut. Onima sa dugogodišnjim stažom teško je bilo da se prilagode. U prelaznoj fazi neki su "potonuli", nisu mogli da se prilagode, a mlađi skijaški takmičari su to preokrenuli u svoju korist, što su nedugo potom potvrdili Ivica i Janica Kostelić i mnogi drugi.

Među prvima prihvatio ih je, nenadmašni Ingemar Stenmark, Elanova uzdanica. On je bio oduševljen tim skijama, ali je bio protiv njihovog uvođenja u Svetski kup i veliki je krivac što se to dogodilo čak deset godina kasnije i što je projekt Ekstrem bio povučen u fioke zaborava.

Elan je model skije SCX parabolic i novu tehniku skijanja u septembru 1995. predstavio u švajcarskom ski centru Zermatt. Uglavnom, svi su im se smejali. Tako je bilo i tri godine ranije, kada je u Radencima Elan pokazao nekoliko primeraka izrađenih skija prodajnim zastupnicima iz celoga sveta. Srećom, u Americi je skija imala uspjeh u ski-školama kao odlična za početnike!

Što i jeste logično, jer onima koji nisu skijali na starim modelima bilo je neuporedivo lakše da nauče da skijaju i beskrajno uživaju u tome, za razliku od onih koji su morali da zaborave sve o starom načinu skijanja.

Među potonjima bilo je u prelaznoj fazi mnogo ozleđenih, jer su mnogi bez obuke i sa starim znanjem stali na sasvim drukčije skije, što je ugrožavalo njihovu sigurnost i zdravlje. Za nove skijaše bilo je to rajsko otkriće, skijanje se brzo učilo, lako se upravljalo skijama i više uživalo.

Taj revolucionarni izum dobio je ime opravdano oslikano značenjem reči carving na engleskome jeziku – rezbariti. Skijaš jednostavno i lako zapravo rezbari po snegu pa i ledu.

Rubovi skije su isečak luka koji se ureže u sneg ili led i tako gura skiju u zavoj koji bi na kraju, teoretski, imao oblik kružnice sa na skiji naznačenim poluprečnikom zaokreta.

Nakon prvih spštanja mnogi su bili šokirani jer skije, duge 193 cm i sa radijusom 18 metara, nisu otklizavale, morale su biti razdvojene kao i noge i kolena, držale su pravac koji se pretvarao u luk ka brdu, sve do trenutka kada su same tražile da se uđe u novi zavoj lako se prebacujući na suprotne rubove, a ubrzanja su bila neverovatna.

Još bolji doživljaj je bio na skijama dugim 183 i 163 cm, sa poluprečnikom zavoja 15, odnosno 11 metara. Povećana površina skija činila ih je stabilnim i na dubokom snegu, u normalnom položaju tela i bez "izbacivanja" vrhova iz snega i povlačenja tela unazad, u tzv. sedenje.

Na ledu se skijalo kao na običnom snegu, bočna strana i rubovi u obliku isečka parabole su čvrsto i sigurno vodile skije. Ipak, najveći utisak ostavila je sila ubrzanja nakon izlaska iz zavoja. I lakoća skijanja, bez tragova umora.

A te prve carving skije, Elan SCX parabolic, bile su zapravo izrađene gotovo od istih materijala kao tada aktualne najbolje i već pet godina u osnovi vrhunski model MBX, već proglašen skijama XXI. veka. U početku je samo ekstremna promena oblika i dužine skija bila revolucionarna, a posle su i novi materijali doprineli da carving poput orkana počisti sve ostale modele i zasedne na tron na kojem je, evo – 25 godina.

Promene nakon pojave carving skija izazvale su nesagledive posledice. Osim trke proizvođača skija i vezova, nastala je trka i u segmentu prateće opreme, sve se iz temelja menjalo do najmanjih sitnica, poput automobilskih krovnih nosača za skije i ormarića u ski-garderobama, dužine torbi za skije, a neke su se skije već mogle smestiti i u veće prtljažnike u kolima... Srazmerno, već godinama skije su i skuplje, poput auta. Automobili su skuplji zbog dodatne opreme i kvaliteta materijala, a skije zbog kvaliteta i skupih materijala koji uzvraćaju nemerljivo većim uživanjem u skijanju, ali i sigurnošću i manjim brojem povreda, za razliku od prelaznog razdoblja. 


Autor teksta, Željko MILIČEVIĆ - testira Elan SCX

Koliko znače carving skije govori i to što ljudi u poznoj dobi za bavljenje ovim sportom love svaku priliku da se sjure niz stazu i tako mnogo puta dnevno. Kažu da lakše skijaju nego što hodaju. Da skijaju na starim modelima i starom tehnikom, mnogi bi odavno prestali da voze skije.

Ko je savladao carving tehniku skijanja uživao je. Na početku je neobično i sve nekako drugačije... ali ako se želi sve se može naučiti. A onda se više ne može zamisliti skijanje bez carving skija. Jako su "tečne" i zaista odlične za uživanje!

     Autor:  Željko Miličević, 2020.     izvor: 24sata.hr     Foto: elanskis.com

 

Komentari