Vesti Četiri skakaonice - Austrijanac Tomas Dithart pobednik 62. izdanja turneje

Četiri skakaonice - Austrijanac Tomas Dithart pobednik 62. izdanja turneje

Bischofshofen, AUS | 06.01.2014. | B92
Tomas Dithart

Austrijanac Tomas Dithart pobednik je 62. izdanja turneje Četiri novogodišnje skakaonice koje je u ponedeljak završeno u Bišofshofenu. 21-godišnji Dithart na taj način je potvrdio dominaciju Austrijanaca na Novogodišnjoj turneji, pošto su njegovi sunarodnici bili najbolji u prethodnih pet godina.

Posle nadmetanja u Oberstdorfu, Garmiš-Partenkirhen, Insbruku i Bišofshofenu, Dithart je trijumfovao sa ukupno 1.012,6 bodova, ispred sunarodnika Tomasa Morgenšterna sa 994,3 i četvorostrukog olimpijskog šampiona Simona Amana, koji je sakupio 992,4 boda.

Dithart je vođstvo na turneji preuzeo posle Garmiša, gde je ostvario prvi trijumf u Svetskom kupu, bez većih problema zadržao ga je posle Insbruka, da bi pobedu potvrdio sjajnim izdanjem u Bišofshofenu.

Mladi Austrijanac je na zatvaranju turneje slavio sa 296,5 bodova, odnosno skokovima od 138,5 i 140 metara ispred Petera Prevca iz Slovenije i Morgenštern. Već posle prve runde bilo je jasno da Dithart ima pobedu na turneji u rukama, pošto je bio najbolji, a Aman četvrti, a isti plasman ostao je i na kraju skokova u Bišofshofenu.

Pored toga što je postigao najveći uspeh u svojoj karijeri, Dithart je postao najmlađi pobednik prestižne turneje u poslednjih 15 godina. Te 1999. godine Finac Jane Ahonen je trijumfovao sa 21 godinom i 240 dana, dok je Dithart u trenutku trijumfa imao 75 dana više.

Zanimljivo je da je upravo Ahonen poslednji pobednik turneje “Četiri skakaonice” koji nije Austrijanac, a on je to učinio 2008. godine. Od tada su se nizali uspesi austrijskih skakača, Volfgang Lojcl je bio najbolji 2008. godine, a na tronu su se potom našli Andreas Kefler (2009), Andreas Kefler (2010), Tomas Morgenštern (2011) i Gregor Šlirencauer (2012, 2013).

Šlirencauer, koji je branio titulu na Novogodišnjoj turneji, ove godine je imao razočaravajuće rezultate i završio je kao osmi u plasmanu.

Posle turneje “Četiri skakaonice” vođstvo u generalnom plasmanu Svetskog kupa zadržao je Poljak Kamil Štoh, iako nije imao zapaženije rezultate. Štoh ima 558 bodova, a slede ga Aman sa 534 i Šlirencauer, koji ima 476.

Svetski kup u konkurenciji ski skakača nastavlja se letovima u austrijskom Bad Miterndorfu već u subotu.

     Izvor: B92     Foto: FIS

Komentari