Vesti Bovec, SLO - Žičara Kanin neće raditi u zimskoj sezoni 23/24

Bovec, SLO - Žičara Kanin neće raditi u zimskoj sezoni 23/24

Bovec, SLO | 23.10.2023. | rtvslo.si
Kanin Foto BoBo 1200x730

Skijaška sezona na slovenačkom skijalištu Kanin zavisi od dogovora sa italijanskom stranom. Gondolska žičara koja iz mesta Bovec podiže do skijališta Kanin neće raditi u predstojećoj skijaškoj sezoni, obzirom da do početka sezone ne može da dobije upotrebnu dozvolu. Inače, ova gonolska žičara francuskog proizvođača Poma, stara je više mod 50 godina

Skijalište Bovec - Kanin sa slovenačke strane je skijaški povezano sa skijalištem Sella Nevea sa italijanske strane.

Direktorka firme "Sončni Kanin" koja upravlja skijalištem Manuela Božič Badalič objasnila je da je Institut za građevinarstvo tokom poslednje provere kružne kabinske žičare nametnuo nekoliko dodatnih zahteva, među kojima su najhitniji pregled ili zamena koturnih baterija na stubovima, kojih duž žičare ima na stotine. To podrazumeva obimnu sanaciju koja bi trajala više od tri meseca, pa kaninska žičara neće moći ponovo da dobije upotrebnu dozvolu pre zimske sezone.

Ukoliko ne bude dogovora sa italijanskom stranom, Kanin će biti potpuno zatvoren.

Verovatno bi i vrednost sanacije bila previsoka, objasnili su nadležni. S obzirom da najverovatnije neće biti upotrebne dozvole, opština će proveriti mogućnost funkcionisanja skijališta sa instalacijama Prevala, Skripi i Podi, koji imaju važeću upotrebnu dozvolu do kraja 2024. godine, sa pristupom preko italijanske strane skijališta Sela Nevea. To bi logistički bilo prilično zahtevno, ali ako ne bude dogovora sa italijanskom stranom, jedino što bi moglo da usledi je zatvaranje celog Kanina. Kako je potvrdio gradonačelnik Boveca Valter Mlekuž, razgovori o tome su već počeli - prenosi Radio Slovenija.

     Izvor: rtvslo.si,  Foto: BoBo

Skijalište Kanin- Sella Nevea

 

 

 

 

 

Komentari