Vesti Bovec, SLO - Početkom jula obnovljenom gonolom do Kanina

Bovec, SLO - Početkom jula obnovljenom gonolom do Kanina

Bovec, SLO | 09.06.2016. | http://primorske.si
bovec kanin 592x360a

Posle propuštene tri sezone, za očekivati je da će slovenačko skijalište Bovec biti spremno da primi skijaše u predstojećoj 2016/2017 ski sezoni. Da se podestimo, januara 2013. su pale dve kabine gondole, srećom bez povređenih i od tada nije bilo skijanja na Bovecu.

Krajem prošle i tokom ove godine počeo je da se izvodi remont svih instalacija na skijalištu. Svakako naljznačajniji ali i tehnički najzahtevnji su radovi na obnovi gondole koja skijaše vodi iz Boveca na 460 m/nv do skijališta Kanin na 2200 m/nv.

Ovih dana se uz pomoć helihoptera na stubove postavljaju 700 kg treške koturne baterije, a ubrzo se očekuje i kačenje kružnog čeličnog užeta - sajle. Zatim će se na uže postaviti prvih remontovanih 40 kabina gondole. Preostalih 60 kabina gondole još u pripremi. Svaka će imati novu spojnicu i nove kontrolne sisteme.

U drugoj polovini juna je predviđeno višednevno neprekidno testiranje tako što će svaka kabina biti opterećena sa 200 kg tereta. Ako sve bude kako treba, za očekivati je dobijanje dozvole za probni rad, a formalno otvaranje je predviđeno u subotu 02. jula 2016. uoči 4. jula praznika  Oštine Bovec.

Od jula meseca 2016. gondola će biti dostupna i letnjoj turističkoj ponudi Boveca. Godine 2007 gondolom je tokom leta preveženo rekordnih 17000 putnika - planinara i ljubitelja prirode što je predstavljalo trećinu od ukupno preveženih te godine. Posle više od tri godin, ovog leta će ponovo svima biti lako dostupno da se popne na visine od preko 2000 m.

Žičara sedežnica Prevala, koja od vrha gondole vodi na istoimeni prevoj  na 2067 m/nv na granici sa Italijom, je završena i spremna za rad. Radovi na ostalim ski liftovima i žičarama na skijalištu su u toku, biće završeni tokom leta i jeseni i do početka zime biti spremni za rad.

U sezoni 2009/2010 skijalište Bovec-Kanin je povezano sa italijanskim Sella Nevea. Izgradnjom velike viseće funifor gonole "Prevala", sa italijanske strane, povezana su do tada dva susedna razdvojena ski centra, čime je nastalo jedinstveno skijalište Kanin-Sella, prvi međunarodni skijaški centar u regiji. Time je omogućeno skijanje sa jednim skipasom u Italiji i Sloveniji. Na objedinjemom skijalištu se može skijati na 30 km staza.

 

Galerija slika

Komentari