Vesti Bor - Crni vrh spreman za skijaše

Bor - Crni vrh spreman za skijaše

Bor | 25.11.2011. | Tanjug, B92
smrz 4

Na Crnom Vrhu kod Bora sve je spremno za predstojeću zimsku sezonu, ali tehnički kapaciteti neće biti u punoj funkciji, izjavio je Jovica Anđelović, v.d. direktor JP „Borski turistički centar“.

Ski lift je, posle pauze od dvanaest godina ponovo osposobljen, ali ne i dvosed žičara preneta sa Kopaonika čija izgradnja kasni zbog nedostatka dozvole za gradnju i saglasnosti Javnog preduzeća „Srbija šume“, rekao je Anđelović.

U planu je izgradnja žičare. Staza je raskrčena, a obavljeno je i geodetsko snimanje. Urađen je deo temelja (za dva stuba), ali su radovi prekinuti. Čeka se saglasnost Javnog preduzeća „Srbija Šume“, koje gazduje terenom, gde žičara treba da se gradi, objasnio je Anđelović.

„Borski turističi centar“, podneo je zahtev za zakup zemljišta, da bi tamo mogao da gradi, potvrđeno je iz JP „Srbija šume“. Ski lift dužine 920 metara jedan od najbržih u Srbiji, a njegov kapacitet je 1.200 skijaša na sat.

Dužina staze je 830 metara. Prošle zime ski lift je radio svega 20-tak dana, sada je detaljno servisiran i spreman za celu zimsku sezonu, rekao je Anđelović.

Crni vrh kod Bora na 1.037 metara nadmorske visine prepoznatljiv je po dugim i oštrim zimama, gde se sneg tokom sezone zadrži duže nego na mnogo višem Kopaoniku.

Još se pamti januar 2000. godine, kada je visina snežnog pokrivača na toj planini dostigla 167 centimatara.

Komentari