Vesti BOB: Srpski tim uspešan u Svetskom kupu

BOB: Srpski tim uspešan u Svetskom kupu

Beograd | 28.12.2011. | Sportski žurnal
a 1

Posle tri trke u Svetskom kupu, srpski bob tim vratio se za Svetog Nikolu u državu sa mnogo optimizma. Sačinjavaju ga: pilot Vuk Rađenović, gurač Pavle Jovanović, Slovenac Danijel Zlatar, koji ovih dana očekuje da dobije srpsko državljanstvo (rekorder „dežele”, na 110 m i 60 m preko prepona, olimpijac na letnjim Igrama u Atini), kao i  dvojica atletičara: Miroslav Novaković, nacionalni rekorder na 60 m prepone i Nikola Milinković, reprezentativac u sprintu.

– Prvi put smo se oprobali 31. oktobra u austrijskom Insbruku i bili 23. Potom smo u Laplanji u Francuskoj stigli 21, a u nemačkom Vinterbergu 18. decembra 25. S obzirom da nismo imali sredstava za rad u predsezoni, sve ovo je dosta dobro – zadovoljan je mr Miroslav Novaković.

Akcenat je bio na uigravanju ekipe i četvorosedu, mada su se takmičili i u dvosedima.

– Rađenović je jedan od najtalentovanijih pilota. Sjajno je vozio na zahtevnoj stazi u Vankuveru na Olimpijskim igrama, kada su se mnogi prevrnuli. Velika je stvar što nam se pridružio Pavle Jovanović. Do pre tri godine bio je gurač amerčkog tima i jedan od pet najboljih svih vremena u SAD. Odlučio je da se posle pauze takmiči za Srbiju. Neprocenjivo je njegovo iskustvo i saveti koje nam daje. Najmlađi je Nikola Milinković i odlično se prilagodio.


Problem je, kao uvek, što voze stare i sporije bobove, iznajmljene od drugih timova.

– Imamo obećanje od Olimpijskog komiteta Srbije da ćemo do Kalgarija dobiti novi bob, veoma dobar, brz. To bi drastično promenilo stanje nabolje.

Za Božić. 7. januara, biće na novoj trci u Alenbergu (Nemačka). Zatim iz vikenda u vikend slede: Kenigze (Nemačka), Sent Moric (Švajcarska), Vankuver (Kanada), a spomenuti Kalgari (Kanada) je poslednja trka (11. februara), uoči Prvenstva sveta u Lejk Plesidu (SAD) od 13. do 26. februara.

Zlatnar, Milinković, Novaković i Štegel, još su jedna potvrda da Kraljica sportova ne nosi slučajno krunu, jer oni koji su u njoj kvalitetni, mogu da budu vrhunski u mnogim drugim sportovima.

– Najvažniji cilj nam je – ističe Novaković – opstanak u Svetskom kupu i naredne sezone. Imamo realnih izgleda uprkos jakoj konkurenciji. Uveren sam da ćemo ostati u Svetskom kupu 2013, što će nam omogućiti da se ponovo plasiramo na Zimske olimpijske igre…

Komentari