Vesti Bjelašnica, Igman, BIH - Skijaška sezona dovedena u pitanje

Bjelašnica, Igman, BIH - Skijaška sezona dovedena u pitanje

Sarajevo | 26.10.2014. | bhski.ba
bjelasnica ne radioslobodjenje640

Iako su okolne sarajevske planine već pod snegom koji ih je prekrio pre dva dana, na njima se još ne može videti uobičajena atmosfera euforičnih skijaša, šetača i sankaša, a postoji bojazan da bi na olimpijskim Bjelašnici i Igmanu tako moglo biti većim delom zime.

Naime, trenutna predsezonska slika sa sarajevskih planina mogla bi se nastaviti i u narednim mesecima sudeći prema najavama iz Javnog preduzeća ZOI '84 koje nisu nimalo optimističke, a na osnovu kojih je ovogodišnja skijaška sezona na Bjelašnici i Igmanu i dalje pod znakom pitanja.

Ovu informaciju za Anadolu Agency (AA) potvrdio je direktor Ski-centra Igman i Bjelašnica Adnan Šerak koji je napomenuo kako nisu ispunjeni određeni uslovi da bi sezona mogla početi.

"Pitanje zimske skijaške sezone je komplikovano. Imamo finansijski problem u preduzeću, a zaposleni su još uvek u generalnom štrajku. Iščekuje se obećani kredit, odnosno novac za uplatu plata i novac kojim će se moći kupiti rezervni delovi za mašine i vertikalni transport na stazama. Situacija je sve gora kada je reč o radovima koji nas očekuju u sezoni i koji su neophodni da bi pustili u rad Ski-centar tokom zimskog perioda", kaže Šerak, dodavši da bi, bez obzira na sneg i zimske temperature, ski-sezona mogla biti ozvaničena tek tokom sredine decembra ukoliko se situacija u preduzeću poboljša.

Kantonalno javno preduzeće ZOI '84 u čijoj su nadležnosti pored ostalog i skijališta na Bjelašnici i Igmanu je u štrajku od 23. juna 2014. godine. Radnici zahtevaju isplatu plata i doprinosa. Kada je reč o nastupajućoj skijaškoj sezoni, Šerak napominje kako je osnovni problem neizvršeni remont odnosno popravka već ranije korišćenih mašina na planinama bez kojeg ništa ne sme biti pušteno u rad.

Prema rečima direktora Ski-centra Igman i Bjelašnica, i ako sneg nastavi da pada i u narednim danima, građani i turisti, zaljubljenici u skijanje neće moći koristiti staze, liftove, tj. neće moći skijati.

"Remont nije obavljen i uslovi nisu adekvatni za skijanje. Možda bi se to moglo uraditi, ali to ne bi bilo u skladu sa zakonom ni sa propisima koji su potrebni za rad Ski-centra. Nadamo se rezervnim delovima, odnosno novcu kojim bi oni bili kupljeni", kaže Šerak u razgovoru za Anadolu Agency.

Govoreći o potrebnom remontu, Šerak ističe kako je prethodna skijaška sezona zbog vremenskih neprilika bila jako loša. Naglašava da su skijaški liftovi i žičare bili slabo korišćeni, pa najverovatnije nisu ispravni, ali bez određenih finansija koje nedostaju, remont ne može biti izvršen. Uprkos lošem stanju u preduzeću ZOI '84, Šerak kaže kako je u toku izrada sezonskih i dnevnih skijaških karata koje bi uskoro trebale biti puštene u prodaju.

Zbog natprosečno visokih temperatura, skijaška sezona već u prvom mesecu ove godine bila je izuzetno loša, pa su mnogi skijaši koji su kupili karte bili uskraćeni za njihovu upotrebu. Šerak naglašava da su za te građane predviđene značajno niske cene dnevnih i sezonskih karata.

Biće značajan popust za kupovinu karata za one koji su kupili karte prošle sezone koja je bila neuspješna. Ne možemo još uvijek ništa obećavati jer je u preduzeću štrajk i svima nama je neugodno, ali radimo ono što možemo, pripremamo karte da izađemo u susret svim našim posetiocima i da im se na neki način izvinemo, iako nismo krivi”, rekao je Šerak, poručivši:

Nemamo vremensku odrednicu ali stvar je sledeća, što kasnije bude došao novac to ćemo imati manje vremena i biće nam teži uslovi ali verujemo da će to biti završeno. Ljudi su spremni da radie Sve je spremno ali sa druge strane, sve čeka. Čeka se i prekid štrajka koji je uslovljen dolaskom novca i isplatom plata.”
 
            Izvor: AA, bhski
 

Komentari