Vesti Bjelašnica, BIH - U planu izmeštanje četverosedne žičare

Bjelašnica, BIH - U planu izmeštanje četverosedne žičare

Bjelašnica, BIH | 03.07.2022. | eKapija
bjelanica mart 2022 map 1200x730

Četvorosed žičara koja vodi od vrha špestoseda (međustanice) prema opservatoriji na vrhu Bjelašnice, jedan je od najkompleksnijih projekata koji godinama narušava imidž Ski-centra, ali i svakodnevno podseća na greške koje moraju biti ispravljene.

Izgradnja žičare završena je u novembru 2017. godine, a do danas je ostvarila svega 205 radnih sati, od čega je većina bila u fazi testiranja i pripreme i nije korišćena za prevoz skijaša - ističe se na sajtu Vlade Kantona Sarajevo.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i direktor KJP Z01'84 Jasmin Mehić 17. juna su na Bjelašnici predstavili projekt izmeštanje četverosedne žičare koja je nabavljena i montirana 2017. godine.


Četvorosed zatrpan u snegu, početkom marta 2022

Kako je istaknuto, radi se o vrlo jednostavnom, baznom modelu žičare koji nije namenjen za rad na ekstremnim vremenskim uslovima. Žičara je postavljena na mesto gde je izložena jakim udarima vetra, koji u zimskom periodu žičaru okuju u led u manje od 48 sati.

- Fiksna instalacija nije trebala da završi na ovoj lokaciji. Reč je o žičari koja je na udarima vetra i koju okuje led. Nakon što su razmatrane alternativne lokacije za premeštanje, zaključeno je da je najopravdanije izmeštanje na drugu lokaciju - rekao je direktor Mehić.


Postojeća i buduća pozicija četvoroseda

Kako je istaknuto, nakon sprovedenih analiza, ekonomski najopravdanija i tehnički najpogodnija lokacija je izmeštanje na lokaciju ski lifta "BY". Žičara bi bila postavljena na istoj polaznoj i dolaznoj stanici, kao trenutni ski lift "BY".

Preporuka proizvođača je da zbog izrazito strme trase na ovoj lokaciji nije moguće napraviti novi površinski lift i da je jedino rešenje postavka žičare, saopšteno je iz Vlade KS.


          Izvor: eKapija

 

Komentari