Vesti Bjelašnica, BIH - Krajem augusta završetak izgradnje novih žičara

Bjelašnica, BIH - Krajem augusta završetak izgradnje novih žičara

Bjelašnica, Sarajevo | 05.06.2017. | sa-c.net
bjelasnica 29012017 1

Bjelašnica će biti jedan od najboljih regionalnih ski-centara, jedan od najkonkuretnijih u Evropi, a nakon okončanja radova na vertikalnom transportu i veštačkom osnežavanju. Završetak radova očekuje se krajem augusta, a zahvaljujući ovom projektu skijaška sezona bi trebala da traje od pet do šest meseci. Ovo je izjavio direktor preduzeća ZOI'84 Midhat Hubijar, a prenosi portal Sarajevo construction.

"Zavisno od vremenskih uslova sezonu bismo mogli da otvorimo između 1. i 15. novembra i trajala bi do kraja maja. Naravno, temperature moraju biti ispod nule, ali uz nove tehnologije imamo mogućnost da u toku 48 sati osnežimo celu Bjelašnicu, jer će na stazama biti 37 topova. Šestosed koji ima 65 korpi ide od Babinog dola do Međustanice, brzinom od 6 m/h a trajanje vožnje je 5,5 minuta. Do sada je vožnja trajala 13 minuta, a skijaši su čekali između 30 i 45 minuta. Četverosed ide od Međustanice prema vrhu Bjelašnice, ima 21 korpu i kapacitet je 500-600 skijaša u jednom radnom satu", kazao je Hubijar.

Da bi preduzeće ZOI'84 bilo u mogućnosti da održi sezonu i posetiocima pruži idealne uslove za skijanje, potrebna je akumulacija koja će imati kapacitet od 38.000 metara kubnih vode, a za koju će građevinska saglasnost biti završena u narednih nekoliko dana.

"Ukupna vrednost projekta je 16 miliona KM. Šest miliona KM avansnih smo prebacili izvođačima, to su jedna slovenačka firma, jedna švajcarska firma kao i podizvođač iz Sarajeva. Vlada je osigurala 10 miliona KM putem kredita", navodi Hubijar.

Plan za narednu godinu je stavljanje u funkciju restorana koji se nalazi na vrhu Bjelašnice, a do kojeg je nemoguće doći bez adekvatnog transporta, kao i širenje trasa i probijanje novih staza.

Kada je reč o letnjoj sezoni, svi sadržaji s Bjelašnice su prebačeni na Malo polje koje nudi panoramsko razgledavanje vertikalnim transportom, tubing, staze za biciklizam, iznajmljivanje bicikala, terene za košarku, odbojku i fudbal kao i igralište za manju decu.

"Dogovorili smo širenje i trasiranje biciklističkih staza i na Velikom polju, otvaramo jednu ljetnu baštu koja se nalazi pored hotela Ferry, a u narednih mesec dana ćemo osposobiti i fudbalsko igralište. Potrebno je još urediti parking, a u toku naredne godine na Velikom polju moramo napraviti akumulaciju jezera kako bismo imali uslove za veštačko osnežavanje za EYOF 2019. godine. Na Malom polju je u planu stavljanje hotela Sky u funkciju, a u pregovorima smo i za revitalizaciju skakonica", ističe direktor ZOI'84.

 

Komentari