Vesti Bjelašnica, BIH - Grom spržio žičare, ne rade četverosed i šestosed

Bjelašnica, BIH - Grom spržio žičare, ne rade četverosed i šestosed

Bjelašnica, BIH | 21.06.2018. | avaz.ba
bjelanica 640x389

Grom koji je pre dve sedmice udario u instalacije, a koje nisu bile zaštićene zbog ljudskog nemara, uništio je četverosed i šestosed na Bjelašnici. Zbog toga je, navodno, nastala milionska šteta, a žičare više ne voze građane u panoramsko razgledanje olimpijske ljepotice, tvrdi za „Dnevni avaz“ predsednik Sindikata preduzeća ZOI '84 Rašid Selimović.

- Osigurače i sigurnosne ploče uništio je grom. I dok se to ne zameni, žičare se nisu smele uključivati i koristiti. Međutim, i pored tolikog oštećenja, one su po nečijem nalogu ponovo puštene u rad. No, naredni udar groma bio je koban za njih jer im je pregoreo glavni modul u ormaru koji štiti elektroniku od bilo kakvog nevremena – kaže Selimović.

Prema njegovim rečima, na teren su izlazili i stručnjaci koji su utvrdili da se radi o ljudskom nemaru, tako da se u ovom slučaju ne može iskoristiti garancija.

- Kad su trebali, radnici nisu promenili osigurače, a bili su to dužni da urade. Tako je sva odgovornost na čelnim ljudima ZOI-ja predvođenim tadašnjim direktorom Midhatom Hubijarom, zatim odgovoran je i šef vertikalnog transporta... Oni su krivi za nastalu štetu – ističe Selimović.

Ističe da su novčane štete ogromne jer ne rade žičare i ne služe svrsi i to sada u jeku letnje sezone kada se očekuje najveća posećenost na planinama.

S problemima na četverosedu i šestosjedu upoznat je i novi direktor Nevres Alispahić koji je nekada radio u „Sarajevošumama“, a koji je nasledio Hubijara nakon njegovog odlaska na čelo Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

    Izvor: Dnevni Avaz,  A.Nalo

 

Komentari