Vesti Bjelascica - Nova žičara K7 povezaće skijališta Kolašin 1450 i Kolašin 1600

Bjelascica - Nova žičara K7 povezaće skijališta Kolašin 1450 i Kolašin 1600

Kolašin, MNE | 21.12.2019. | cdm.me
bjelasicaapril2013ilija2

U toku je izrada Glavnog projekta za izgradnju žičare K7 koja će povezati skijališta Kolašin 1450 i Kolašin 1600 na planini Bjelasica u Crnoj Gori.

Vlada Crne Gore investiraće devet miliona eura u izgradnju ove žičare na skijalištu Kolašin 1600, za koju je Uprava javnih radova početkom septembra potpisala ugovor sa konzorcijumom Doppelmayr – Kolašin.

Očekuje se da se Glavni projekat završi tokom ove zime a rok izgradnje žičare godinu od dana uvođenja izvođača u posao. Ako se rokovi ispoštuju, za očekivati je da žičara bude spremna za zimu 2021/2022.

Polazna stanica nove žičare biće na nadmorskoj visini od 1.430 metara, dok je izlazna tačka na 1.770 metara nadmorske visine. Horizontalna dužina iznosi oko 1.400 metara, a kapacitet 2.600 skijaša na sat. Realizacija ovog projekta predstavlja nastavak valorizacije turističkih potencijala Bjelasice, nakon što je prošle zime u martu 2019 ski centar Kolašin 1600 i zvanično otvoren. U izgradnju postojeće žičare, bazne stanice, ski staza, pristupnih saobraćajnica i pratećih sadržaja, Vlada Crne Gore je do sada uložila 17 miliona eura, dok će sa novom žičarom i pratećim infrastrukturnim elementima vrednost investicije dostići 30 miliona eura.

Uprava javnih radova Crnr Gore trenutno realizuje projekte izgradnje ski centara na Hajli u Rožajama, Cmiljači u Bijelom Polju i Žarskom u Mojkovcu, u koje će u naredne tri godine biti uloženo više od 100 miliona eura.

        Izvor: cdm.me       Foto: Ilija Perić

=====================================================================

Skijališta Crne Gore dobro su pripremljena za predstojeću zimsku sezonu

Iz Skijališta Crne Gore su poručili da će svim posetiocima priuštiti spektakularni provod na Ski centru Kolašin 1600.

“Vredno smo radili na pripremi predstojeće zimske turističke sezone što će rezultovati realizacijom velikog broja događaja na Ski centru Kolašin 1600 na Bjelasici. Što se tiče ostalih skijališta, biće aktivni i Kolašin 1450, Javorovača i Savin kuk na Žabljaku, Vučje u Nikšiću, Turjak u Rožajama i Lokve u Beranama, koji raspolažu sa preko 40 kilometara skijaških staza, od čega se oko 25 kilometara nalazi na teritoriji Opštine Kolašin”, kazali su Dnevnim novinama iz Skijališta Crne Gore.

Oni su dodali da će posetiocima Ski centra Kolašin 1600 na raspolaganju biti 8,5 kilometara skijaških staza, najmodernija šestoseda isklopiva žičara opremljena grijačima, wi-fi signalom i zvučnicima, ski rental, ski škole, besplatan parking, usluge caffe bara i restorana Troglava, kao i veoma bogat zabavni program.

Generalni koncept razvoja Skijališta CG, kako su naveli, ogleda se u valorizaciji postojećih aktivnih skijališta i izgradnji novih ski centara na području Bjelasice i Komova, Durmitora i Hajle.

Na svim ski centrima radiće se dodatni sadržaji za unapređenje ponude, odnosno zabavni parkovi u okviru kojih će biti snow tubing sadržaji, rotondo, pokretne trake, bob na šinama, biciklističke staze i zip line. Trenutno se radi na proširenju skijaških staza na ski centru Kolašin 1600, čime će taj centar za predstojeću skijašku sezonu raspolagati sa dodatnih 4,5 km staza.

“U skladu sa poslovnom politikom Vlade zaključno sa 2022. godinom biće uloženo oko 140 miliona EUR u okviru prve faze koja se odnosi na Ski centar Kolašin 1600 gdje do sada imamo više od 30 miliona ugovora, od čega je već realizovano oko 17 miliona. Izgrađen je pristupni put u dužini od dva kilometra, parking za dnevne skijaše, objekat bazne stanice, najmodernija šestosjedna žičara sa 4,5 kilometara skijaških staza, a nabavljena je i sva prateća nužna oprema”, rekli su iz Skijališta Crne Gore.

Oni su dodali i da su zaključeni ugovori za izgradnju dodatnih šest kilometara skijaških staza u vrijednosti od 1,2 miliona EUR, za izgradnju nove šestosjedne žičare K7 vredne devet miliona, kao za izgradnju dodatnih deset kilometara skijaških staza uz žičaru K7, čime će se uvezati ski centri Kolašin 1600 i 1450.

“Na lokalitetu Ski centra Kolašin 1450 gradiće se parking kapaciteta 1,6 hiljada vozila, a ova projekat vrijedan je 5,5 miliona EUR. U odnosu na postojeću infrastrukturu Ski centra Kolašin 1450 već sledeće godine imaćemo 45 kilometara skijaških staza na tom lokalitetu”, saopštili su iz Skijališta Crne Gore.

Na Ski centru Žarski, čije se puštanje u rad očekuje 2021. godine, za realizaciju prve faze procijenjena vrednost je 27 miliona EUR, od čega je trenutno ugovoreno više od 16 miliona za novu šestosednu žičaru, deset kilometara skijaških staza i baznu stanicu, dok je u toku izgradnja pristupnog puta od Mojkovca do ski centra i telekomunikacione i elektroenergetske mreže.

“Na Ski centru Cmiljača, čije se puštanje u rad očekuje do kraja naredne godine, za realizaciju prve faze procenjena vrednost je 23 miliona EUR, od čega je trenutno ugovoreno više od 17,5 miliona EUR i to za izgradnju, nove šestosjedne žičare sa tri kilometra skijaških staza vrijednosti osam miliona EUR”, kazali su iz Skijališta Crne Gore.

Na ski centru Hjala i Štedim, čije se puštanje u rad očekuje do kraja 2021. godine, za realizaciju prve faze procijenjena vrednost je 18 miliona EUR. U toku su radovi na izgradnji pristupnog puta od Rožaja do ski centra i telekomunikacione i elektroenergetske mreže.

Ski centar Savin kuk na Durmitoru trenutno raspolaže sa dvije žičare i tri ski lifta koji opslužuju pet kilometara skijaških staza. Za rekonstrukciju postojećeg skijališta predviđena je investicija od 27 miliona EUR, a odnosi se na izgradnju nove šestosjedne žičare, 4,5 kilometara skijaških staza, akumulacionog jezera, kao i izgradnju dijela novog pristupnog puta u dužini 1,5 km i parkinga”, rekli su iz Skijališta Crne Gore.

Oni su naveli i da je zaključen ugovor za izgradnju pristupnog puta do skijališta od regionalnog puta Nikšić – Žabljak vrijednosti 1,8 miliona EUR.

      Izvor: www.mina.news

Komentari