Vesti Biatlon - Rezultat karijere Damira Rastića na IBU kupu u Minsku

Biatlon - Rezultat karijere Damira Rastića na IBU kupu u Minsku

Minsk, BLR | 08.03.2020. | b92/port
DAMIR RASTIC4c Photo by Clive Mason Getty Images

Najbolji srpski biatlonac Damir Rastić napravio je rezultat karijere na trkama koje su se od 04-06. marta 2020. u ukviri IBU kupa vozile u Belorusiji, u Minsku na Nacionalnom zimskom olimpijskom centru Raubichi.

Od biatlonaca iz Srbije na ovom Kupu su nastupali ješ i Dženis Avdić i Ajlan Rastić.

U sredu 04. marta na programu je bila trka sprint na 10 kilometara na kojoj je Damir Rastić zauzeo 23. mesto. Imao je samo jedan promašaj, kao i pobednik Sivert Gutorm Baken iz Norveške, koji je bio minut i 57,4 sekundi brži od Rastića.

Uz po jedan netačan hitac, drugo mesto pripalo je Belorusu Maksimu Varabeju sa 5,2 sekundi zaostatka za najboljim, a treće Norvežaninu Endreu Stroemshajmu sa kašnjenjem od 34,5 sekundi.

Od ostalih reprezentativaca Srbije, Dženis Avdić bio je 67. sa pet greška na strelištu i sedam minuta i 56,8 sekundi slabijim vremenom od Bakena, dok je Ajlan Rastić odustao. Trku sprinta u Minsku završio je 71 biatlonac.

 
U četvrtak 05. marta na IBU kupu u Minsku u drugom sprintu na 10 kilometara biatlonac Srbije Damir Rastić zauzeo je 39. mesto. Ovaj plasman mu je doneo nova dva boda u poretku te discipline i u generalnom poretku IBU kupa.

Od ostalih reprezentativaca Srbije, Dženis Avdić bio je 64, a Ajlan Rastić pretposlednji, 72. u cilju.

Pobedio je Sivert Gutorm Baken iz Norveške, koji je u glavnom gradu Belorusije trijumfovao i dan ranije, dok su njegov sunarodnik Lars Helge Birkeland i Francuz Emilijan Klod osvojili drugo i treće mesto.

U petak 06. marta vožena je trka mas-start 60 najboljih na IBU kupu u Minsku. Reprezentativac Srbije u biatlonu Damir Rastić zauzeo je 26. mesto. To mu je donelo novih 15 bodova u toj disciplini i u ukupnom poretku IBU kupa.

U konkurenciji 60 biatlonaca, još jednu pobedu na Nacionalnom zimskom olimpijskom centru Raubiči ostvario je Norvežanin Sivert Gutorm Baken.

Drugo mesto pripalo je njegovom kolegi iz reprezentacije Larsu Helgeu Birkelandu, dok je treći bio Rus Vasilij Tomšin.


Damir Rastić je u IBU kupu trenutno na deobi 44. i 45. pozicije u poretku mas-starta sa 22 boda, a u generalnom plasmanu nalazi se na 93. mestu sa 50 bodova.

---------

Ovom IBU kupu u Minsku predhodilo je Evropsko biatlon prvenstvo 2020. koje je održano od 26. februara do 01. mrta. Na njemu su nastupali i biatlonci Srbije...


Reprezentativac Srbije u biatlonu Damir Rastić zauzeo je 87. mesto u kvalifikacijama supersprinta na Evropskom prvenstvu u Minsku održanog u četvrtak 27. februara.

Od ostalih biatlonaca Srbije, Dženis Avdić je u glavnom gradu Belorusije bio 113, dok je Ajlan Rastić završio na pretposlednjoj, 119. poziciji.

U finale supersprinta plasiralo se 30 najboljih iz kvalifikacija, a zlatnu medalju na Nacionalnom zlimskom oliimpijskom centru Raubiči osvojio je Belorus Sergej Bočarnjikov. Srebrno odličje pripalo je Adamu Vaclaviku iz Češke, dok se bronzom okitio Ukrajinac Dmitro Pidručnji.


U Evropskoj konkurenciji, biatlonac Srbije Damir Rastić zauzeo je 73. mesto u sprintu na 10 kilometara koji je vožen u subotu 29. februara. Zakmičari iz Srbije Dženis Avdić i Ajlan Rastić završili na 112. i 118. poziciji u trci na kojoj je nastupilo 119 biatlonaca.

Damir Rastić je promašio tri mete, od osvajača zlatne medalje Matveja Jelisejeva iz Rusije bio je sporiji za dva minuta i 58,8 sekundi, a Avdić i Ajlan Rastić, uz po tri netačna hica, imali su zaostatak od šest minuta i 20,5 sekundi, odnosno 10 minuta i 8,7 sekundi.

Osvajači medalja upisali su po jedan promašaj na strelištu Nacionalnog zimskog olimpijskog centra Raubiči, a Jelisejev je ostvario najbolji rezultat od 23 minuta i 46,4 sekundi.

Srebro je pripalo Letoncu Andrejsu Rastorgujevsu sa 4,1 sekundom kašnjenja za pobednikom, a bronza Aleksandru Fjeldu Andersenu iz Norveške, koji je u cilj ušao 25,5 sekundi posle Jelisejeva.

     Izvor: b92.net/sport    Foto: Getty Images

 

Komentari