Vesti Besna Kobila, Vranje - Žičara "Duboka 2" po TREĆI put na prodaji

Besna Kobila, Vranje - Žičara "Duboka 2" po TREĆI put na prodaji

Vranje | 18.04.2022. | vranje.org.rs
Duboka2 na kopu 800x3

Gradsko veće grada Vranja je po treći put raspisalo Javni oglas o prodaji dvosed žičare "Duboka 2" koja je, nakon demontaže sa ski centra Kopaonik 2008. godine, poklonjena gradu Vranju kao donacija za dalje postavljanje na skijalištu Besna kobila, a do koga nikada nije došlo.

Žičaru koja je 10 godina bila u upotrebi na Kopaoniku, grad Vranje ju je dobio kao donaciju "Skijališta Srbije" (u vreme ministra Mlađana Dinkića) za, tada novoformirano javno preduzeće Skijalište "Besna Kobila", što je, prema tadašnjim procenama, bio poklon vredan oko 1,5 milion evra. Bila je uskladištena u pogonu bujanovačke firme "Alatnica".

Tokom godina, ova donacija Skijalištu "Besna Kobila" bila je predmet kontroverzi i prepirki aktera na lokalnoj političkoj sceni.

Prvi put žičara je ponuđena na prodaju u aprilu 2021. po ceni od nepunih 21. miliona dinara. Prodaja nije uspela i na drugi poziv početkom avgusta 2021. sa 20% nižom cenom od 16.752.000 dinara.

Obzirom da u dva navrata nije bilo prispelih prijava za kupovinu, u ovom trećem Oglasu cena je 60% od početne, tako da je sada ponuđena za 12.564.000 dinara.

Ovaj Javni glas za otuđenje pokretnih stvari iz javne svojine Grada Vranje objavljen je i na internet stranici – zvaničnom sajtu Grada Vranje, wwwv.vranje.org.rs. Javno nadmetanje će se  održati 05.05.2021.

Poizvođač žičare je „Institut za bakar“ FOD Bor, sa kapacitetom prevoza 815 / 1200 skijaša na sat, sa pripadajućom opremom koju čini - transportno uže ukupne dužine 2.268 metara i prečnika 34 mm, dva trofazna pogonska motora snage 160/110 KW, jedan dizel motor od 90 KW, 151 korpa-sedišta za po dve osobe i 16 linijskih stubova.

Treća sreća, za ovu žičaru... Ako je na ovom oglasu neko ne kupi, verovatmo odlazi u staro gvožđe.  

Činjenica je da bi njen remont i podešavanje konfiguraciji terena na Besnoj Kobili zahtevalo prevelika ulaganja tako da, verovatno i zbog toga, nikada nije došlo do njenog postavljanja na terenu.  

Besna kobila

Ali grad Vranje je 2011. godine dobilo još jedni žičaru sa Kopaoniika, a to je ski lift tipa sidro Suvo rudište. Za postavljanje ski lifta svakako treba mnoooogo manje sredstava u odnosu na žičaru, ali izgleda da gradski čelnici Vranja o tome ne razmišljaju.

Nakon što se reše dvosed čičare na red će doći i ovaj ski lift...
Javno preduzeće Skijalište Besna kobila, dok je postojalo, bavilo se svime samo ne skijanjem na ovoj planini i bilo je utočište za kompromisna partijaksa kadrovska rešenja koji po pravilu nisu imali blage veze sa skijanjem.

Od 2016. godine skijalištem upravlja Turistička organizacija Vranje, kojima je skijalište samo teret, obziorom da već godinama ništa ne rade po tom pitanju i pitanje je da li znaju da on uopšte i postoji, a kamo li da ima želje i pokušaja da se ovaj ski lift stavi u službu skijanja.

Do sada je napravljeno nekoliko planskih dokumenata za skijalište Besna kobila:
 - Generalno rešenje skijališta Besna kobila - 2008, koje je izdradio "Vranje projekt", odnosno grupa stručnjaka koje je predvodio dipl.ing.arh. Slobodan Mitrović - Kobi ;
 - Master plan za turističku destinaciju Besna Kobila - 2009, izrađen od strane Ecosign Mountain Resort Planners iz Kanade i Horwath Consulting iz  Zagreba;
 - Plan detaljne regulacije centralne zone skijališta "Besna kobila" - 2014.

Najnoviji planski dokument iz 2014. godine - Plan detaljne regulacije centralne zone skijališta "Besna kobila" izrađen je od strane JP Zavod za urbanizam Vranje, a gradska skupština ga je usvojila 18.11.2014. Generalno, ovo je rešenje koje je najrealnije ostrvariti. Na terenu bi to izgledalo otprilike ovako:


     Sve vesti posvećenu skijanju iz Vranja i sa Besne kobile: O V D E ...

     Planovi i projekti skijališta Besna Kobila: O V D E ... 

 

Komentari