Vesti Besna kobila, Vranje - Ski lift sidro 5 godina čeka na montažu

Besna kobila, Vranje - Ski lift sidro 5 godina čeka na montažu

Besna kobila, Vranje | 07.07.2016. | Skijanje.rs
bk5 800x486

U Vranje je pre pet godina sa Kopaonika dovežena instalacija ski lifta sido - Suvo rudište koji još uvek nije postavljen na ski stazama Besne kobile?

Javno preduzeće "Skijalište Besna Kobila" je 2008. godine formirala opština Vranje, sa zadatkom izgradnje infrastrukture i stvaranje uslova za privlačenje što većeg broja gostiju, pre svega ljubitelja skijanja. Znači, osnovano za razvoj skijanja na planini Besna kobila. Za početak pripao im je na terenu postojeći bebi ski lift na konop.

Te iste godine sa Kopaonika je preneta dvosed žičara (Duboka II), a 2011. godine još jedan poklon sa Kopaonika ski lift tipa sidro (Suvo rudište). Ove žičare još uvek stoje izložene zubu vremena uskladišteni u firmama u okolini. Na žalost, pomenuto Javno preduzeće svih ovih godina u nazad nema vidljivih rezultata da se ove instalacije postave na Besnoj kobili. 

Prepravka i ponovna instalacija dvosed žičare jeste komplikovana i skupa, ali nije jasno zašto ski lift sidro još uvek nije montiran. Njegovo postavljanje je svakako mnogo jednostavnije i jeftinije. Taj ski lift bi sigurno bio glavni pokretač skijanja i turizma na ovoj prelepoj planini. A sa njim bi i naziv ovoga preduzeća "Skijalište Besna Kobila" imalo više smisla.

Svake godine JP "Skijalište BK" iz budžeta Opštine dobija predviđena novčana sredstva od toga neki deo je sigurno planiran za postavljanje sidra za šta postoji kompletan idejni projekat, vrednost elektro, mašinskih, građevinskih radova…

Postavljanjem ovog lifta dobilo bi se 4.5 kilometara ozbiljnih staza i još 1 km ski puta. Polazna stanica bi bila na 1477 m/nv a izlazna 1777 m/nv. Dužina trase lifta bi bila 850 metara uz prosečan nagib 36%.

Javna je tajna, da se mesto direktora JP "Skijalište Besna kobila" deli kao ratni plen posle izbora. Do sada, po pravilu, izabrani direktor nema dodirnih tačaka sa skijanjem. Promena opštinske vlasti nakon izbora je prilika da se na Besnoj kobili nešto napravi i da se u ceo taj projekat uključe ljudi koji imaju znanja i volje da pomognu. Ali ako ostane stari direktor što je vrlo moguće, na osnovo svega kako se do sada radilo, od skijanja na Besnoj kobili neće i dalje biti ništa.

Ono što je aktuelno i pozitivno:  raspisan je tender za asfaltiraje 3.5 km puta do planinarskog doma i što se grade veliki i mali stadion za fudbal (nadajmo se ne od novca predviđenog za ski lift).

A na terenu u zimskoj sezoni na Besnoj kobili funkcioniše onaj isti ski lift na konop koji je postojao i pre osnivanja Javnog preduzeća. Na njemu skijaši i dalje cepaju rukacice, uz opasnost da ostanu i bez prsta... Osim ovog lifta koji je nasleđen kupljen je još jedan lift, malo modernija verzija bebi lifta, ali na žalost ne radi kako treba. Prošle godine je kupljen još jedan polovan bebi lift iz 1967. godine. Ovi liftovi su postavljeni na privatnom zemljištu, pa ima i sporova oko toga. Jedina stvar koja je gore urađena kako treba je renoviranje planinarskog doma koji je zaiste lepo uređen i posećen.

     Sve vesti posvećenu skijanju iz Vranja i sa Besne kobile: O V D E ...

     Planovi i projekti skijališta Besna Kobila: O V D E ... 

 

Komentari