Vesti Besna Kobila - Vranje posle 13 godina prodaje staru instalaciju žičare Duboka 2

Besna Kobila - Vranje posle 13 godina prodaje staru instalaciju žičare Duboka 2

Vranje | 20.04.2021. | OK Radio
Duboka2 na kopu 800x500

Na 35. sednici Gradskog veća, između ostalog, usvojen je Tekst javnog oglasa za otuđenje pokretnih stvari u svojini grada Vranja, i to za prodaju žičare "Duboka".

Početna cena za otuđenje, koju je odredio sudski veštak, iznosi 20.940.000,00 dinara, a žičara će potencijalnim kupcima biti ponuđena nakon objavljivanja javnog poziva.

Žičaru "Duboka" je Grad Vranje 2008. godine dobio kao donaciju "Skijališta Srbije" za, tada novoformirano javno preduzeće Skijalište "Besna Kobila". Radi se o demontiranoj dvosed žičari sa Kopanika sa lokacije Duboka 2, proizvođača FOD Bor. Bila je uskladištena u pogonu bujanovačke firme "Alatnica".
 
Prema tadašnjim procenama, vrednost žičare dužine 1.045 metara bila je oko 1,5 miliona evra.
 
U trenutku transporta sa Kopaonika na Besnu Kobilu, već je bila u upotrebi 10 godina.
 
Tokom godina, ova donacija Skijalištu "Besna Kobila" bila je predmet kontroverzi i prepirki aktera na lokalnoj političkoj sceni.
 
Njen remont i podešavanje konfiguracije terenu na Besnoj Kobili zahtevalo je prevelika ulaganja, tako da nikada nije bila u funkciji.

        Izvor: OK radio


BESNA KOBILA. februar 2020 - foto Miloš Savić

-----------------------------------------

PREDHODNE VESTI OK RADIJA - VRANJE VEZANE ZA OVU ŽIČARU

POČETAK RADOVA NA ”KOBILI" KRAJEM LETA, ŽIČARA SE MONTIRA 2009.
Sreda 09.07.2008

Direktor "Skijališta Srbije" Nebojša Škorić i gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić načelno su dogovorili strategiju razvoja skijališta Besna Kobila. Kako je saznajemo, dogovoreno je da se sredstva u iznosu od 40 miliona dinara, koje je ministarstvo već odobrilo, usmere na izgradnju putne privrede i jačanje elektroenergetskih kapaciteta na ovoj planini. Radovi bi trebalo da počnu u toku ovog meseca, a Stojčić je ranije rekao za O.K. Radio da montaža žičare može da se očekuje tek početkom naredne godine.
Kako saznajemo, biće urađen i Master plan Besne Kobile, koji će finansirati pomenuto ministarstvo, a taj document biće prema najavama gotov do kraja ove jeseni. Na sastanku u Beogradu, utvrđeni su i detalji oko prebacivanja žičare ”Duboka 2" sa Kopaonika na Besnu Kobilu, a opšztini Vranje kažu da se radi o velikom poduhvatu koji će iziskivati i ljude i mehanizaciju da se rasklopljena žičara doveze do predviđene lokacije.

STIGLA ŽIČARA
Utorak 06.01.2009


Novoformirano preduzeće “Skijalište Besna Kobila” dobilo je krajem prošle godine glavni deo žičare koja će biti postavljena kod planinarskog doma na Besnoj Kobili. Vrednost žičare je oko 1,5 miliona evra, a njena dužina je 1.045 metara, rekao je za O.K. Radio Dejan Manić, v.d. direktora tog preduzeća. On je kazao da se ostatak, odnosno stubovi i sedišta očekuju na proleće, kada će žičara i biti postavljena po projektnoj dokumentaciji.
Manić je rekao da će u skladu sa projektom žičara biti postavljena na nadmorskoj visini od 800 do 1000 metara, kao i da će u upotrebi biti oko 12 godina, s obzirom na to da je korišćena punih deset godina i da joj rok upotrebe ističe 2020. godine. Podsećamo da su odbornici skupštinske većine usvojili plan i program preduzeća “Skijalište Besna Kobila” čime je obuhvaćeno i zapošljavanje četiri radnika. Inače, poslovne prostorije Skijališta smeštene su kod nekadašnje “Koštanine” robne kuće na Partizanskom putu.

SVAĐA DIREKTORA OKO SKIJALIŠTA
Ponedeljak 10.09.2012

Skijalište „Besna Kobila“ ponovo je u žiži političke čaršije, a glasne prozivke bivšeg i sadašnjeg direktora preduzeća ne prestaju ni javno, ni tajno.
 
Prva javna čarka izbila je u času kada je sadašnji direktor Skijališta Dejan Manić rekao da je žičara „Duboka 2“, koja je na vranjsku planinu stigla sa Kopaonika, „politički marketing“, jer je „neupotrebljiva“.
 
Žičaru je prema njegovim rečima Skijalište Srbije ustupilo vranjskoj planini zarad političkih poena u predizbornoj kampanji.
  – Pomenuta žičara je obično gvožđe i nikada neće biti u upotrebi, jer se radi o potpuno zastareloj tehnologiji – tvrdi Manić.
 
Žičara je u Skijalište stigla u mandatu nedavno smenjenog Dragana Janjića, koji tvrdi da je žičara donacija Skijališta Srbije, i to u času kada je u Vranje stiglo i 40 miliona dinara iz Ministarstva ekonomije.
  - Od tih para je izgrađen prilazni put i trafo stanica – kategoričan je Janjić, uz tvrdnju da "to "staro gvožđe“ vredi 45 miliona dinara.  
 
Priča se tu nije zaistavila, jer je Manić optužio Janjića za nedomaćinsko poslovanje, u kome je bilo moguće za utrine na Besnoj Kobili platiti čak sedam miliona dinara.
-To nije praksa nijednog Skijališta u Srbiji, jer se zemljište za ski staze rentira na godišnjem nivou, a ne otkupljuje na ovakav način – napominje Manić.
 
Za kraj „prepucavanja“ Janjić je period Manićevog direktorovanja Skijalištem „Besna Kobila“ nazvao „turnusom“, koji će, kao takav, biti zapamćen u istoriji poslovanju preduzeća.

ŽIČARA ZA STARO GVOŽĐE
Petak 21.09.2012.


Skijalište "Besna Kobila" još pre četiri godine dobilo je na poklon žičaru od Skijališta Srbije, ali do sada ništa nije urađeno da ta žičara proradi.
 
Novi direktor Skijališta Dejan Manić ističe da je taj dar politički marketing njegovog prethodnika Dragana Janjića, a da je za njeno puštanje u funkciju potrebno mnogo novca.
 
– To je samo gomila gvožđa koja ničemu ne služi. Čist politički marketing, tim pre što je rok upotrebe žičare istekao pre dve godine. Samo za upotrebnu dozvolu treba mnogo para, a o reparaciji ne želim ni da govorim - kaže Manić.
 
Sa druge strane, doskorašnji direktor Skijališta Dragan Janjić optužbe da je nabavka žičare politički marketing ocenjuje kao “smešne”.
 
– Žičaru je dobio grad, a ne Skijalište, koje tada nije ni postojalo. Upravo je Manić bio prvi direktor preduzeća, pa zašto onda nije još tada reagovao? - pita se Janjić.
 
Inače, vrednost žičare procenjena je na 40 miliona dinara, i taj novac danas propada na južnosrpskoj planinskoj lepotici.
 
Postoje ideje da se žičara proda u staro gvožđe, i tako nadoknadi bar deo štete, ali za sada nadležni u Skijalištu i Gradu ne pokazuju nikakvo interesovanje za rešavanje ovog ozbiljnog problema.

        IZVOR: www.okradio.rs 


Na Besnoj kobili i dalje samo ski lift na konop....

------------------------------------
Preduzeće Skijalište Besna kobila se od januara 2017 nalazi u okrilju Turističke organizacije grada Vranja. Direktori koji su prošli kroz ovo preduzeće kojer je bilo sve samo ne skijalište....:

1. Dejan Manić
2. Zoran Velinović
3. Dragan Janjić
4. Dejan Manić - po drugi put.

Dejan Manić

----------------------------------
Šta je sa ski liftom Suvo rudište?
Ne pominje se, u Vranje je sa Kopaonika pre oko 10 godina stigao i demontirani ski lift
tipa sidro "Suvo rudište". Za njegovo prilagođavanje terenu i montažu noje potrebno tako puno sredstava kao za žučaru. Da li se zna sudbina ovog ski lifta?

Ski lift Suvo rudište na Kopaoniku


1.Bivši Direktor Dejan Manić

2.Bivši Direktor je Zoran Velinović

3.Bivši Direktor Dragan Janjić

4.Bivši i Sadašni direktor Dejan Manić

Komentari