Vesti Beijing 2022 - Pripreme za ZOI animiraće 300 miliona kineza u zimskim sportovima

Beijing 2022 - Pripreme za ZOI animiraće 300 miliona kineza u zimskim sportovima

Kina | 30.07.2019. | Fis, IOC
Beijing2022banner 100x608 2aa

Na četvrtom sastanku Koordinacione komisije Međunarodnog Olimpijskog komiteta (MOK) (17- 19. jula 2019) konstatovano je da jedošlo do značajnog pozitivnog uticaja i stvaranja mogućnosti da se 300 miliona Kineza uključi u zimske sportove.

"Pripremama za Zimske Olimpijske igre "Beijing (Peking) 2022." Kina ostvaruje svoju viziju angažovanja 300 miliona ljudi u zimskim sportovima i mogu se videti stvarne koristi koje proizlaze iz različitih akcija koje se preduzimaju širom zemlje“, izjavio je predsednik Koordinacione komisije MOK-a Juan Antonio Samaranch. „Čuli smo za neke impresivne događaje predstavljaju viziju zimskih sportova u Kini u smislu masovnog učešća u elitnom sportu i turizmu. Ovaj napredak je veoma ohrabrujući za dugoročnu budućnost zimskog sporta, kako u Kini tako i na svetskom nivou.“

Pripreme za testne događaje i dalje su u toku. Definisan je program sa 19 olimpijskih testnih takmičenja i pet paraolimpijskih testnih događaja. Prvo test takmičenje, FIS Svetski kup (Spust & Super G), održat će se 15. i 16. februara 2020. Takođe je formiran i lokalni organizacioni odbor „Test Peking“ za testne događaje, s tim da se ekipe timova već kreću u region Yanqing. U cilju uspešne organizacije testnih takmičenja, organizatori Igara blisko sarađuju sa FIS-om.

Zhang Jiandong, potpredsednik Pekinga i izvršni potpredsednik igara Peking 2022. godine, rekao je da su, sa prvim testnim događajem koji je planirano za februar 2020. godine, pripreme za igre ušle u novu fazu, sa fokusom premeštanja na operativnu spremnost i da će organizacioni Odbor pojačati rad u svim oblastima. „Blisko ćemo sarađivati sa nadležnim vladinim kancelarijama na promociji zimskih sportova i privući više ljudi, posebno mladih koji će učestvovati na Igrama“, dodao je Zhang.

Izgradnja sportskih terena ostaje na rasporedu da se završe pre testnih događaja. Olimpijska sela u Pekingu, Zhangjiakou i Yanqingu, kao i medalje biće spremne u proleće / leto 2021. godine.

Što se tiče dugoročnih infrastrukturnih projekata koji će koristiti regiji, borilišta su povezana za 174 km železničkom brzom prugom između Pekinga i Zhangjiakoua, dok je autoput "Expressway Jingli" dužine 171 km, koji će povezati mesta Igara, 87% završen.

Prvog dana posete, članovi Koordinacione komisije, uključujući predsednika FIS-a Gian Franco Kaspera i generalnu sekretarku Sarah Levis, razmotrili su napredak koji je postignut na skijalištu Genting, Olimpijskom selu, Platoa za dodelu medelja u okviru Olimpijskog sportskog parka u oblasti Zhangjiakou. Zatim su otputovali u zonu Yanqing da provere napredak koji je postignut u izgradnji istoimenog Olimpijskog sela i Nacionalnog klizačkog centra.

Sarah Levis je izjavila: „Težnja i posvećenost u pripremi i organizaciji Zimskih Olimpijskih igara u Pekingu 2022. i razvijanju zimskih sportova kao glavnih sportskih aktivnosti, rekreacije i industrije u Kini su očigledni. Pripreme na mestima takmičenja i obuka radne snage su u toku. Prvi testni događaj za ZOI Peking 2022. je spust i super G takmičenja u okviru FIS Svetskog kupa za muškarce u februaru 2020. godine. Biće to pravovremena prilika za procenu trenutnog stanja dve godine pre Igara i pokazati impresivan razvoj zimskih sportova u Kini."

     Izvor, foto: olympic.org i fis-ski.com

 

Galerija slika

Komentari