Vesti Avala - Najavljuje se gradnja ski staze dužine 550m

Avala - Najavljuje se gradnja ski staze dužine 550m

Avala | 28.09.2018. | novosti.rs
avala 3b

U Beogradu su počeli pregovori o projektu izgradnje ski staze na Avali, ukupne dužine oko 550 metara, koja bi jednim delom bila pokrivena posebnom podlogom za korišćenje u uslovima bez snega, rečeno je danas Tanjugu u Skijalištima Srbije.

"U toku su pregovori oko ralizacije projekta Avala, na inicijativu i predlog JP Skijališta Srbije. Planirani sportsko-rekreativni sadžaji nalazili bi se uz Mitrovićev dom, ispod avalskog tornja do podnožja Avale, u pravcu Pinosave", kažu u Skijalištima.

Prema predloženoj studiji, na Avali je s pratećim sportsko-rekreativnim sadržajima predviđen jedan ski lift tipa sidro, kao i poligon za početnike.

Predviđena je jedna ski-staza ukupne dužine oko 550 metara.


Skijaši na Avali 1928

Pored skijaške infrastrukture, planirani su i zabavni sadržaji: bob na šinama, avantura park sa stenom za penjanje, zip lajn, mini golf, dečije igralište i drugi sadržaji.

Ukupna površina skijališta s pratećim objektima iznosi oko 4,5 hektara.

Centar je planiran tako da se može fazno realizovati, tako da bi prva faza obuhvatila izgradnju skijališta s pratećom infrastrukturom: ski lift tipa sidro ili tanjir, ski staza, osvetljenje ski staze, poligon za obuku, objekti u funkciji skijališta, fabrika snega, specijalna mehanizacija i parking prostor.

Druga faza obuhvata izgradnju zabavno-rekreativnih sadržaja i to: bob na šinama, zip lajn, teren za mini golf, avantura park sa dečijim igralištem, stena za penjanje, dekorativna slova i sitan inventar, kažu u Skijalištima Srbije.


Ski skakaonica na Avali februara 1941.

Ski staza oživljava Avalu

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je u petak 28. septembra 2018. da se sa "Skijalištima Srbije" pregovara oko izgradnje ski staze na Avali. On je gostujući na Studiju B podsetio da sa ovim preduzećem Grad Beograd već radi na projektu gondole, koja će povezati Ušće i Kalemegdan.

"Ski staza je naš novi zajednički projekat, s namerom da dobijemo ovakav objekat na desetak kilometara od centra Beograda. Ideja je da ski staza radi i leti i zimi po uzoru na mnoge gradove u svetu, kako bi skijanje bilo dostupno onima koji nisu u mogućnosti da odu van Beograda. Finansiranje bi bilo pola-pola i verujemo da je ovo ulaganje u budućnost i u turizam grada", kazao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je izrazio uverenje da bi ski staza mogla da omogući da Avala konačno oživi i da bude u funkciji grada.

On nije želeo da licitira rokovima, ali namera je da se ugovor potpiše tokom sledeće godine.

Sama izgradnja ne bi trebalo da traje duže od nekoliko meseci, istakao je Vesić.


Skijaši na Avali 1946. godine

Avala će dobiti i ski-stazu!

26.09.2018.  Predsednik Opštine Voždovac Aleksandar Savić o planovima i ulaganjima na teritoriji ove lokalne samouprave. Ideja je da posetioci mogu da se spuštaju i leti i zimi

AVALA će dobiti ski-stazu! Kako je najavio predsednik Opštine Voždovac Aleksandar Savić, u toku su pregovori ove lokalne samouprave sa "Skijalištima Srbije". Iako nije precizirao kada će se prve skije spustiti niz ovu beogradsku planinu, rekao je da bi staza trebalo da radi i leti i zimi.

- Pre nekoliko meseci imali smo sastanak sa "Skijalištima Srbije" u vezi sa izgradnjom ski-staze na Avali - rekao je Savić. - Organizovali smo se da taj projekat izvedemo i mislim da će Opština Voždovac u narednom periodu uspeti da izda građevinsku dozvolu "Skijalištima Srbije" i da se uradi skijalište na Avali, koje bi bilo i letnje i zimsko. Tokom letnjih meseci bi se koristile plastične staze.

---------------------

Avala za srpsko skijanje predstavlja istorijsko mesto. Na njenim padinama je 1929 godine održano prvo takmičenje u smučarskom trčanju na 8 km. Prvo Smučarsko prvenstvo Srbije posle II svetskog rata održano je 1946 takođe na ovoj planini.

Komentari