Vesti Austrija - Skijališta otvorena, zbog restrikcije na granicama skijaju samo domaći

Austrija - Skijališta otvorena, zbog restrikcije na granicama skijaju samo domaći

AUS | 24.12.2020. | index.hr
PM 1000x2

Kategorije

Austrija je 24. decembra 2020. uz stroge higijenske mere otvorila skijališta, ali za strane turiste i dalje ostaju nepristupačna zbog restrikcija prilikom ulasku u zemlju.

S obzirom na to da trenutne Covid mere zaštite omogućavaju sportske aktivnosti na otvorenom, skijališta su otvorena za lokalne stanovnike i domaće goste koji dolaze na jednodnevne izlete.

Kako navodi potral Index, prekogranični turizam je gotovo onemogućen zbog pravila o desetodnevnoj samoizolaciji za sve koji prelaze granicu. To pravilo na snagu stupa ove subote. Osim toga svi hoteli su zatvoreni do sredine januara. Rad je zabranjen rad i svim ugostiteljskim objektima.

Za skijaše su obavezne FFP2 zaštitne maske tokom čekanja u redu ili boravka u gondolskim žičarama. Neka skijališta, poput Zalbaha (Saalbach), ostala su zatvorena i najavila su tužbu protiv ove mere, obrazlažući to činjenicom da su kontrole gotovo nemoguće, a odgovornost u slučaju zaraze snose vlasnici žičara.

Ski centar Išgl (Ischgl), koje je u februaru dospelo u medije kao jedan od centara zaraze, pričekaće sa otvaranjem do januara u nadi da će tada biti ukinuta mera samoizolacije. Trenutno bi skijanje na nekim stazama oko Išgla bilo nemoguće zbog toga što jedan deo staza završava u Švajcarskoj pa bi nakon povratka na austrijski deo skijališta skijaši morali u samoizolaciju.

Mnoga skijališta u Austriji kritikuju visoke troškove održavanja higijenskih uslova na stazama, što rentabilno poslovanje čini nemogućim.

     Izvor: Index.hr

 

Komentari