Vesti Alpsko skijanje, SK - Pobeda Teda Ligetija u Zeldenu

Alpsko skijanje, SK - Pobeda Teda Ligetija u Zeldenu

Sölden, Aus | 27.10.2013. | zurnal.rs
tedligetysoelden20132

Ted Ligety nastavio je u 2013/2014 sezoni Svetskog Kupa, tamo gde je stao prošle godine. Na otvaranju sezone u Zeldenu, Ligety je slavio u veleslalomu i treću sezonu zaredom i tako pokazao da je trenutno najbolji u ovoj disciplini. Ligety je bio bolji od Alex Pinturault(FRA) i Marcel Hirscher(AUT) koji su zauzeli mesto na podijumu.

“Mnogo sam uzbuđen zbog današnje pobede,“ rekao je Ligety. “U drugoj vožnji uslovi nisu bili baš najbolji, bilo je mračno i staza je bila dosta neravna, ali za mene je svaki dan u kome pobedim dobar dan i ne mogu da se požalim.“

Najbolja tri skijaša su takođe i posle prve vožnje imali najbolja vremena i uspeli su da zadrže svoje pozicije i nakon veoma vetrovite druge vožnje.

Ligety je pobedio i u poslednje dve trke veleslaloma prošle sezone, ali mnogi nisu bili sigurni da li će se ostali skijaši približiti Američkoj zvezdi posle promene pravila vezanih za opremu. Ligety je ućutkao sve one koji su sumnjali u njega već posle prve vožnje u kojoj je startovao sa rednim brojem tri i postavio najbolje vreme koje je iskoristio i u drugoj vožnji i trijumfovao.

“Nadam se da ću biti u mogućnosti da imam sezonu približno dobru kao prošle godine. Ali ponavljam, biće jako teško ponoviti uspehe iz prošle sezone ostvarene u veleslalomu. Mnogo vozača je imalo prilike da se tokom leta bolje upozna sa novim skijama i ne očekujem da ću pobeđivati trke lako kao prošle godine. Ali nadam se damogu da zadržim konzistentnost svog skijanja iz prošle sezone.“

Vremenski uslovi nisu bili naklonjeni danas skijašima kao što je juče bilo kada su nastupale dame. Toplije temperature u toku noći sprečile su smrzavanje i stvorile su bljuzgavicu a jak vetar je primorao organizatore da start pomere malo niže što je sktatilo stazu na 44 kapije.

Skijaši sa nižim startnim brojem imali su bolje uslove i to su maksimalno iskoristili jer su prve tri pozicije zauzeli takmičari koji su startovali među prvih pet. Oni su iskoristili taj momenat i ostvarili najbolja vremena koja su im mnogo značila tokom uzbudljive druge vožnje.

Za Pintoroa, ovo je drugi put kako osvaja drugu poziciju u Zeldenu. Ovaj dvadesetdvogodišnji Francuz predstavlja pravu senzaciju i gradi svoje ime u veleslalomu u kom mu je ovo sedmi podijum u karijeri Svetskog Kupa.

Austrijanac Marsel Hiršer se nadao da će uspeti domaćoj publici povod za slavlje, ali kao i jučerašnja drugoplasirana Katrin Cetel, on je zauzeo mesto na podijumu ali ne na najvišem stepeniku. Ipak dva mesta na podijumu tokom vikenda predstavljaju dobar rezultat za domaćine.

"Ljudi od mene očekuju da se svaki put nađem na podijumu," rekao je Hiršer. "Ali nije sve tako jednostavno, nisam mašina i pritisak je u ovom delu godine uvek velik. Veoma je lepo stajati ovde danas i nadam se da ću nastaviti u tom pravcu."

Treba napomenuti i da je ovu trku obeležio jedan povratnik, Bode Miller(USA) koji je pokazao da je ponovo spreman za akciju. On je zauzeo 13. mesto u prvoj vožnji a na kraju dana je bio 19. "Moja kolena se osećaju bolje nego što je to bilo 2001,” rekao je Miller koje je odsustvovao 18 meseci. “Kada sam doneo odluku da se neću trkati prošle sezone, pao je veliki pritisak sa mene i mogao sam potpuno da se posvetim oporavku. Trebalo je da pogledam u veliku sliku i skapiram da li u svojoj 36-oj godini još želim i u kakvoj formi mogu da budem da bih uopšte mogao da se trkam.”

Još jedno iznenađenje dana predstavlja odustajanje Felix Neureuthera, koji je ostao bez skije u gornjem delu staze u drugoj vožnji nakon što je u prvoj vožnji osvojio solidno sedmo mesto.

Hrvat Ivica Kostelić na kraju ove trke je podelio 11. mesto.
Antonio Ristevski iz Makedonije, zauzeo je poslednje 70. mesto.

Rezultati veleslaloma u Zeldenu:
1. Ted Ligeti (SAD) – 1:59.50 minuta
2. Aleksis Pinturo (Francuska) – 2:00.29
3. Marsel Hiršer (Austrija) – 2:00.52
4. Aksel Lund Svindal (Norveška) – 2:01.23
4. Stiv Misilije (Francuska) – 2:01.23
6. Markus Sandel (Finska) – 2:01.32
7. Toma Fanara (Francuska) – 2:01.58
8. Siprijan Rišar (Francuska) – 2:01.66
9. Matje Fevr (Francuska) – 2:01.68
10. Filip Šerghofer (Austrija) – 2:01.80

Komentari