Vesti Alpsko skijanje, SK - Još jedna pobeda Ane Feninger u Banskom

Alpsko skijanje, SK - Još jedna pobeda Ane Feninger u Banskom

bansko, BLG | 02.03.2015. | b92
Fenningerbanskosg2015

Austrijska skijašica Ana Feninger pobedila je u superveleslalomu u okviru Svetskog kupa u Banskom i smanjila zaostatak u borbi za veliki Kristalni globus. Nakon što je magla dva puta odlagala trku tokom vikenda i namučila takmičarke u kombinaciji u nedelju, Austrijanka je stigla do četvrte uzastopne pobede.

Feningerova je za 16 stotinki nadmašila Slovenku Tinu Maze i smanjila zaostatak za njom u Svetkom kupu na samo 44 boda. Treća u Banskom bila je Amerikanka Lindzi Von, koja je za zaostala 28 stotinki.

Posle lošeg starta sezone Feningerova je vezala četvrtu uzastopnu pobedu, uključujući i zlato u veleslalomu na Svetskom prvenstvu.

Pre trijumfa u ponedeljak, Austrijanka je u nedelju na istom mestu slavila u jedinoj superkombinaciji u sezoni, dok je pre toga bila najbža u veleslalomu u Mariboru.

Do kraja Svetskog kupa preostala su još tri vikenda, prvo u Garmiš-Partenkirhenu, potom u Oreu, a finiš je u Meribelu 22. marta.

"Nikad ne možete znati šta će se dogoditi. Imam samopouzdanje, pokušaću da nastavim da pobeđujem kao i do sada", rekla je Feningerova, aktuelna šampionka Svetskog kupa.

Rezultati:
1. Ana Feninger (Austrija) 1:14.59 minuta
2. Tina Maze (Slovenija) 1:14.75
3. Lindzi Von (SAD) 1:14.87
4. Nikol Hosp (Austrija) 1:15.14
5. Elena Kurtoni (Italija) 1:15.15
6. Viktorija Rebensburg (Nemačka) 1:15.25
7. Tina Vajrater (Lihtenstajn) 1:15.44
8. Kornelija Huter (Austrija) 1:15.49
9. Nadija Fankini (Italija) 1:15.55
10. Lara Gut (Švajcarska) 1:15.60

Poredak u superveleslalomu:
1. Feninger 372 boda
2. Von 340
3. Maze 250
4. Gut 216
5. Huter 204

Generalni plasman:

1. Maze 1.145 bodova
2. Feninger 1.101
3. Šifrin (SAD) 750
4. Von 706
5. Cetel (Austrija) 586

--------------
Lindzi Von: Ovo je za vas bezbedno?

Američka skijašica Lindzi Von kritikovala je Međunarodnu skijašku federaciju što je dozvolila da se trke u Banskom održe uprkos gustoj magli. 30-godišnja Vonova, koja je propustila gotovo dve sezone zbog povrede kolena, istakla je da je FIS u nedelju prerano nastavio prvu rundu superkombinacije, kada se vozio superveleslalom.

Četvorostruka osvajačica Svetskog kupa se na stazi našla odmah pošto je trka nastavljena, a televizijske kamere nisu uspele da je isprate jer je praktično skijala kroz oblak. Na kraju je Vonova imala razočaravajuće 24. vreme.

Zaista mislim da uslovi nisu bili bezbedni za trku, zbog magle, ali i snega. Rekla sam da je činjenica da smo skijali u takvim uslovima šala. Ljuta sam na FIS i njihov pristup bezbednosti. Pokušavam da se postaram da su skijaši bezbedni na stazi i nadam se da će me neko saslušati jednog dana”, rekla je Vonova.

Zbog magle, program u Banskom je pomeran više puta, a u nedelju je trka više puta prekidana. Vonova je istakla da ju je ta situacija podsetila na trku u Šladmingu pre dve godine, kada je doživela prelom potkolenice.

Ovo je ista situacija kao kada sam povredila koleno pre dve godine. I tada su pomerali start trke, a sneg nije bio dobar. Ali, nisu odustajali. Već sam 15 godina u Svetskom kupu, ali imam osećaj da se ništa ne menja”, naglasila je Vonova.

FIS nije odgovorio na komentare koje je iznela Vonova, ali su zvaničnici Federacije istakli da su u kontaktu sa trenerima pre donošenja odluke o nastavku prekinutih trka.

 

Komentari