Vesti Alpsko skijanje - Otkazana prva prekogranična trka „Materhorn Cervino Speed Opening”

Alpsko skijanje - Otkazana prva prekogranična trka „Materhorn Cervino Speed Opening”

Zermatt-Cervinia | 25.10.2022. | speedopening.com
Cerm cerv 1200x730

Nakon izvršene FIS kontrole snega na stazi "Gran Becca", u ponedeljak 25. oktobra otkazane su dve trke Svetskog kupa u alpskom skijanju u dsciplini spust, koje su žene trebale da voze 5. i 6. novembra. Predhorno su otkazane i dve muške trke sputa koje su bile zakazane za 29. i 30. oktobar.

Kako su naveli organizatori, razlog su "nenormalno visoke temperature" i obilne padavine na preko 3000 m/nv. Deo staze na glečeru je i dalje u savršenom stanju, ali je donji deo staze premekan i ne može garantovati bezbednost takmičara na trkama.

Inače, ovo su trebale da budu prve prekogranične trke Svetskog kupa u alpskom skijanju u istoriji Svetskog kupa na novoprojektovanoj stazi "Gran Becca" koju je trasirao olimpijski šampion u spustu Didije Defago. Start trke je u Švajcarskoj na 3.800 m/nv (Gobba di Rollin), a cilj u Italiji na 2.840 m/nv (Laghi Cime Blanche), a sve u okviru skijaški uvezanog ski domena Cermat - Červinija. Staza je duga 4.000 m, sa visinskom razlikom od 960m i maksimalnim nagibom od 60%. Na stazi su projektovana tri skoka, a očekuju se brzine od 135 km/h.

 

Do samog kraja, odgovorni za organizaciju "Audi FIS World Cup Matterhorn Cervino Speed Opening" su se nadali da će ukupno četiri trke spusta moći da se održe kako je planirano, ali na žalost, vreme im nije išlo na ruku. Organizatori „Materhorn Cervino Speed Opening” trka uložili mnogo truda i za samo osam meseci postavili ovu stazu i vrhunsku organizaciju!

I Međunarodna skijaška i snowboard federacija (FIS) žali zbog otkazivanja ovih trka. „Nadali smo se, zajedno sa organizatorima, boljim vestima do samog kraja. Nažalost, otkazivanje ženskih, a predhoidno i muških trka je bilo neizbežno. Zahvaljujemo se organizatorima na velikom zalaganju i cenimo napore da se trke održe na stazi „Gran Becca“. Nastavljamo da verujemo u ovaj jedinstveni prekogranični skijaški projekat“, rekao je generalni sekretar FIS-a Mišel Vion.

Organizatori u Cermatu i Červiniji već rade na tome da premijera "Matterhorn Cervino Speed Openinga" postane stvarnost u kasnu jesen 2023. „Uspeli smo da naučimo mnogo u poslednjih nekoliko nedelja i meseci i još uvek smo uvereni u našu ideju i strategiju. Inovativno i jedinstveno "Matterhorn Cervino Speed Opening" je dodatna vrednost za sve - za sport, za takmičare, za oba regiona, za turizam, za zimsku industriju. Zato ćemo nastaviti vredno da radimo kako bismo sledeće godine mogli da doživimo spektakularne spust vožnje podno Materhorna“, naglašava Franc Julen iz organizacionog odbora.

Međunarodna skijaška federacija saopštila je da neće biti novih termina za te trke.

 

Komentari