Vesti Alpsko skijanje - Luda noć za skijaša Henrika Kristofersena!

Alpsko skijanje - Luda noć za skijaša Henrika Kristofersena!

| 29.01.2014. | nezavisne.com
Kristoferson2

Norvežanin Henrik Kristofersen je pobedio u noćnom slalomu u austrijskom centru Šladming pred 45.000 gledalaca, pa završio na ramenima svojih idola Marsela Hiršera i Feliksa Nojrojtera.

Devetnaestogodišnjak je u utorak na noćnom spektaklu trijumfovao rezultatom 1:47,43 minuta ispred Austrijanca Hiršera i Nijemca Nojrojtera.

"Upravo sam ostvario prvu pobedu u Svjetskom kupu. Nisam očekivao da se to desi ovako brzo, ali nadao sam se tome. Sve je ovo novo za mene. Prošle sezone moj najbolji plasman bilo je 11. mesto, a to je bila moja prva sezona u Svetskom kupu. Takođe, ovo je moj prvi noćni slalom i nadam se da je ovo početak dobrih stvari", istakao je Kristofersen, koji je 24. januara u Kicbilu bio drugi.

Vodeći poslije prve trke bio je Austrijanac Mario Mat, Norvežanin je zaostajao devet stotinki, ali je Mat u drugoj vožnji napravio grešku i ostao bez plasmana. Glavni adut Austrijanaca, Hiršer, imao je na kraju 18 stotinki lošije vreme od pobjednika, a trećeplasirani Nojrojter 19 stotinki. Četvrti je bio Nijemac Fric Dopfer (1:47.71), dok je petu poziciju zauzeo Francuz Aleksis Pinturo (1:47.76).

Kada je prošao ciljnu liniju, Kristofersena su Hiršer i Nojrojter podigli na ramena i proslavili veliki trijumf. Bilo je to posebno iskustvo za momka koji je samo dve godine ranije Hiršera i Nojrojtera gledao na TV-u.

"Dugo sam Hiršera i Nojrojtera pratio. Gledao sam kako Marsel skija i pokušao sam da prilagodim moje skijanje njegovom, ali sam, istovremeno, zadržao svoj stil. I dalje sam njihov fan i ludo je ovo što se dešava večeras", dodao je Kristofersen.

Poštovanje je obostrano.

"Divim se Henriku. Ovaj mladić je pokazao kako se skija. On je veoma dobar skijaš, bio je konstantan i dobar, a rekao mi je da je skijao samo sedam puta u seniorskoj karijeri", izjavio je Nojrojter.

Bila je ovo posljednja trka slaloma pre Zimskih olimpijskih igara u Sočiju. U generalnom plasmanu Svetskog kupa vodi Norvežanin Aksel Lund Svindal sa 897 bodova ispred Hiršera, koji je sakupio 875 bodova. Treći je sa 714 bodova Aleksis Pinturo iz Francuske, koji je u Šladmingu bio peti.

 

Komentari