Vesti Alpsko skijanje - Kandidature Srbije i Bih za FIS Evropa kup takmičenja

Alpsko skijanje - Kandidature Srbije i Bih za FIS Evropa kup takmičenja

Srb, Bih | 07.10.2019.
eu kup alpski kop2021 c

U Cirihu je održana konferenciji Svetske skijaške federacije (FIS) kojoj su prisustvovali i deligacije JP Skijališta Srbije i Skijaškog saveza Srbije kao i Olimpijskog centra jahorina, BiH, a koji su tom prilikom aplicirali i istakli želju za dobijenje organizacije trke FIS Evropa kupa u alpskom skijanju.

Ski centar Kopaonik je kandidat za organizaciju Evropa Kupa 2021. godine u disciplini Slalom - navode u Skijaškom sevezu Srbije. Delegacija Skijališta Srbije i Skijaškog saveza Srbije aplicirala je na konferenciji Svetske skijaške federacije (FIS) u Cirihu za organizaciju Evropa kupa u 2021. za žene, u disciplini slalom na Kopaoniku.

Već je zvanično potvrđena organizacija Snowboard FIS Evropa Kup na Kopaoniku od 24. do 25. februara 2020. u disciplinama Slope Style i Big Air!

Višestruki šampion Srbije u snowboardu i istaknuti skijaški radnik Jurica Stanković ističe da je u Srbiji do sada organizovano 5 FIS Eveopa kupova u Snowboardu, ...vreme je bilo i za Svetski kup...pogotovu što su neki od nas upravo Svetske kupove organizovali u drugim zemljama...sjajno je da to dobijemo i u skijanju...


Iz Olimpijskog centa Jahorina navode da je njihova delegacija posetila Cirih i sastala se sa predstavnicima Međunarodne skijaške federacije sa kojima su razgovarali o dovođenju Evropa kupa na Jahorinu. Stav je da Jahorina za organizaciju ovog takmičenja aplicira zajedno sa Bjelašnicom i Ravnom planinom!

Tim povodom generalni direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevanić je izjavio da Jahorina ima sve uslove za organizaciju skijaške trke Evropa kupa, ali da je potrebno da se kandiduje zajedno s Bjelašnicom i Ravnom planinom.

"Imamo iskustva u organizaciji takmičenja, jedan od primera je i EYOF. Također, imamo i sve uslove od skijaške infrastrukture, novih i homologovanih staza, sistema za osnežavanje, veliki grad Sarajevo i aerodrom na samo 28 kilometara udaljenosti, bolnicu, heliodrom i sve ostalo što je neophodno za organizaciju jednog ovako prestižnog takmičenja", istakao je Ljevnaić i dodao:

"Potrebno je da sve tri planine, Jahorina, Bjelašnica i Ravna planina apliciraju zajedno te da oformimo jedan tim koji će predstavljati ove tri planine. Zajednički rad i zajednička organizacija Evropa kupa bi nam svima mnogo donela te bi ovo bio samo jedan korak bliže ka dovođenju Svetskog kupa što nam je svakako krajnji cilj. Evropa kup je najbolji put za popularizaciju skijanja kao sporta i za stvaranje što više novih i mladih skijaša što je svakako prioritet svih nas koji smo u ovom poslu", istakao je Ljevnaić.

Na sastanku se razgovaralo i o novim investicijama na Jahorini kojima je ta planina dobila mnogo, sada je sigurno da kvalitetom ponude može parirati najuređenijim evropskim skijaškim destinacijama. Organizacija Evropa kupa bi bila kruna dobrog rada na ovoj planini i potvrda uspjeha kako Jahorine tako i cijele Bosne i Hercegovine, istakli su iz OC Jahorina.

----------

Opština Trnovo podržala kandidaturu Ski saveza BiH za organizaciju Evropa kupa

U Opština Trnovo, BiH, pozdravlja kandidaturu Skijaškog saveza Bosne i Hercegovine za organizaciju Evropa kupa, takmičenja u alpskim disciplinama za sezonu 2020/21, saopštio je Centar za promociju olimpijskih planina, prenosi Anadolu Agency (AA).

"S radošću smo primili vest da se olimpijska planina Bjelašnica, u općini Trnovo, nalazi među tri skijališta u BiH koja zadovoljavaju tehničke uslove za održavanje velikih takmičenja, zajedno s Jahorinom i Ravnom planinom. Opština Trnovo u kontinuitetu radi na razvoju infrastrukture, smeštajnih i sportskih sadržaja kako bi Bjelašnica dostigla visoke međunarodne standarde za organizaciju sličnih takmičenja po kojima je BiH bila prepoznatljiva još od vremena 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu", naglasili su iz Opštine Trnovo.

Galerija slika

Komentari