Vesti Alpi u narednih 80 godina ostaju bez većine glećera

Alpi u narednih 80 godina ostaju bez većine glećera

Alpi | 11.04.2019. | Politika
Aletschgletscher960

Do kraja 21. veka globalni rast temperature otopiće veći deo leda koji oblikuje izgled i ekosistem današnjih Alpa, predviđaju švicarski naučnici.

Ako svet i bude uspeo da ispuni zadati cilj ograničenja globalnog zagrevanja na manje od dva stepena u odnosu na predindustrijski nivo, dve trećine glečera u evropskom planinskom lancu nestaće do 2100. godine, rekli su glaciolozi sa univerziteta ETH u Cirihu (Švicarski federalni institut za tehnologiju i Univerzitet za tehnologiju, nauku i menadžment).

Ukoliko se klimatske promene ne stave pod kontrolu i ako emisija gasova koji stvaraju efekat staklene bašte nastavi da raste: „Alpi će ostati bez leda do 2100. godine i samo će izolovani „dronjci” leda ostati na vrhovima”, izjavio je koautor studije Matias Huš.

Studija, predstavljena na sastanku Evropske geonaučne unije u Beču, temelji se na kompjuterskom modelu u kome se prate kretanja leda i proces otapanja.

Naučnici su upozorili da će polovina današnjeg leda na alpskim vrhovima nestati do 2050. godine u svakom slučaju, bez obzira na to da li čovječanstvo uspe ili ne da ograničiti emisiju gasova koja utiče na globalno zagrevanje.

Očekuje se da globalni rast temperature postane izraženiji u drugoj polovini stoleća, kažu naučnici.

„Uticaj smanjenja lednika na Alpe je veliki jer su lednici važan dio ekosistema tog područja, krajolika i ekonomije”, navodi se u izjavi Evropske geonaučne unije.

Ledenjaci privlače turiste, ali je važno to što su oni izvor vode za biljni i životinjski svijet, za poljoprivredu i hidroelektrane.

    Izvor: Politika 

Komentari