Utisci i Reportaže Zašto volim skijanje? 5 razloga iz ličnog iskustva rekreativne skijašice

Zašto volim skijanje? 5 razloga iz ličnog iskustva rekreativne skijašice

| 19.04.2019. | chilitours.hr
chilitours960 2

Kategorije

Odaću vam tajnu. Mrzim hladnoću. Od pomisli na temperaturne minuse se ježim, a kad prođe letna sezona grozim se nadolazećih 6 meseci smrzavanja. Zimogrožljiva sam, jesam, to znaju svi moji prijatelji. I prijatelji mojih prijatelja znaju jer im ovi prepričavaju koliko kod mene u stanu može biti vruće.

Obožavam tople prolećne i letnje mesece. S buđenjem prirode, budi se i moj istraživački duh koji stalno mora negde ići, boraviti vani, u prirodi, na moru, negde. S prvim cvrkutom ptica, cvrkućem od sreće i ja. Rosa, sunce sja, bla bla bla. You get the point. I onda dođe pitanje:

„Zašto ne probaš skijanje?“
„Fuj! Nije to za mene. Hladno, smrzavanje na planini, navlačenje skafandera. Ne, hvala!“
„Zabavno je.“
„Ma gde vidiš zabavu u tome da ideš gore, dole, gore, dole i tako ceo dan? Na hladnoći? Bezveze.“
„Ajde probaj!“
„Nema šanse.“
Par dana posle eto mene na skijama.

Nije smješno. :D
Uglavnom, nabavila sam opremu i otišla da uverim sebe i sve ostale koliko je to „slavno“ skijanje dosadno. Šta se dogodilo? Zaljubila sam se. Zaljubila sam se u snežne padine, u sunce koje te na vrhu planine grije, u prekrasne panoramske poglede na okolne vrhove, klance i gradove u dolinama. Ja, koja sam mislila da neću nikada, ali nikada skijati. I eto me u Francuskoj na 2.250 m nadmorske visine, s pancericama na nogama i skijaškim štapovima u rukama. Nataknem skije i op, op, op, op….

Da, to sam ja. Treći dan skijanja. IKAD! Morate priznati, uopšte ne izgleda loše. Istina, bila sam 2 dana na skijanju na Sljemenu pre francuskog poduhvata, ali realno, koliko na Sljemenu može da se nauči?! Uz konstantne gužve gde te netko večno trka, gura, požuruje i pre svega plaši svojom brzinom kretanja dok si ti još nestabilan na nogama, odnosno na skijama.
Da skratim priču… Skijanje za početnike na velikim, pravim skijalištima je nešto najbolje što može da vam se dogodi. Evo vam samo par razloga:

    1. Postoje kvalitetne ski škole na hrvatskom jeziku u Austriji, Italiji i Francuskoj, i to na vrhunskim skijaškim stazama.
    2. Možete pronaći neku prekrasnu nezahtevnu stazu koja je većim delom dana prazna gde ćete vežbati skijanje, a ne da vas neko stalno gura i požuruje.
    3. Isprobaćete svoje naučene skijaške sposobnosti na stazama raznih težina, jer ih ima stvarno puno.
    4. Kada ste već platili i došli na skijanje, ne moraš da se popneš na tamo neki visoki vrh pa da se spustiš sa njega. E, pa hoćeš!!! Izazovno je. A kad se vratiš kući, naravno da ćeš da se hvališ.
    5. Skijanje je SVE.

Kaže ona koja je živela za leto, more i sunce. Volim ja i dalje more i sunce. Jako. Ali, sada imam čemu da se veselim kada prođe letna sezona. I veselim se jako, jako. Danas to više nisu skijaški aranžmani od hiljadu evra. Može se otići i za manje od 300 evra. Sa prevozom, 7-dnevnim smeštajem i ski kartom za šest dana. Ludnica!

Da zaključim… Skijanje nije za svakoga. Ali ako imalo misliš da bi za tebe moglo biti, ne dvoumi se više ni sekunde. Rezerviši, kreni, nećeš požaliti...

     Izvor: chilitours.hr 

 

Komentari