Utisci i Reportaže Savršene skije? Ne postoje, ali se pojaviše jedne za sezonu 2013/14.

Savršene skije? Ne postoje, ali se pojaviše jedne za sezonu 2013/14.

BLOG - Skijanje.rs | 12.08.2013. | Stekan
soul7640x389

Mnogi znaju da je najbolja skija ona na kojoj je ostvareno najviše pobeda u Svetskom kupu. Logično! E, nije logično, i to iz više razloga:

- Prvo, skije na kojima se voze takmičenja i one u prodavnici koje jednako izgledaju i imaju iste natpise nisu iste skije.

- Drugo, nisu uslovi na stazi uvek dovoljno dobri za tu vrstu skija, a da se ne spominju uslovi van staze.
- Treće, skijaši bez dovoljno znanja i iskustva će se na takvim skijama patiti i na savršenoj stazi.
- Četvrto, većina skijaša više ili manje prati Svetski kup na TV-u pa znaju razlikovati nove od starih modela, a kako skije zastarevaju svake godine, tj. svake godine im se menja izgled, to je skup sport svake zime menjati skije. Ovo nije toliko naglašeno za ostale kategorije skija, jer malo ko svake zime prati kataloge proizvođača.
- Peto, šansa da vam ukradu ovakve skije je povećana.
- Šesto. Znam da postoji i šesti razlog, ali ga se sada ne mogu setiti.

Za neke skijaše su idealne baš skije iz te Race kategorije. To su vrlo dobri i odlični skijaši koji tutnjaju samo po po uređenim stazama više-manje uvek u jednakim zavojima.

Sve više skijaša sa naših prostora je zahvaljujući jeftinim predsezonskim aranžmanima „otkrilo“ zapadna skijališta, posebno ona u Francuskoj. Tamo sneg kad pada, on i napada. A dok pada staze se ne uređuju, a skija se i van staza. U tim uslovima se traže malo drugačije skije. U stvari: mnogo drugačije. Mnogo šire, duže, većeg radijusa, sa većim ili manjim rockerom...

Postoje i allmountain modeli koji su između dve spomenute kategorije. Oni su više ili manje dobri u oba sveta tj. i na uređenim stazama i u dubokom snegu, kao i u svim varijacijama uslova na stazi (led, grbe, raskvašen snijeg...).

Postavlja se pitanje: koje skije uzeti? Treba uzeti idealne za sve uslove. I to model koji je idealan za svakog (ili bar većinu) skijaša. Ako takve postoje. Ne postoje, ali se pojaviše jedne za sezonu 2013/14 koje bi mogle biti vrlo blizu postavljenog ideala.

Jesam li preterao sa uvodom? Neka sam.

Češljam teme o skijanju na Internetu on regular basis all year long i tako naletim na recenziju jednih skija i pomislim „Viđu đavla!“. Pa češljam dalje i naletim na drugi tekst o tim skijama i pomislim „Viđu đavla na kvadrat!“. Onda krenem da tražim taj model po bespućima Interneta i eksponent mog komentara postade n gdje n teži beskonačno.

Kad neko napiše ovo: „It is the best ski to date I have skied as it ticks so many boxes, I have ordered two pairs for myself, one for touring with a Dynafit setup and one with a Rossignol FKS for resort skiing. This ski is winning more awards than any other and it hasn’t hit the snow yet, what more can I say.“, a i ostale recenzije na Webu su u istom duhu, tu nešto ima. Čak i da su sve ove recenzije pisali plaćenici Rossignola, uneli su toliko emocija i potrudili su se toliko da te skije treba ozbiljno uzeti u razmatranje.

Čudo se zove Rossignol Soul 7:
Freeride skije vrlo upotrebljive u svim uslovima na snegu. Dimenzije 136/106/126 sa radijusom 17m na dužini 180cm. Srednji deo skije je Camber sa klasičnom sendwich konstrukcijom uz korišćenje ultra laganog drveta, a vrhovi i repovi su u Rockeru u ultra laganoj high-tech izvedbi posebne saćaste konstrukcije. Iako je prednji deo skije u dobrom Rocker-u, kažu da ne klepeće ni pri velikim brzinama na tvrdoj podlozi. Par skija dužine 180cm je težak samo 3,8 kg! Skije na slikama izgledaju fenomenalno, što nije najbitnije, ali nije ni zanemarivo kad već istresate kesu.

Ja sam kesu već istresao i čekam isporuku. S obzirom da dva para skija sa strukom 90mm vozim zadnjih 5 - 6 sezona, od čega mi je Scott Punisher jedina skija u prethodne dve sezone, to mi struk od 106mm ne izgleda posebno širok. Oni koji su probali široke skije sa dovoljno malim radijusom znaju, a ostali mogu da veruju (a ne moraju) da uz ovakve skije drugi uski par nije neophodan, a može da zatreba (i ne mora) samo za led i tvrdu stazu utabanog veštačkog snijega.

Koga sam uspeo zainteresovati neka pogleda linkove ispod, a ostali neka mi ne zamere, ušao sam u šestu deceniju i opet se radujem novoj igrački kao beba zvečki. Da ne bude zabune: šesta decenija je statistički podatak nastao brojanjem godina dok sam realno puno mlađi.

Da li je ovo savršena skija za mene, saznaću u decembru, a možda i ranije.

Deo recenzija na Web-u:
http://www.snowatch.com.au/forum/thr...ssignol-Soul-7
http://www.gnomes.co.nz/blogs/news/7...-7-test-review
http://www.epicski.com/t/120313/2014...-spork-of-skis
http://theskimonster.com/blog/posts/...-7-ski-review/
http://yellowgentian.com/ski-reviews...ssignol-soul-7
http://yellowgentian.com/ski-reviews...soul-7-by-alex
http://yellowgentian.com/ski-reviews...-by-dellasausa
http://www.skiessentials.com/page.cf...OL-SOUL-7.html
http://skiing.about.com/b/2013/02/19...ls-already.htm
http://www.skiersrealm.com/connect/f...ol-soul-7-skis
          ...and so on...

         Autor: Stevo Kantar
         Možete ga kontaktirati na Forumu sajta - stekan


 

Komentari