Utisci i Reportaže Kako Skijalište u stvari radi - na primeru Stare planine?

Kako Skijalište u stvari radi - na primeru Stare planine?

Stara Planina | 05.12.2021. | Ivica Anđelković Đela
starapl 960x584

Kako je Stara planina i Skijalište na istoj, poslednjih godina sve popularnije kod korisnika (skijaša, bordera, ljubitelja snega) sve više vas se interesuje za stanje na planini u ranim jutarnjim i večernjim satima, o stanju na stazama, vremenu, radu žičara, rentama, ski-školama. 

                Autor: Ivica Anđelković Đela

Moramo da vas podsetimo da su uslovi na Planini često surovi, vetar, sneg, led, magla... pa ovom prilikom želimo da vam približimo male pojedinosti i razloge zbog čega je nešto tako kako je na terenu.

Skijalište je veoma kompleksna organizacija sastavljena od više jedinica koje čine sistem, sistem mora da funkcioniše da bi svi bili zadovoljni i gosti a i samo skijalište. Kada je sistem u otkazu to znači da jedna karika u lancu ne radi a preveliki je opseg razloga da do otkaza sistema dođe, od vremenskih uslova i stanja na terenu do ljudskog faktora (Radnici ili korisnici sistema).

Da bi uopšte pričali o skijanju treba da se steknu neki preduslovi, pogodni vremenski uslovi - prirodni sneg ili minus sa punim akomulacijama da bi mogao da e pravi sneg. Dab  bi mogla bezbedno da se pusti u rad, za jednu stazu treba minimum 30 cm utabanog snega ili oko 80 cm rastresitog, to kontrolišu redari i šef staza, ratraci rade noću na rasplaniranju tog snega i prave stazu, staza se obeležava odgovarajućim znacima, mrežama za usporenje... Za sve to je potrebno vremena 10-15 dana, ako vremenski uslovi dozvole.

Kada je staza pripremljena sa skijanjem može da se počne. Instalacije (traka, vučni lift, vučni tanjir, četvorosedi i kabinska gondola) preko leta i jeseni po protokolu proizvođača (u ovom slučaju Doppelmayr) moraju da budu servisirani, detaljno, obimno, svaki šraf i zupčanik. Za servisiranje su zaduženi žičničari, to su oni tihi junaci u ŽUTIM prslucima koji stoje na polaznim i izlaznim stanicama i koji svima uljudno požele dobro jutro i prijatan dan i uvek su spremni da vam odgovore na svako pitanje.

Redari su ti koji su zaduženi za red i bezbednost na samim stazama, oni su u NARANDŽASTIM prslucima, oni krstare celog dana po lošem i lepom vremenu i ispravljaju nedostatke i uočavaju problem na stazama.

Sam sistem osnežavanja je izuzetno veliki i skup proces od pogonskih stanica do mobilnih i statičnih topova za sneg, ti momci rade samo noću, oni su nevidljivi, rade u velikoj buci mašinskog pogona i po mrazu, magli i vetru. SVAKO MORA da uradi remont na svim mašinama, aparatima, žičarama da bi SISTEM besprekorno funkcionisao.

Kada ujutru pre svih radnici dođu pored svojih radnih mesta, često budu to uslovi jakog vetra, mraza i magle, sve se pregleda otkloni led sa sedišta i sa stubova, pušta se u probni rad, za to vreme redari proveravaju trasu staze jer često između rada tabača i početka rada staza može doći do nanosa na stazi, onda se pozivaju ratraci da otklone nanose sa staza, za to je potrebno dosta vremena, to uzrokuje kašnjenje, kao i led na sajlama i žičarama koji treba da se otkloni da se senzori merača brzine vetra očiste.

Tek posle svih ovih vama skijašima nevidljivih "Sitnica" kada je savršeno bezbedno u svim aspektima Šef staza po dobijanju svih informacija pušta Skijalište u rad.

RADNICI na skijalištu NISU KRIVI:
-Ako je vetar jak i senzori upozoravaju na opasnost;
-Ako je magla i bezbednost na stazama je ugrožena;
-Ako nema jedne faze struje i nemoguće je pokrenuti sistem;
-Ako su snežni nanosi na stazama posle rada Ratraka;
-Ako su nanosi na polaznim ili izlaznim stanicama preveliki i mora ratrak da ih sklanja;
-Ako je staza pretvrda ili premeka (to zavisi od vremenskih uslova uglavnom).

Ako nemate prave informacije, uvek možete da pozovete rukovodstvo Skijališta.

Sve ovo ovde je napsiano iz ličnih iskustava i bez stručnih termina onako kako smo to na terenu doživljavali ne teorija već praksa. Nadamo se da smo vam za nijansu pojasnili kako funkcioniše rad na terenu.

Setite se da kada odete na letovanje a kišan je dan, konobar nije za to kriv... Osmehnite se ovim ljudima i recite im dobro jutro, oni ne određuju cenu karte i to kako samo Skijalište funkcioniše, to rade neki drugi.

Veći broj ovih radnika, isvršilaca na skijalištu su sezonci, rade po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima. Rade u ekstremnim uslovima, često nose pohabane uniforme, obuću i odeću staru 9 (devet godina) nemaju topli obrok, nemaju godišnji odmor, nemaju pravo na bolovanje a od njih se traži "Samurajski kodeks"... Mislite o tome ...


           Autor, foto:  Ivica Anđelković Đela, na Facebook-u...

 

Komentari