Utisci i Reportaže Gde su sve Vrščani skijali u sezoni 2017/2018.

Gde su sve Vrščani skijali u sezoni 2017/2018.

Vrsac | 22.04.2018. | vrsac.mojkraj.rs
st vs 2018 1 800x600

Spustila se snežna zavesa na još jednu u nizu uspešnih skijaških sezona sportskog udruženja skijaša „Snow Team“ iz Vršca. Kao i prethodnih godina negde u ovo vreme sumiraju se utisci iz sezone koja je ostala iza nas. Nećemo biti neskromni ako kažemo da je ovo bila do sada najuspešnija sezona udruženja.

Za razliku od prethodnih sezona kad se januara meseca odlazilo u Francuska skijališta, ove sezone rešili smo da napravimo promenu, ostali smo dosledni Alpima, ali je izbor pao na Italiju i njihovo najbolje skijalište Sestriere. U trećoj nedelji januara, kao rezultat saradnje sa udruženjem ljubitelja skijanja SkiBus iz Beograda, put Italije krenulo je 28 članova našeg udruženja.

Sestriere je italijansko skijalište u regiji Piemonte na samoj granici s Francuskom. Legendarni industrijalac Giovanni Agnelli je tridesetih godina prošlog veka na 2.035 m/nv udario temelje prvog planski građenog skijališta u Evropi. Vizija tvorca kompanije FIAT uspješno je pretvorena u stvarnost jer Sestriere je danas jedno od najpoznatijih evropskih skijališta, a kruna svih napora bile su Zimske olimpijske igre održane 2006. godine.

Sestriere je smešteno u jednoj od najboljih skijaških regija sveta Milky Way (it. La Via Lattea), koja obuhvata šest međusobno povezanih skijališta: Sestriere, Sauze d'Oulx, Claviere, Sansicario, Cesana u Italiji i Montgenèvre u Francuskoj. Regija Milky Way sa visinom skijališta od 2.830 m/nv, garantovala je sneg izuzetnog kvaliteta, veliko skijaško prostranstvo koje obuhvata 400 km uređenih ski staza, dobar provod i mogućnost da u toku jednog zimovanja skijamo u dve države, Italiji i Francuskoj. Za Sestriere se može reći da je Francusko skijalište na italijanski način što predstavlja savršen spoj.

Ono što je najvažnije je vreme koje nas je sjajno poslužilo, osim poslednjeg dana boravka kada je bilo lošije, svi ostali dani su bili perfektni, sa puno sunca bez gužvi na stazama. Smeštaj vrlo pristojan sa više komfora nego što je to slučaj u Francuskoj. Sestriere je udaljen od Torina 90 km, što su neki iskoristili da prisustvuju utakmici fudbalskog kluba Juventus. Sve u svemu imali smo jedno prelepo skijanje i druženje van staze koje će nam verujemo svima ostati u lepom sećanju.

Reč je o skijalištu koje se može pohvaliti bogatom i dugom tradicijom skijaškog i zimskog turizma. Sestriere je funkcionalno i moderno skijalište, sa velikim brojem smeštajnih kapaciteta, sportskih objekata, restorana, barova i noćnih klubova. Ako želite probati komad olimpijske istorije i uz to imati na raspolaganju pozamašnu kilometražu dobro uređenih staza, Sestriere je pravi izbor.

Sestriere 2018 - Snow Team Vršac from Foto Dejan on Vimeo.

Razmišljajući o tome koje skijalište možemo da ponudimo ljubiteljima našeg udruženja koji na skijanje i zimovanje idu porodično, a da je relativno blizu i lako za organizaciju oko odlaska, izbor je pao na Bansko. Bansko predstavlja najperspektivniji ski centar na Balkanu sa fantastičnim uslovima za skijanje. Popularnost ovog ski centra naglo je skočila u poslednjih nekoliko godina, zahvaljujući modernizaciji skijališta i infrastrukture. Za vreme državnog praznika Dana državnosti, Sretenje, napravili smo i ponudili četvorodnevni praznični aranžman u ovom ski centru. Bansko se pokazao kao pun pogodak i daleko je prevazišao naša očekivanja. Put Banskog iz Vršca i okoline u našoj organizaciji krenulo je ukupno 108 osoba. Izuzetno smo ponosni zbog ovolikog broja ljudi koji su pošli sa nama a još više nas raduje da je što se tiče organizacije sve prošlo u najboljem redu, s obzirom na to da je odlazak u Bansko bio kompletno u samostalnoj organizaciji našeg udruženja.

Ljubazni domaćini potrudili su se da nam bude izuzetno prijatno i udobno. Grad je ponudio intenzivan noćni život sa mnoštvom sadržaja, modernih klubova, diskoteka, barova i tradicionalnih mehana. Vreme je bilo idealno za skijanje sa puno sunca i snega. U godinama koje su iza nas obišli smo veliki broj ski centara i možemo sa sigurnošću reći da Bansko predstavlja ski centar koji nudi najbolji odnos cene i kvaliteta. Ono što je zasmetalo bile su velike gužve oko gondole ali smo našli načina da i to prevaziđemo.

Raduje nas veliki broj novih članova koji su po prvi put stali na skije ili bord i to je ono što pokazuje da smo kao udruženje na dobrom putu. Utisci su više nego dobri i verujemo da smo nakon Banskog bogatiji za nekoliko novih članova koji će nas pratiti i u narednim sezonama. Ono što je možda i najupečatljivije bilo je veliki broj dece koja su krenula sa nama na put. Ne zna se da li su deca više uživala praveći prve korake u pancericama na snegu ili u međusobnoj igri nakon skijanja u hotelu i bazenu.

Bansko je bio jedna uspešna misija u organizaciji našeg udruženja i planiramo da odlazak u ovaj ski centar na skijanje i zimovanje postane tradicija u sezonama koje slede.

Olimpijska lepotica Jahorina nekako je uvek tu za nas u martu mesecu, članovi našeg udruženja, iskoristili su poslednje dane sa snegom u martu da provedu produženi vikend na našoj ljubimici kojoj se uvek rado vraćamo. Jahorina je ove sezone doživela velike promene i ozbiljna ulaganja u infrastrukturu, najozbiljnija još od 1983. godine pred Olimpijadu. Iz tog razloga i ne čudi da im je ova sezona rekordna po broju poseta. Tokom treće nedelje marta na Jahorini je održan zimski EXIT festival koji je dobio simbolično ime Festival 84 kao uspomena na Zimske olimpijske igre. Odlazak na Jahorinu ne bi bio potpun da se ne obiđe Sarajevo i Baščaršija. Ono što bi još napomenuli je da smo deo troškova prevoza obezbedili od sredstava udruženja i to je bila nagrada za naše članove koji su prepoznali naš trud i rad i trudićemo se da i u narednim ski avanturama idemo u tom pravcu.

Brezovica, ski centar na samom jugu Srbije otvara nove mogućnosti. Naši članovi su stigli i do ovog ski centra koji se nalazi na severozapadnoj strani planine Šare. Žičare su zastarele za današnje standarde, objekti ne baš najnoviji, ali sve je to pristojno i suštinski Brezovica funkcioniše normalno. Po rečima naših članova koji su boravili ovde ova planina je izmišljena za free ride odnosno skijanje van uređenih staza. U današnje vreme ljude brine bezbednost ali u realnosti na Brezovici nema nikakvih problema i nema razloga za brigu. Goste na planini čine Srbi, Makedonci i Albanci. Svi su tu zbog iste stvari, ljubavi prema skijanju i ljubavi prema prirodi.

Vredno pomena je da su se obeležja udruženja „Snow Team“ videla i u ski centrima St. Moritz (Švajcarska) i Insbruk (Austrija) gde su naši članovi pojedinačno boravili i iskoristili priliku da se bar na jedan dan provozaju stazama ovih svetski poznatih skijališta.

Kao udruženje idemo u pravcu da gradimo dugoročnu priču, da predstavimo ovaj zdrav i lep vid rekreacije što većem broju osoba oko nas. Ponosni smo što smo ove sezone okupili ukupno preko 150 osoba koje su nas pratile u zimskim avanturama.

     Autor:  Sportsko udruženje skijaša „Snow Team“ Vršac

     Izvor: http://vrsac.mojkraj.rs

 

Galerija slika

Komentari