Utisci i Reportaže Divčibare, marta 2020 - vrline i mane

Divčibare, marta 2020 - vrline i mane

Divčibare | 11.03.2020. | telegraf.rs
Divcibare 1 Foto Bojana Krsti 800

Divčibare su pravo mesto za sve ljubitelje divlje prirode, sa mnoštvo pešačkih staza i brojnih pogleda sa prelepih vidikovaca ove planine

Na samo 107 km od Beograda i sat i po vremena vožnje nalaze se Divčibare na planini Maljen. Skromno mesto, sa takođe skromnom posetom turista, koje očarava i u zimskom i u letnjem periodu.

Nalazi se na visini od 980 m nadmorske visine, a meštani kažu da je ovo mesto za male i starije ljude, budući da se veliki broj dečijih odmarališta nalazi baš ovde.

Ukoliko malo bolje razmislite, Divčibare zaista mogu da vam pruže sve, za mnogo manje novca, ukoliko ih uporedite sa Zlatiborom i Kopaonikom.

Dok leti možete da uživate u šetnjama po mnogobrojnim pešačkim stazama i tako istražujete netaknutu prirodu, zimi Divčibare nude mnogo padina za sankanja za najmlađe, a za skijaše dostupne su dve ski staze.

Ski-staza Centar nalazi se u blizini odmarališta "Crni vrh", hotela Pepa i Divčibarskog zamka. Proteže se na severnim obroncima Crnog vrha u dužini od oko 600 metara. Na stazi postoji ski-lift vučnica (vučna sajla sa tanjirom koji se stavlja između nogu), a kapacitet lifta je 700 skijaša na sat.

Istraživali smo cene i ove godine zatekli smo sledeću situaciju: Dnevni ski-pas za odrasle iznosi 1000 dinara, a za decu 500, dok je iznajmljivanje skija na stazi Centar 700 dinara dnevno za odrasle i 600 dinara za decu.

Na stazi postoji i ski-škola, gde stariji, iskusni instruktori uče mlade, ali i starije da nauče da skijaju. Upravo je ovo idealno mesto, ukoliko još uvek ne znate da naučite da skijate, zajedno sa svojom decom, za pristojan novac.

Ski-staza Crni vrh, u okviru Divčibare Ski Resorta, nalazi se na severnoj strani Crnog vrha. Na stazu je 2016. godine uveden sistem za veštačko osnežavanje. Dužina staze je 850 metara. Poseduje dvosednu žičaru kapaciteta 1.200 skijaša na sat. Staza je srednje težine, ubraja se u grupu ski-staza crvene kategorije i odgovara veštijim skijašima.

Centar Divčibara je sasvim mali, ali ušuškan sa dušom. Pored pijace, obnovljene i renovirane crke, crkvene prodavnice i tek nekoliko restorana gde možete ručati i popiti kafu, nalazi se i dečiji park sa brojnim spravama za igranje kao i poznati čika Milan, meštanin Divčibara koji u centar dovodi svoja dva konja, dve lepotice, Klaru i Saru, a krug jahanja naplaćuje 150 dinara.

Tokom vikenda, u centru, možete kupiti kuvano vino i čaj od aronije za cenu od 100 i 150 dinara. Kafu možete popiti za manje od 100 dinara, dok kompletan ručak možete jesti za 600 dinara po osobi.

Posetili smo i novoizgrađeni hotel Crni Vrh. Već je jako posećen i to najviše od strane roditelja s malom decom jer u okviru kompleksa poseduje malu padinu za sankanje koja je idealna za decu manjeg uzrasta. Cene u kafiću hotela nešto su jače nego u centru pa je espreso kafa 210 dinara, nes kafa 320 dinara, pivo 210 dinara, sokovi 230 dinara, a topla čokolada 260 dinara.

Pored sve lepote, mira i porodične atmosfere koja vlada na Divčibarama zatekli smo i nekoliko mana ovog mesta.

Kada padne mrak, u momentu našeg boravka, u centru nije radila nijedna ulična svetiljka, pa je bilo teško kretati se u takvim uslovima. Jedina apoteka koja je radila u mestu je od ove sezone, iz nekog razloga zatvorena.

Takođe, na raspolaganju vam je samo jedan market, prodavnica u kojoj možete kupiti, manje više, sve što vam je potrebno za boravak.

Što se smeštaja tiče, ima za svakoga po nešto, od apartmana, vikendica i hotela.

Cena privatnog smeštaja je u proseku 25 evra po danu u zimskim mesecima, dok je u letnjim nešto niža. Hotelski smeštaj sa punim pansionom po osobi iznosi od 3.400 dinara pa naviše, u zavisnosti od objekta koji izaberete.

z nekog razloga, mi se uvek vraćamo Divčibarama, iako ih sada već znamo kao svoj džep, verovatno zato što tamo ljudi dolaze jer zaista vole mir, prirodu i aktivnost.

     Izvor: telegraf.rs  03.03.2020. Foto: Bojana Krstić

 

Komentari