Utisci i Reportaže Crna Gora - ''Puca'' još jedna zimska sezona

Crna Gora - ''Puca'' još jedna zimska sezona

| 23.02.2012. | Novosti.rs
lokve9080109m

Posle katastrofalnih privatizacija u turizmu, mnogi ski-centri i hoteli već godinama zatvoreni. Nadležni kao da nisu zainteresovani da uz morske, iskoriste i planinske potencijale.

JOŠ jedna zimska turistička sezona prolazi bez punih skijališta na severu Crne Gore, bez obzira na saopštenje Ministarstva turizma da je gostiju 20 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

- Ako zimsku sezonu čini 3.646 gostiju, od kojih je dobar deo na moru, onda to i nije sezona - prokomentarisao je pre nekoliko dana, kada su objavljeni ovi podaci, jedan iskusni turistički radnik sa severa.

On dodaje da je sneg koji je poslednjih nedelja napadao izbio adut iz ruku nadležnih koji loše pripreme sezonu, a onda "nariču" nad njom, zaboravljajući da je gotovo 1.000 kreveta na severu, posle privatizacija hotelskih preduzeća, van funkcije.
Zaista, šta se desilo sa hotelima na području gde se do unazad šest-sedam godina dobro živelo od turističkog dinara, ski-centrima i hotelima kojima su se ponosili turistički poslenici u Crnoj Gori?

Berane

Iako bi zimska sezona trebalo da je u punom jeku, ona je već šestu sezonu "mršava" u ski-centrima u Beranama i Rožajama, ali i u Plavu i na Jelovici. I ovogodišnju sezonu je "ubila" loša privatizacija, ćutanje odgovornih i blagonaklono gledanje na vlasnike sa kojima je trebalo odavno raskinuti ugovore. Makar i zbog činjenice da u tim gradovima zvrje prazni hoteli kapaciteta od 1.000 ležajeva.

Da su privatizacije hotelskih kapaciteta na severu Crne Gore više nego loše izvedene, lako je uveriti se i na primeru Hotelskog preduzeća "Berane". Katastrofalna privatizacija, koje nisu svesni samo u Ministarstvu turizma, koštala je ne samo radnike ove nekada čuvene firme već ceo jedan kraj.

Šest godina zatvoren je nekada poznati hotel "Berane". Gradu u kojem su tokom Drugog svetskog rata radila čak četiri hotela, turistički obraz čuvaju mali hoteli "S", "Buče" i moderni "Il sole". Isto toliko čami zatvoren i nekada popularni ski-centar "Lokve" i istoimeni hotel, koji je zimama unazad bio dupke pun, pa su čak i gosti iz Grčke mesecima unapred vršili rezervaciju smeštaja.

Lokve

Ne treba zaboraviti da je ovaj centar imao savremenu žičaru u vreme kada je osim Žabljaka nijedan planinski centar u Crnoj Gori nije imao. "Lokve" su prvi vlasnici, preduzeće "Euroturist GMBH" iz Bijelog Polja, preprodali Alanu Alikovu, biznismenu iz Južne Osetije, ali posle delimičnog renoviranja hotel smešten u blizini magistrale ka Srbiji i Kosmetu i dalje je zatvoren, bez obzira na višegodišnje najave da će "uskoro biti otvoren".

Prazan je i hotel "Turjak", koji posle privatizacije nikako da bude renoviran i konačno otvoren za namernike i ljubitelje skijanja. Motel, kapaciteta oko 250 kreveta, pre šest godina privatizovala je firma "M petrol" vlasnice Sabahete Šabotić, sestre odbelog narko-bosa Safeta Saja Kalića. Nedavno, država je zaplenila ovaj objekat u koji je dosta uloženo, ali koji je daleko od puštanja u rad.

Zvuči neverovatno da je i Plav posle privatizacije čuvenog hotelskog kompleksa "Plavsko jezero", ostao bez ijednog kreveta! Hotel od 250 mesta u fazi je renoviranja, a kada će sve biti okončano, teško je reći. Uprkos najavama da bi "mali hotel", deo ovog kompleksa, uskoro mogao da bude otvoren, sve je i dalje neizvesno.

Hotel Rožaje

Nadaleko poznati hotel "Sjekirica" u Murini, čuveno odmorište na nekada frekventnom putu Murino-Čakor-Peć, do temelja je srušen u NATO bombardovanju. Uprkos obećanjima tadašnje Savezne vlade, ali i sadašnjih čelnika Crne Gore, njegova gradnja ni danas nije započeta...

RUS POBEGAO, VRATA ZAKLJUČANA
NA planini Jelovica, nedaleko od Berana, Rus Nikolaj Šehovcov kupio je i renovirao istoimeni hotel. Međutim, pre par godina izgubio mu se svaki trag, mada je izvesno da se krije u Crnoj Gori. Od koga i zbog čega, pokušava da rasvetli policija koja traga za njim, ali i pravosudni organi zbog tužbe bivšeg vlasnika hotela, koji tvrdi da ga je odbegli Rus prevario. Dok se Rus krije, i ovaj hotel, poput mnogih drugih, zvrji prazan.


         Izvor: Novosti.rs

 

Komentari