Utisci i Reportaže Blog: Zašto nema skijanja na Bojaninim Vodama na Suvoj Planini iznad Niša

Blog: Zašto nema skijanja na Bojaninim Vodama na Suvoj Planini iznad Niša

Niš | 14.11.2013. | Jovan Grozdanović
bojaninevodeskistaza480x292

Ovo pitanje koje dugi niz godina muči skijašku javnost ponovo je aktuelno.

Zašto Nišlije koje su na srpskim i okolnim skijalištima najmasovniji posetioci i koji su još pre 25 godina imali "svoje skijalište" na Bojaninim Vodama, sada sa setom ali bez zavisti, nemo gledaju kako ski staze i skijališta niču listom u gotovo svakom iole većem gradiću u Srbiji, a naša, slobodno mogu reći ekstra staza, kakva se retko nalazi i u najozbiljnijim svetskim centrima, zvrji prazna?

Da bi se došlo do mogućih odgovora treba reći da je Skijalište nastalo pre četvrt veka ponajviše entuzijazmom osnivača i prvog predsednika Ski Kluba Niš, profesora Mihajla Pantića. Skijalište je radilo sezonu-dve i usled teške ekonomske i političke situacije u zemlji, prestalo sa radom do 2004., kada ponovo dobrovoljnim radom, donacijama,  velikim zalaganjem svih zaljubljenika u skijanje i ogromnim radom ljudi iz Ski Kluba Niš na čelu sa G-dinom Zoranom Marjanovićem - Zozom, ponovo počinje sa radom ali opet samo nepune dve sezone.

Postavlja se logično pitanje zašto je to tako. Zašto skijalište ne zaživi za duži period u kontinuitetu na radost svih ljubitelja snega u Nišu i šire?

Odgovorni iz Ski Kluba Niš, koji upravljaju infrastrukturom na "Bojaninim Vodama" kažu da:
 - Grad Niš NEĆE da pomogne u rekonstrukciji oštećenog stuba žičare, u održavanju puta i skijališta na Bojaninim Vodama.
 - Država Srbija i JP “Skijališta Srbije” NEĆE da pomognu niško skijalište sa nekom od žičara koje se sa Kopaonika premeštaju u sve druge gradove osim u Niš.
 - Mi u Nišu nikada nemamo para za sistem za veštački sneg i to nam je uvek skupo.

Da li je to baš tako? 
Po meni dešava se nešto što je kroz istoriju ljudskog društva viđeno nebrojeno puta, da najzaslužniji za razvoj neke ideje vremenom postaju njeni najveći kočničari.  Da li to rade svesno ili ne u krajnjoj liniji je nebitno, rezultati su bitni a njih nema i neće ih ni biti ako G-din Marjanović i ostali nastave da organizuju Skijalište sami. Da li su zaslepljeni entuzijazmom ili je po sredi nešto drugo može se polemisati: Nekada se čini da i ne žele da na pravi način uključe i druge koji bi mogli pomoći, u strahu da će izgubiti stečene pozicije na "Bojaninim Vodama" - koje ne radi.  No retki su kroz istoriju oni koji bi se zarad ideje, u ovom slučaju zarad Ozbiljnog Skijališta na "Bojaninim Vodama" sa veštačkim osnežavanjem, odrekli svojih privilegija, sitnih ili krupnih interesa, na kraju krajeva žrtvovali sebe za "pravu stvar".

Prostije rečeno, SK "Niš" nema ni para ni ljudskog potencijala da pokrene sa radom Skijalište na Bojaninim Vodama, a ne postoji ni iskrena želja da se potraži pomoć od Grada Niša ili Države, niti se traži eventualno strateški partner-ulagač.  Kako drugačije protumačiti sukob G-dina Marjanovića sa čelnicima grada koji o tome odlučuju, G-dinom Jovanovićem  i ostalima. Što je još gore taj jaz stalno produbljuje otvoreno se sukobljavajući na svakom koraku sa ljudima od kojih zavisi finansiranje gradskih infrastruktura.
G-din Marjanović  se direktno sukobio i sa G-dinom Mlađanom Dinkićem, od svih srpskih klubova jedino je SK "Niš" bio protiv njegovog reizbora za funkciju predsednika Skijaškog Saveza Srbije??? Obzirom da je g-din Dinkić tj. njegova partija u to isto vreme upravljala JP Skijalištima Srbije, mislim da je svima jasno kakve je to posledice imalo po niško skijanje i skijalište Bojanine Vode i zašto pomoć od JP Skijališta Srbije zaobilazi Niš.

Zaško Ski Kuća na Bojaninim Vodama koja je napravljena za takmičare, decu Niša, buduće takmičare, skijaše iz Niša i okoline ne služi svojoj pravoj nameni?
- Poslovima kojima je rukovodio g-din  Marjanović  napravljena je Ski Kuća na Bojaninim Vodam prilozima čak 250 donatora. Kuća i ceo kompleks je stvarno lep, svaka čast, ali bez staze koja radi nema koristi niko od nje. Skijalište je radilo sezone 2004/2005 pod rukovodstvom G-dina Smiljanića ali su naredne sezone i on i njegova ćerka-takmičar misteriozno otišli iz kluba. Sledeće godine je bilo dosta problema sa žičarom i skijalište je prestalo sa radom pre isteka zimskog školskog raspusta.  Ostala je samo Ski Kuća.  Nezvanično, sada neko u kući dočekuje Prvi Maj, Novu godinu, ali ne klinci Ski Kluba Niš, niti bilo koji klinci.

Sva ova moja pitanja i ponuđeni odgovori imaju za cilj samo jedno - da aktiviraju sve odgovorne: Grad Niš, JP Skijališta Srbije, SK Niš i svakog dobronamernog da pomogne da brzo pokrenu Skijalište na Bojaninim Vodama, veštačko osnežavanje više nije ni bauk niti tako skupa investicija a koristi od jednog takvog skijališta na 25 km od Niša su višestruki i nemerljivi.

       Da li još neko ima odgovore na ova pitanja?

       Jovan Grozdanović, Niš

       Foto: Arhiva sajta Skijanje.rs

 

Galerija slika

Komentari