A da iznajmis na jedan dan skiju koja odgovara parametrima kakve ti je Stekan preporucio i uveris se sam u razliku u odnosu na tvoju skiju,pa na osnovu toga odlucis sta ces i kako ces?
A da iznajmis na jedan dan skiju koja odgovara parametrima kakve ti je Stekan preporucio i uveris se sam u razliku u odnosu na tvoju skiju,pa na osnovu toga odlucis sta ces i kako ces?
Duzina je pre svega zbog toga ako si tezi samim tim ti je potrebna veca povrsina koja ce lakse zadrzati masu koja opterecuje skiju.
A sirina (u struku) predstavlja kojom lakocom i brzinom ces se prebaciti sa jedne kantne na drugu, ergo: uza skija lakse to radi. Tako da laganije ce ti biti da napravis zaokret.
Novije šire i duže skije u poređenju sa tvojim servisiranim skijama na idealnoj uređenoj stazi i pri malim brzinama su tu negdje, tj. nisu značajno bolje.
U svim ostalim uslovima su znatno bolje. Dužinom skije dobijaš na stabilnosti (mirnoći) skije pri većim brzinama. Širina skija negativno utiče na brzinu pebacivanja sa rubnika na rubnik, ali nisi takmičar. Ono šta širina donosi je nezavisnot od uslova na stazi. Kad se staza pokvari, preko neravnina sa širokim skijama voziš kao da ih nema. Sa uskim skijama voziš kroz neravnine. Uska skija se u hrpe snijega zabija, a široka pliva preko njih.
Obavezno servisiraj skije (krpanje većih oštećenja, oštrenje rubnika i peglanje voska). Mnogo lakše ćeš skijati.
Kao što napisah, ako skijaš sporo i sključivo na uređenim stazama, ove skije će ti biti OK. Ali budi svjestan da te ograničavaju da napreduješ.
E, da, zaboravih ono za dužinu "do brade", "do nosa" i "do očiju". To je prastara trgovačka tehnika izbora dužine. A trgovcu je mnogo stalo. Da proda. Trgovac jednako tretira agresivnog skijaša od 110 kg i pitomog rekreativca od 60 kg. Šta li bi trgovci meni preporučili s obzirom da mi je nos na visini iznad 180 cm?
Da pustiš bradu![]()
Hm, šta sad da napišem
Sve ste mi lepo napisali, sad je na meni da vagam
U dilemi sam, jer realno ove mi služe. Skijam na uredjnim stazama. Ali na kvarenje staze ne mogu da utičem. A, jeste, problem mi je kad se naprave hupseri, pa mi se svidja to da bi me šira skija spasila te patnje
Da, servisiraću skije, to sam planirao (jel mi neko peporučuje neki servis na Kopaoniku? trebalo bi da budem tamo 13.og)
Razmišljao sam i o tom iznajmljivanju.
Kad bih mogao ove moje da zamenim za neke koje bi mi bolje ležale bilo bi najbolje - jel ima šanse to negde na kopu da uradim?
Čini mi se da sam pročitao kod nekog servisa, da se mogu kupiti skije koje se iznajme.
Dakle, kakve skije da ciljam?
dužina: 170? ili 175? ...?
Širina? 75cm? 85cm? ili šire?
R? 14 kao ove moje? ili
Jel ima još nešto važno?
Imaš na KOPu dobre rentale. Izaberi neke uslovne skije, bilo koje, i probaj.
Sve su ti ljudi napisali. Trenutno arčiš pare na ski dane sa neodgovarajućim skijama. Nema mnogo smisla.
Mislim da bi 170cm, 75 mm i R15 bilo optimalno, ali predlažem da se ne zalijećeš sa kupovinom, već da gledaš gdje i kako možeš probati što više različitih skija (drugovi sa kojima ćeš na stazi zamijeniti skije i besplatni testovi skija).
Ako ti je Kopaonik destinacija, ne propuštaj besplatne testove skija. Obično budu u martu i testiraju se modeli za sledeću sezonu. Ako ti se šta posebno svidi, tražiš stariju verziju tog modela, jer stvarne promjene skija se ne događaju tako često.
Hvala svima. Saznao sam šta me zanimalo
![]()
Ajda da ipak nastavim (dok je još toplo)
gledam malo oglase pa naleteh na
fisher progresor 8+
dužina 170cm
nekakav dual radius system 12-16
120 / 72 / 103 mm
Da li bi ovo bila dobra skija za mene?
malo odstupa od onih smernica koje je dao stekan, ali tu je, čini mi se, negde.
Za ovaj dual radius sam malo googlao i ako sam dobro razumeo: vrh kao ima jedan radijus, a rep drugi.
Ali, kako se to vozi da se iskoriste ti različiti radijusi?
Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)