Zatupljivanje skije nama nikakve veze sa time Pejo. Skija se zatupljuje kod skijasa koji nemaju dobru i pravilnu tehniku skijanja i zatupljivanje na vrhu od mesta gde skija hvata podlogu, dakle na samoj krivini, pa jedno 5 cm prema sredini skije, takodje i jedno 5cm na repu. Razlog zatupljivanja je taj sto kada je skija naostrena celom duzinom, a skijas nema dobru tehniku, skija samim naginjanjem na kant, momentalno pocinje da hvata podlogu i kod nepravilne tehnike moze doci do preteranog zarubljivanja, odnosno skija konstantno nabacuje skijasa prema vrhu sto se kod loseg skijasa manifestuje kao da se skija stalno zabada u plocu i cima ga prema napred.

Druga stvar kod ostre skije od vrha do repa je ta sto kod tranzicije sa kanta na kant, sam vrh skije kod nepravilne tranzicije, ostaje zarubljen i prilikom prebacivanja na drugu stranu "kaci" podlogu i to se manifestuje kao da je skija konstantno zasecena u podlogu. Naravno ovo bi mi sve bilo lakse da ti objasnim usmeno i da ti pokazem, nego ovako pismeno, a trenutno nemam vremena da radim skice i slicice da ti to pokazem.

Sve ovo se odnosi na skijase koji nemaju pravilnu tehniku, a slozicete se samnom da je vecina skijasa upravo takva. Evo dacu jedan primer sta se desava kada neko "misli" da vozi superiorno, kupi RACE dasku, uradi race servis i naostri od vrha do repa, bez zatupljivanja i izadje recimo na ledenu stazu.

Kod race skija koje imaju veliku tvrdocu, ukoliko se skija ne optereti pravilno (skijas ili nema dobru tehniku, ili je previse pozadi, itd...) a naostrena je od vrha do repa, dolazi do toga da skija u jednom momentu prakticno gubi radijus (radijus je prava linija, dakle 0) i skija konstantno koliko god je naginjete, ide pravo. Obicno je prva reakcija skijasa, KAKO SU MI OVO NAOSTRILI, OVO JE POTPUNO TUPO!!! Onda odete tamo u neki servis i kazete sta se desava, i svaki normalan serviser koji zna svoj posao, ce da vas pogleda, nasmeje se, ode i otupi vam vrhove i naplati jedno 20-30 evra i kaze evo sad je ostra. I vi onda vozite kao Hirser Dakle poenta je u tome da takav skijas ne zna pravilno da prenese snagu na skiju i da je optereti a kada se otupe vrhovi, sam vrh skije se ne zarubi odmah vec skija laganije udje u zavoj.

Suprotna situacija, ko ima jako dobru tehniku i skija precizno, ako ima otupljenje vrhove, skija ne ulazi toliko precizno u zavoj vec ima malo "kasnjenje".

Ja licno sebi zatupljujem vrhove, probao sam sa ostrom skijom od vrha do repa i desilo mi se da u velikoj brzini ako se opustim i nesvesno malo pomerim koleno kako ne treba, skija momentalno zarubi i ispali me na ledja tako da ne znam sta mi se dogodilo vec samo vidim nebo... Mogu da vozim full naostrenu ali vise uzivam kad je otupim.

Tako da svi koji kupe race skije, a ne znaju da skijaju, serviseri su ti koji prilagode skiju da svako moze da je vozi, inace ne bi svi uzivali u voznji. Da ne nabrajam samo ljude koje znam kako skijaju i imaju stotine dana snega i savrsenu tehniku, pa opet kada dodju i donesu servis, traze da se vrhovi ipak malo zatupe. Naravno, sve se radi po zelji vlasnika skije i po meni licno, na neku rekreativnu, mekanu skiju, nikada ne treba raditi full race ostrenje jer je to slomivrat...