Svi su već sve rekli o putu i vinjetama, samo da dodam:

Od Kranjske Gore preko Podkorena nikako nema rezona ići, osim leti motorom (zanimacija), direktno u Villach (Louis ). Jer, prevoj je oštar, put uzak, a preko Tarviza skoro da ne postoji prevoj, veoma lak i brz put. Plus, skrenete pre same granice levo i posetite čuvenu Planicu )). Od Tarviza ka Nassfeldu SVE može lokalnim putem, pa nije potrebna ni AUS vinjeta.

Ko hoće da izbegne SLO vinjetu, najbolja opcija je: od granice lokalnim putem na Brežice (pored Mokrice golf kluba, dakle ne mora ni onih 300m auto-putem), pa Krško, pa sve pored Save do Radeča, onda krenete ka Celju, pa na Hrastnik (mada, ja obično već kod Zidanog mosta preprečim uskim putem pored Save ka Hrastniku), pa sve pored Save do Litije i eto vas u Ljubljani sa severne strane (idealno za BTC ).

Od Ljubljane starim, kratkim i odličnim putem na Kranj, pa je najlakše na Naklo i Tržič i onda tunelom Ljubelj (besplatan) spustite se u Klagenfurt. Odatle južnom stranom WOrther jezera, lokalnim putevima ka Fakker See i onda u Villach (dakle ne treba ni AUS vinjeta).

Ima varijanta i do Kranjske Gore, ali je posle Kranja loša za auto (podnošljiva za motor).

Posle godina i godina iskustva, moj prijateljski savet svima je: platite vinjete i vozite se opušteno. Jedino ima smisla, ako se ide u Nassfeld, ići na Kranjsku Goru (isključenje kod Jasenica, neposredno pre Karavanski) i tako uštedeti tunel 14eur u dva smera i 8.5eur AUS vinjetu. Tu nema gubitaka ni u vremenu, ni u komoditetu, mada je prava šteta preskočiti šoping u VIllachu. Ja lično i to platim na kraju...