Strana 373 od 719 PrvaPrva ... 273323363371372373374375383423473 ... PoslednjaPoslednja
Rezultati 3.721 do 3.730 od 7183

Tema: Novosti sa Kopaonika (ARHIVA)

Senior Member
    Datum registracije
    13.12.2010

Podrazumevano

Па људи Коп изгледа сасвим пристојно после скоре цијеле недеље југовине. Од данас до четвртка ће изгледа бити услова и за кишу и за снијег, а за викенд права зима.

Super Member macak011 avatar
    Datum registracije
    12.01.2009
    Skije / Bord
    Fischer RC4 race RC & SC Pro; Dynastar Legend Mythic Rider
    Godina
    49

Podrazumevano

Samo izgleda tako, skijanje je pravo mucenje. U subotu pre podne pokisli do gole koze, a oba dana skijanje po mekim stazama, sporom i teskom snegu. U jednom trenutku u nedelju spust je mogao da se vozi niz Rtnjevu stazu i opet niste mogli da uhvatite brzinu, niti da stignete do zice bez veslanja od donje raskrsnice sa Rtnjem (od mreze avantura parka), a zice spore zbog udarnog vetra...uzas.

Da dodam da je u subotu u sred dana Gvozdac bio odlican za moje debele daske - strm, relativno zategnut, staza malko razbijena samo u donjem delu, a ove bucke (88mm ispod cipele) idu kao stvorene za tako nesto...

Medjutim, sidro me ubilo do gore, pa se vise nisam vracao. Kad naprave 6-sed, eto me!

Super Member IvanQ avatar
    Datum registracije
    23.02.2006
    Skije / Bord
    Volkl RTM 77
    Godina
    43

Podrazumevano

Citirati Originalno postavljeno od macak011 Pogledati poruku
    Medjutim, sidro me ubilo do gore, pa se vise nisam vracao. Kad naprave 6-sed, eto me!
    Ahahahahaha
    wuss :P

Datum registracije
    12.01.2009
    Skije / Bord
    Godina
    49

Podrazumevano Lisajevi na cetinarima

Ljudi, ima nesto sto sigurno ne spada u "novosti" sa Kopa ali za mene sigurno jeste novost. I to neprijatna...

Ne znam da li je neko od vas primetio ili mozda cak procitao, informisao se o nekim cudnim "lisajevima" na cetinarskom drvecu? Ja sam o tome nesto nacuo u cetvrtak prosle nedelje, u petak sam vec bio gore, a u subotu i nedelju video i slikao to o cemu pricam - postavicu slike veceras.

Naime, dosta stabala sirom planine je "zarazeno" tim lisajem, a znatan broj stabala pored i u neposrednoj blizini staza i zicara je potpuno oboleo, osusio se i na njima SAMO postoji taj LISAJ!!!

Da li ne ko zna o cemu se radi??!

Ono sto sam ja cuo spada u domen rekla-kazala, SF, teorija zavere i slicno, medjutim, nije iskljuceno da postoji neko zrnce istine u svemu tome. Evo sta sam cuo:

1. Lisajevi su rezultat povisene radioaktivnosti/nekog-otrova u zemljistu
    2. Povisena radioaktivnost/otrov/sta-god je rezultat upotrebe kasetnih bombi
    3. Leka za nase cetinare za sada NEMA, lisaj je otporan na SVE poznate supstance, spasa drvecu nema.
    4. Za par godina vrh Kopaonika ostaje BEZ cetinara i sume uopste!!!
    5. Navodno su na Kopu boravili/borave strucnjaci za te lisajeve koji su potvrdili pojavu na svim lokalitetima sirom planete Zemlje gde su se slicni lisajevi pojavili - jedan od razloga pojave tih lisajeva je upravo kasetna bomba, a isto se desilo na ralicitim lokacijama gde je identicno oruzje korisceno(!)...

E sad, da li je ovo samo SF, a nekog je mrzelo da nesrecne biljke tretira odgovarajucim herbicidima ili cime vec, nisam strucan - ili je stvarno problem mnogo vecih razmera?!?

U svakom slucaju meni kao totalnom laiku za biljke se uopste ne svidja ono sto sam golim okom video prolazeci trasom Pajinog Presla, Duboke, Pancica... Nimalo naivno ne deluje data situacija...

Zna li iko ista o ovome?

Datum registracije
    12.01.2009
    Skije / Bord
    Godina
    49

Podrazumevano

evo, nasao sam ovo na INFOKop-u:

"Zoza
    27.03.2007. u 17:14

Sjajan clanak, bas si mi uzeo reci iz usta "103cmsnega". Neko je ovde pomenuo da niko nece da radi na Kopu jer je tesko biti odsutan pola godine od kuce. E pa nije istina, sta je sa gomilom skii snouboard instruktora??? Ja znam nekoliko koji vec decenijama rade sezonski, a nisu iz Brusa ili Brzeca. I nije istina da niko ne bi radio,vec je problem u malim platama, a kako to da su male kada su cene vrlo visoke???!!! neko je ovde isto rekao da samo "kukamo" i da vidimo samo losu stranu. Pa hajde da se skupimo na leto i da cesaljamo staze, da bar kamenje sklonimo. E kakva bi to radna akcija "ljubitelja Kopa" bila..., jos ako bi bile neke logorske varte i gitare.... Nego, ozbiljno, ideja nije uopste tako losa. Hajde da razmislimo o tome!!!!! Ima jos jedan VEEEELIKI problem vezan za Kop, SUMA UMIRE. Nema drzava para da zaustaviumiranje. Svi ste sigurno sa zice videli kako na cetinarima ima neka svetlo-siva sundjerasta masa koja prekriva i stablo i granje.A i vidjali ste i do pola osuseno drvo, a od pola zeleno. E to vam je lisaj koji ubija cetinare, a time i celu sumu. Postoji nacin da se izleci ali nema se para. Ukoliko se nesto ne preduzme, ode Kop i ode skijanje. Nece vise biti staza...itd., itd., itd. Smrt fasizmu, sloboda..."

http://wap.infokop.net/sr/vesti/komentari.php?id=217

Ja sam ovakvo drvo pola sivo pola zeleno slikao na vise mesta... :(
    Verujem da NIKOM nije u interesu ovako nesto :(

Medjutim, da li je ovo podvuceno, tacno?!?

P.S.

Takodje, nadjoh da je to ovo:

http://en.wikipedia.org/wiki/Pseudevernia_furfuracea

Zaista lici ali nisam siguran...
    Izmenio/la macak011; 11.03.2013 u 15:12. Razlog: dodatak..

**** wlad avatar
    Datum registracije
    27.02.2004
    Skije / Bord
    Volkl RaceTiger SL, Nordica E/F 110
    Godina
    50

Podrazumevano

Dešava se i na drugim mestima, pre 2-3 sezone je u npr. Dolomitima u jednom delu šume bila jako loša situacija, ispod gondole Boe je izgledalo kao da se cela šuma posušila, tek po neko zdravo drvo, navodno od kiselih kiša (koje su tada bile još aktivnije zbog aktivnosti vulkana)... Godinu dana kasnije, ista šuma je izgledala potpuno normalno, skroz se oporavila, nisam mogao da verujem kako brzo se ta šuma oporavila!

Kod nas tvrde da ne mogu da posade šumu na Kopaoniku kod Jarma (i tako naprave vetrobran koji bi sprečavao smetove) zbog zemljišta, da su probali svašta Ili je to tačno, ili su nesposobni , u svakom slučaju (za ovaj primer vetrobrana) mogu onda da naprave veštačke zaštitne ograde.

Super Member
    Datum registracije
    11.12.2011
    Godina
    52

Podrazumevano

Ako je ova vrsta što je Mačak 011 naveo, na Wikipedia piše da ona u stvari voli zdrav vazduh te da je ta vrsta lišaja osetljiva na zagađenje. Koristi se i u kozmetici a pošto ima sposobnost da "skuplja" teške metale ima primenu i u pročišćavanju zagađenja. U Austriji su svojevremeno korid u ili da bi izmerili zagadjenje cezijumom nakon Cernobila.

Super Member sev avatar
    Datum registracije
    26.10.2010
    Skije / Bord
    Fischer RC4 Superior Pro; Elan Magfire 82xTi

Podrazumevano

To sa lišajevima i četinarima dešava se na velikom broju skijališta po Evropi. Nema SF zavera , prosto se radi o tome da usled globalnog otopljavanja manji je broj dana u kojima je zimzeleno drveće pod snegom. U danima bez snega lišaj buja i polako guši drveće.

Na Kopu je još podnošljivo kako izgledaju pojedina skijališta na Alpima i Dolomitima.

Datum registracije
    12.01.2009
    Skije / Bord
    Godina
    49

Podrazumevano

Ako je ovo ta vrsta, potpuno mi je neshvatljivo da se to nije javljalo ranije I da do sada nije bilo toliko obolelih stabala... Ne verujem da je vazduh na Kopu sada "cistiji" nego svih ovih godina unazad..? Procitao sam 2x navode iz WikiP I jednostavno nisam verovao da Im pogoduje cist vazduh?!? Bice pre da je ovo neka mutirana vrsta.. :(

**** wlad avatar
    Datum registracije
    27.02.2004
    Skije / Bord
    Volkl RaceTiger SL, Nordica E/F 110
    Godina
    50

Podrazumevano

Ja iskreno verujem da kada ljudi krenu da pomažu prirodi da je veća verovatnoća da naprave veću štetu . Offtopic: imate na TEDu predavanje biologa koje govori u tom smeru http://www.ted.com/talks/allan_savor...te_change.html

Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 7 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 7)

Ovlašćenja postavljanja

• Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi ne možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •