Strana 93 od 108 PrvaPrva ... 43839192939495103 ... PoslednjaPoslednja
Rezultati 921 do 930 od 1073

Tema: Freeride, Heliskiing itd. ...

Ski legenda Sapa avatar
    Datum registracije
    30.11.2006

Podrazumevano

Evo i izvjestaja experata; kompletna analiza terena, vremenskih uslova, kvalitete snjega, itd; reportaza obogacena fotografijama mjesta tragedije tacne pozicije; zrtve od mjesta gdje je zahvacen lavinom i gdje je nadjen;
    E ovako izgleda profesijonalan izvjestaj o incidentu, za frikove i ljubitelje medju nama odlicno stivo da covjek mozda nauci po nesto novo o opasnostima van staze.

http://utahavalanchecenter.org/accid...alley_11132011

**** wlad avatar
    Datum registracije
    27.02.2004
    Skije / Bord
    Volkl RaceTiger SL, Nordica E/F 110
    Godina
    50

Podrazumevano

Dobar izveštaj! Kada se pregledaju slike, i pogleda pogotovo četvrta slika gde je nastradao, taj deo mi baš deluje kao da tuda povremeno prolazi lavina (prosečena šuma, očigledno tu ne mogu da opstane mlado drveće). Ona prva lavina (za koju verovatno nisu ni znali da su je izazvali) je stvarno velikih razmera i tu su imali velike sreće obojica.
    Taj kraj je stvarno bio ceo nestabilan ovih 2 nedelje, i pored trigerovanih mnogih lavina skijaši su nastavili - eto u zaključku kažu i da su se okidale lavine i dok su u toku bila spašavanja. Po svemu se može zaključiti da cela ta ekipa preteruje u neopreznosti.
    (da ne pominjemo da pored silnih okidanja lavina niko od njih nije nosio nikakvu safety opremu!)

Ski legenda Sapa avatar
    Datum registracije
    30.11.2006

Podrazumevano

Pa vidi, ako se bavimo 'risk managementom'; mislim da se u ovom slucaju ne radi o samom terenu kolko o cinjeci da su se zbog promjenjljivih vremenskih uslova formirali nestabilni slojevi snjega; ovo su standardna mjesta gdje su ovi ljudi vjerovatno prosli vec 100tinama puta u drugim vremenskim uslovima, sa stabilnim slojevima. ko sto vidis lavina je okinula kako na otvorenoj livadi ne specijalno velikog nagiba, tako i u onom kobnom usjeku. jednostavno uslovi nisu bili za skijanje van staze na bilo kom terenu.
    Na tanki sloj prvog snjega koji se topijo pa smrzavao napadalo je jedva 40cm novog snjega (ako sam ja dobro preveo ove inche) koji nije mogao da prione na stari sloj.
    ''Oct 15 & Nov 1: Oct 15 had a small storm with a two week colder clear period which faceted this snow above the melt freeze crust. Nov 1 had another small storm whose snow also deteriorated rapidly to facets. It is these two events that, combined, form the weak layer that is causing the collapsing and avalanches.''
    ko sto si mogao procitati zrtva nije nastradala od gusenja pod snjegom, nego od povreda zadobijenih tumbanjem nekih 250 m (od mjesta gdje je zahvacen do mjesta gdje je nadjen), preko litica na nagibu od oko 40°. jednostavno dan je bio no go. a ona livada na prvoj slici izgleda perfektna i bezazlena, pogotovo sto je visina snjega zanemarujuca. A jos kad skijas na terenu koji dobro poznajes vjerovatno se svaka predostroznost svede na minimum. eto sto rece tadija; skako sa 100 metara bez padobrana i sve to prezivijo, a strado od manjeg snjeznog odrona.
    ps
    vjerovatno mu je u ovom konkretnom slucaju vise trebala kaciga nego abs ili avalung (Jamie je inace bio vjerski fanatik, pa je vjerovatno racunao na visu silu i zlu i dobru kob, nego na dobru pripremu i zastitu).

**** wlad avatar
    Datum registracije
    27.02.2004
    Skije / Bord
    Volkl RaceTiger SL, Nordica E/F 110
    Godina
    50

Podrazumevano

Pa to ti pričam, ako je tih dana bilo okinuto X lavina oko tebe, ti okineš jednu dok se šetaš, ne vidim racionalan razlog da ideš na skijanje . Vrhunac je gde se spasioci žale da dok je spasavanje u toku drugi okidaju lavine oko njih - misliiiiim stvarnooo

Po svim parametrima niko ne bi ovih dana trebalo da skija na tim terenima, a tamo horde idu, valjda im pala količina snega u krvi pa idu na refuel

Ski legenda Flexon avatar
    Datum registracije
    16.05.2006
    Skije / Bord
    Elan M999 x 2 + LP XXL
    Godina
    48

Podrazumevano

idenje na BC terene bez adekvatne opreme je u krajnju ruku idiotizam
    ko sto moj stari ima obicsj da kaze "cuvaj se ti i bog ce te cuvat"
    mada na ovom terenu avi oprema bi bila samo spasiocima od koristi da znaju gdje da kopaju osim u slucaju da na ledjima imas vremensku masinu i antigravitacioni uredjaj a nebi skodila ni kaciga jer koliko sam uspio primjetiti
    imao je obicaj da nosi samo vunenu kapu i sada sam siguran da te ovce od koih su njegove kape nemaju titaniumska vlakna u sta sam sumnjao

Ski legenda Sapa avatar
    Datum registracije
    30.11.2006

Podrazumevano

ma sve je to divno i krasno; nego flexone la Nina cuda cini na zapadnoj obali, a ti sjedis doma i dopisujes se...metar novog snjega na Mt Baker i jos metar i po do 3 se ocekuju danas i narednih dana
    vidjeh neki filmic na youtube od prekjuce, pa to je urnebes tamo, sta se ceka? wax up your boards and go!

Super Moderator Tadija_91 avatar
    Datum registracije
    20.09.2007
    Skije / Bord
    193 Nordica Enforcer 93 + 196 Volkl Two
    Godina
    33

Podrazumevano

daj bre kaci te klipove, da i mi parimo oci
    www.skimagare.info

photo by Pizzeria-Tina
    Brezovica-ovde je Srbija najlepsa

Ski legenda Sapa avatar
    Datum registracije
    30.11.2006

Podrazumevano

Citirati Originalno postavljeno od Tadija_91 Pogledati poruku
    daj bre kaci te klipove, da i mi parimo oci
    evo tadija, ali nije ti ovo zdravo za gledat;

http://www.youtube.com/watch?v=WOFxQ...layer_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=_TXgx...layer_embedded

prvi filmic je mtBaker drugi je Alta

ps
    jesi vidio sta je covjek napiso? to everyone...I whish you were here
    Izmenio/la Sapa; 23.11.2011 u 23:04.

Junior Member
    Datum registracije
    26.09.2011
    Godina
    42

Podrazumevano

epski

ko je jako nestrpljiv suva akcija pocinje na 3:45

Ski legenda Sapa avatar
    Datum registracije
    30.11.2006

Podrazumevano

Danas u Alpima, prvi ovosezonski incident sa lavinom. Upravo u Saas Fee. Spontano nastala lavina na 2900mnv, u djelu skijalista Felskinn se obursila na stazu i zatrpala ski insturktorku i njenog ucenika, jedno 6to godisnje dijete. Instruktorka spasena u kratkom roku, a dijete izvadjeno tek poslje 45minuta (zbog nevremana), prebaceno u bolnicu, u zivotnoj opasnosti.

Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

• Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi ne možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •