Strana 9 od 18 PrvaPrva ... 7891011 ... PoslednjaPoslednja
Rezultati 81 do 90 od 179

Tema: Val Gardena...

Junior Member
    Datum registracije
    05.12.2008
    Godina
    47

Podrazumevano

Mislim da ce vam se svideti u St. Cristini, cini mi se cak da je to mozda i bolja pozicija od Ortisei-ja pogotovo ako uzmete SuperDolomiti ski pass sto preporucujem pa onda mozete skijati i u okolnim mestima. Ima tu odlicnog skijanja, cene u prodavnicima hrane su skroz OK, kvalitet je vrhinski pogotovo prsuta, sunki, i trista vrsta sireva koji su jeftiniji nego kod nas. Skuplji je hleb koji kosta oko 4e po Kg.

Mesto je predivno sredjeno, sve su kuce tip top i mnogo je lepse nego npr. u Francuskim mega ski centrima, a i cene su mnogo normalnije. Jedina razlika je sto cete najverovatnije pesaciti (ako ne idete svojim kolima) do prve gondole. Mi smo u Ortisei-u iznajmili ski box na pocetku Secede i tu ostavljali skije i pancerice. Ski box za dva para skija je kostao oko 25e.
    Uzivajte, u svakom slucaju....

Ski legenda Panzer avatar
    Datum registracije
    08.02.2009
    Skije / Bord
    Atomic Vantage 82ti
    Godina
    49

Post Vg 2011

Još od Avgusta prošle godine ispitujem teren oko Val Gardene i Dolomita, ama naučih ga napamet...
    U Ortisei smo stigli u subotu naveče, oko 18h. Put: Podgorica, Stolac, Vrgorac, Rijeka, Trst, Beluno, Cortina, Passo Gardena, Ortisei. Ukupno 1137 km. Čim smo se primakli Cortini ukazaše se Dolomiti, ogromne špicaste planinčuge - treba ih vidjeti uživo. Put kojim se iz Cortine ide ka Selli i dalje ka Ortiseiu je krivudav i nije mnogo širok - jedva za dvoje auta. Usput se sreće masu skijaša koji se pakuju i spremaju put kuće. Put je očišćen, nema rupa, ali je ipak težak. Lijepo je proći njime zbog razgledanja Dolomita. Ali samo jednom.
    Kroz La Villu prođosmo, ukaza se Gran Risa. Strmina, brate, čini se sva vertikalna...
    Ortisei se sav nešta sija naveče, stvarno lijepo izgleda i nakon Cortine je najveće mjesto kroz koje smo prošli. Smještaj nam je u apartmanima u zgradi u centru - Nossing. Domaćini ljubazni, mlađe generacije znaju engleski, fino nam objasniše šta - gdje - kako. Dobismo i ulaznice za bazene MareDolomiti.
    Čim smo se raspremili - odmah u izvidnicu. Prvo što me interesuje je - koliko imam do lifta za Secedu. Pređosmo preko mosta i odmah pravo, na jedno 100m, ukazaše se crvena slova - Seceda... Druže Jovicki, kako mi je drago što nisi bio u pravu - pokretne stepenice za Secedu su tačno u centru Ortiseia - uzbrdo pješke ima cca 1m visinske razlike od mog apartmana do Secede. Jedno 150 m ima do bazena i 50m do polazne gondole Alpe di susi, 200 m do centra - pozicija apartmana Nossing je idealna!
    E sad, do Secede se ide na sljedeći način - već pomenute pokretne stepenice (kao one u robnim kućama), pa iza njih ide tunel sa pokretnom trakom, pa nakon tunela još jedne kraće pokretne stepenice, pa onda gondola Ortisei - Furnes. Pa onda do vrha još jedna velika gondola (šta znam kako se kaže, k'o tramvaj da visi na žici). Uglavnom, treba jedno pola sata od kada se izađe iz apartmana do vrha Secede. Od toga samo 5 min pješke, ali se i ostatak vremena moraju prtiti skije na ramenu ili stajati u onom tramvaju.
    Naveče smo prošetali Ortiseiem, grad je odličan, ipak ne pretjerano živ. Kažu da će od iduće nedelje da bude ludnica, kada krenu raspusti. Restorani ne rade predugo, ali u dnu Secede ima Apre ski bar koji radi do 1 naveče - tu je pivo pojeftino, i imaju besplatni internet (hot spot). Sa internetom u Val Gardeni je stvarno problem - teško se nalazi, a i kada se nađe, moraju se pokazati ID dokumenti, zbog nekog zakona o terorizmu .
    Pozitivna stvar je što radnja sa ski pasom radi subotom do 10 naveče, tako da smo isto veče kupili pasove.
    Ujutro (nedelja) smo krenuli na prvo skijanje - vrijeme sunčano, oko -7,8. Dok se penjemo ka Secedi vidim da prirodnog snijega ima jako malo. Mačku o rep onaj njihov podatak o visini snijega (valey 60 cm top 150). Ipak, na stazama ga ima dovoljno.
    Seceda je sjajna, ali na njoj imaju samo dva malo starija lifta - jedan 4-sjed (fermeda) koji pokriva jedno 2.5 km sjajne staze i jedan mali dvosjed (catores) koji pokriva jedno 1km stazu, tobož crnu. Nastavak spusta sa Secede pokriva Col Raiser - gondola koja je... bezveze. Tu dolazimo kod glavne zamjerke za čitavu Val Gardenu - previše je "neskijaških" gondola, koje zahtjevaju višak hodanja i penjanja stepenicama i sličnim stvarima. Recimo, kada se spusti sa Secede pa dok se dođe do vrha Campinoi, treeba vreeeemena...Još je u nedelju bila gužva, tako da je taj dio prelaza sa jednog na drugi dio skijališta bezveze. Posebno kad se vraćaš sa COl Raisera na Secedu, mora se prvo proći kroz nekakav hodnik sa suvenirima, pa onda nakon što staviš skije gurati štapovima ne bi li se ukrcao na Fermedu. Prvi dan smo još malo skijali oko Campinoia i preko Saslonga nazad. Saslong - užas, sav leden. Ama, ne možeš skijat normalno. Loše je što se za povratak na Secedu mora odvesti, tako da smo do danas (srijeda veče) imali tri pada na njemu. Staza sa vrha Secede do Ortiseia (Longia) je odlična, jedno od boljih dugačkih staza sa dosta mjesta za dobro skijanje.
    U Ponedeljak nastavak skijanja po Val Gardeni, Plan de Gralba nam se svidjela - nekoliko dobrih staza pokrivenih modernim šestosjedima i četverosjedima. Povratak preko Piz Sele dobar. Dantercepies takođe dobar, crvena staza ispod njega odlična. Ali, prelaz kroz Selvu do polazne stanice Dantercepies gondole - opet cimanje, skidaj skije, prti...
    Treći dan (utorak) obilazak Selle u zelenom smjeru. Ipak nismo stigli poći i do Marmolade - htjeli smo da uklopimo i jedan ručak i da ne trčimo, ipak je to dosta daleko. Sella se obiđe brže nego što sam mislio - krenuli smo u 8 i 30 iz Ortiseia, ručali i još jednom pauzirali u Arabi, a vratili se u 3 i 15. Doduše, prilično umorni.
    Sellu valja obići, najviše mi se svidio dio oko Arrabe. Može solidno da se skija na dosta mjesta, mada se i na dosta mjesta samo spušta plavim stazama. Na jednom dijelu oko Arabe se sudarih sa nekom ženom (srednjih godina), uleće mi sa lijeve strane, nisam je mogao zaobići nikako. Ufatih je sa obje ruke, padosmo zajedno, na kraju vidjeh da je sve dobro prošlo (ona sva nasmijana, ne znam zašto, a nailazi joj muž sav zabrinut, reko' are you ok, are you hurt, ona veli sve ok...)
    Za danas (srijeda) smo planirali Alpe di Siusi. Nisam puno očekivao, reko ako bude toliko loše idemo nazad na Secedu. Međutim... ljudi, meni ono uopšte nije loše skijalište! Posebno dio oko vrha Ponte Doro (ili tako nešto), ima jedna plavo - crvena staza jedno 4-5 km koja se spušta sa 2230 na 1700 m i koja je odlična. Doduše, potrebno je proći sa dva šestosjeda nazad, ali je staza OK. Ostatak - ima dvosjeda sporih skoro kao Ćupovi, ali kratkih, tako da to brzo prođe. Ima i neka smiješni lift - šestosjed - gondola (idu 3 šestosjeda, pa onda jedna gondola) do vrha Bulacci, sa njega takođe vodi jedna dobra crvena staza. Uglavnom, ostadosmo mi čitav dan na Susima, još pocrvenjesmo kao u najveće ljeto.
    Elem, utisci u ova 4 dana - smještaj odličan, bazeni Mare Dolomiti super, restorani - tu i tamo, malo skuplji, i rade striktno od 12 - 14, 14:30 za ručak, vrijeme sunčano (valjalo bi da je malo hladnije), kvalitet snijega ne baš najbolji, skijanje - nije loše, moglo bi biti bolje.
    Veliki plus za Secedu i Mar dolomiti. Veliki minus za Saslong i nedostatak interneta.
    Vidjećemo još ova dva dana kako će biti.
    E da, još jedna preporuka - poći do Bolzana, grad je prelijep.

Super Member ExBaker avatar
    Datum registracije
    17.01.2010
    Skije / Bord
    Fischer RC4 curv gt racetrack, Fischer progressor F19, Rossignol WC radical 9S
    Godina
    51

Podrazumevano

Brate, super info!Uzivajte jos tih par dana i da se zdravo vratite pa se vidimo na kafici u Hercegovackoj.
    Pozdrav!

Senior Member
    Datum registracije
    01.02.2009
    Godina
    50

Podrazumevano

lijep je i Brunik.
    a i mene je pokupila jedna baš takva žena srednjih godina prišavši mi sa ljeve strane.
    hm, to mi nešto sumnjivo. i sve se nešto osmjehivala.
    skijala crvenom i u momentu kad sam mislio proći 2m od nje, ona odjednom umjesto da nastavi sa svojim "s" krivudanjem odluči da popreči stazu.
    jel ti dala broj telefona

Datum registracije
    17.01.2010
    Skije / Bord
    Godina
    51

Podrazumevano

[quote=Panzer;54104] Na jednom dijelu oko Arabe se sudarih sa nekom ženom (srednjih godina), uleće mi sa lijeve strane, nisam je mogao zaobići nikako. Ufatih je sa obje ruke, padosmo zajedno, na kraju vidjeh da je sve dobro prošlo (ona sva nasmijana, ne znam zašto, a nailazi joj muž sav zabrinut, reko' are you ok, are you hurt, ona veli sve ok...)
    Dobro da nisi naletio na onog s Jezerina sto je na glavu padao i veli da je "fajn"

Datum registracije
    17.01.2010
    Skije / Bord
    Godina
    51

Podrazumevano

Citirati Originalno postavljeno od tomba na kvadrat Pogledati poruku
    lijep je i Brunik.
    a i mene je pokupila jedna baš takva žena srednjih godina prišavši mi sa ljeve strane.
    hm, to mi nešto sumnjivo. i sve se nešto osmjehivala.
    skijala crvenom i u momentu kad sam mislio proći 2m od nje, ona odjednom umjesto da nastavi sa svojim "s" krivudanjem odluči da popreči stazu.
    jel ti dala broj telefona
    Panzer je sa suprugom u VG, pouzdano znam, tako da od tog broja tesko da je moglo imat koristi

**** wlad avatar
    Datum registracije
    27.02.2004
    Skije / Bord
    Volkl RaceTiger SL, Nordica E/F 110
    Godina
    50

Podrazumevano

Za dobar deo crnih staza moraš imati dobre skije / dobro naoštrene rubove - onda nema frke, samo šibaš i gaziš . Te strmije staze moraju da budu (pre)tvrde da bi dobro držale "horde" skijaša .

Za Dantercepies ne treba da silaziš u Volkenštajn, samo pri kraju staze skreneš levo i ideš direktno na gondolu (početnu stanicu), fina je crvena ali crna je bolja . Seceda je meni super staza, a 4sed koji je drži (deo ispod 4seda je blaga staza - tako da smo je koristili samo kao put) je normalan - brz kao i svaki drugi.

Sad, naravno, zavisi od ukusa i tehnike, ali za cele Dolomite mapa lepo oslikava pravo stanje - crne i crvene staze su najbolje / najinteresantnije (meni), ostalo je samo da se prevezeš na drugi kraj..

Ako vam odgovaraju više plave staze, onda je Alta Badia pravo mesto, tamo ima samo jedna crna i par crvenih, sve ostalo su plave.

Ski legenda skiman avatar
    Datum registracije
    05.05.2007
    Skije / Bord
    Fischer RC4 WC GS, Atomic SL 12 pb
    Godina
    59

Podrazumevano

Citirati Originalno postavljeno od wlad Pogledati poruku
    Za dobar deo crnih staza moraš imati dobre skije / dobro naoštrene rubove - onda nema frke, samo šibaš i gaziš . Te strmije staze moraju da budu (pre)tvrde da bi dobro držale "horde" skijaša .

Za Dantercepies ne treba da silaziš u Volkenštajn, samo pri kraju staze skreneš levo i ideš direktno na gondolu (početnu stanicu), fina je crvena ali crna je bolja . Seceda je meni super staza, a 4sed koji je drži (deo ispod 4seda je blaga staza - tako da smo je koristili samo kao put) je normalan - brz kao i svaki drugi.

Sad, naravno, zavisi od ukusa i tehnike, ali za cele Dolomite mapa lepo oslikava pravo stanje - crne i crvene staze su najbolje / najinteresantnije (meni), ostalo je samo da se prevezeš na drugi kraj..

Ako vam odgovaraju više plave staze, onda je Alta Badia pravo mesto, tamo ima samo jedna crna i par crvenih, sve ostalo su plave.

Od šest dana skijanja u Dolomitima, ja svakog utorka oštrim kantne...znači tri dana skijamo, onda oštrenje i još tri dana....imam sve sa sobom... J..i ga tako je to, ili radiš sam ili daš na servis....inaće ne može da se skija... Tako da ono za Sasslong...ovaj je uvek takav, ali ako znaš i imaš oštre kante onda ide....ako ne onda je još ona crveno plava varianta da se dođe u dolinu...ne moraš koristit crne variante....

Super Member sev avatar
    Datum registracije
    26.10.2010
    Skije / Bord
    Fischer RC4 Superior Pro; Elan Magfire 82xTi

Podrazumevano

Pitanje: da li ima neki servis na samoj stazi (masinski, ako moze? Znaci ono - sednem na kaficu, a masina za 5min naostri i voskira skije?

Idealno bi bilo u blizini Plan de Gralbe...

Ski legenda skiman avatar
    Datum registracije
    05.05.2007
    Skije / Bord
    Fischer RC4 WC GS, Atomic SL 12 pb
    Godina
    59

Podrazumevano

Sigurno ima....e sad tačno gdje to ne znam, jer to radim sam na ruke....

Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

• Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi ne možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •