Strana 59 od 108 PrvaPrva ... 949575859606169 ... PoslednjaPoslednja
Rezultati 581 do 590 od 1073

Tema: Freeride, Heliskiing itd. ...

Ski legenda Sapa avatar
    Datum registracije
    30.11.2006

Podrazumevano

Pa do svega toga nebi doslo da si se raspito kod lokalnog zicara (iz Mokrog) koji ' gleda' u drob od janjeta. :-).
    Dje si Tataratira majstore, sta je reci ti u ova doba, jel to nema snjega?

ps
    jel to bilo na ogrojelici 1 ili 2??? :
    Izmenio/la Sapa; 25.12.2008 u 20:33.

SENJOR Member Chikoo avatar
    Datum registracije
    19.03.2008
    Skije / Bord
    Amplid/Burton
    Godina
    51

Podrazumevano

Citirati Originalno postavljeno od Sapa Pogledati poruku

PS
    apropos lokalaca i freeride evo ja uplodovo snimke iz Argentiere sad cu da dodam i prigodan text bilo je vrijeme.
    Gde,sta kako....stvarno bi bilo vreme......
    Proud supporters of vertical hills and horizontal women!

Ski legenda Sapa avatar
    Datum registracije
    30.11.2006

Podrazumevano Argentiere otvaranje offpist sezone 08/09

Da ne bih pao u zamku ponavljanja utisaka izrecenih o zatvaranju sezone u Andermatu, a i zbog opsteg pomanjkanja (s)pisalacke inspiraciije, proba cu da navedem samo fakte (ma nece mi uspjeti ali nema veze ):

U Argentiere stigli 11-12-08 u neka doba noci, (bilo garant 23:00). U sobu hotela La Couronne nas uveo zivahni cicica po slobodnoj procjeni nagurao 80 ljeta(sutra se uspostavilo da je senilan, ujutro me na recepciji gledo ko da sam s marsa pao i pito hocu da rezervisem sobu ). Trokrevetna jednostavna soba 25 evra po dushi skijasa bez dorucka (dorucak od 9 evra, takav da smo ga odma preskocili i otisli u pekaru).

Mi smo inace bili prvi i jedini gosti. Preko puta hotela kafic le Slalom. Tu vece mi i 4 lokalna zicara i jedna zicarka + lokalni ker-avlijaner zvani Imbecil, oni svi mortus pjani nazdravljali za otvaranje nove sezone.

Petak 12 decembar sati 6 ustajanje (tj samo ja) Tai Chi sesija a oko mene snjega ko u onim ruskim crtanim filmovima, ubavo da ubavije ne moze biti, a nijedna napravljena slika od tog jutra nemoze da se uploduje neznam zasto, misterija.

Mjesto Argentiere se nalazi na kraju doline u pravcu svajcarske granice, na 7 magistralnih kilometara od alpske metropole zvane Chamonix. Za razliku od Chamsa privlaci pretezno sportsku i platezno (relativno) manje sposobnu publiku. Mjesto je mirno i autetnticno, tek jedan moderniji mini-apartmanski komplex, ostalo kuce u savojskom stilu i gradjevine valjda iz Napoleonovog perioda. Inace imam osjecaj da je tamo mirno i u punoj sezoni, nocni zivot se naravno odvija u Chamonixu par kilometara dalje.

Argentiere je lokalno, a i shire poznato kao freeride svetiliste. O tome su svjedocile mnogobrojne fat-skije koje sam tog jutra ugledao u redu na gondoli. Da se razumijemo bio je petak i reda nije ni bilo shacica skijasa, prava sezona se otvarala tek u subotu.

Sta mi je odma zapalo za oko, bar 50% skija su bile Dynastar produkcije. Oko mene sve sami Mythic Ryders i XXLs pro. Domaca konkurencija u vidu Rossija i Salomona je bila potpuno ne zastupljena imam osjecaj da sam u tih par dana vidijo vise Atomica nego Rossija. Ok, Dyna je cool marka i ja bi rado posjedovao jednog XXLa , ali mi nije bila jasna tolika (pretjerana) popularnost. Onda se sjetim da je jedna od krilatica Dynastara: 'Born in the Chamonix Mont Blanc' te mi tako postade jasno otkud taj monopol u dolini.

Skijaliste ima 30tak km uredjenih ski pista i moram priznati da su za razliku od jednog Andermatta na gondoli bile zastupljene i race i ' carvelino' skije. Cak su se na jednom djelu odrazvali i veleslalom trenizni lokalnog skikluba.
    Jutro na mahove maglovito, ali pretezno dobro vidljivo, guzve nema. Jedno spustanje stazom i odma kontakt sa lokalcem u jajetu na putu za Boucheri. Izuzetno ljubazan tip sa full freeride opremom u ruksaku i Black Diamond skijom od 125mm u sturku, rocker kaze tek poceo da je voza i odusevljen. Pitam za offpiste fore, covjek nas odma provede ispod ograde iza izlazne stanice i do u tancinu objasni gde da idemo a gde radije ne.....i nestad u kosom smuku iza prevoja.

Mi u avanturu. Snjeg vec dosta razorvan ali puder da bolji ne moze biti. Razbijanje od dugih zavoja, jedini minus dosta stjena u trenu; par puta sam za dlaku izbjegao (a par puta bogami i nisam) bliski susret sa kamencugama. Inace teren ne pretjerano strm i odlican da se razvije brzina, samo....kamenja dosta al nevidljivo ispod svjezeg snjega. Novog snjega je bilo oko 30tak cm, premalo da zaradim prve faceshots, ali i dalje famozno, na licu osmjeh od uva do uva. E da onaj lokalni freerider nam je odma objasnijo da ganjamo kuloarcice jer u njima nema stjena, nasli smo dva tri po siroka i po strma i tu je bilo stvarno razbijanje, nema kamenja pa oder bez brige na nize. U kuloarima je bilo jako malo tragova skija tako da smo u taj petak napravili nase prve tragove za sezonu 08/09.

Skijanje do jedno 3i15 a onda nazad u dolinu. Staze su taj dan bile poluprazne, sve skupa jedno 200tinjak aktivnih skijasa, milina.

Eh da od ljetos sam ponosni vlasnilk dva kurija oka na desnom tabanu, a cipele definitvno premale, ali to nije prica za ovaj topic.

U petak vece pravac Chamonix, sta reci, to nije ski centar nego ski-metropola ozbiljan gradic, ni nalik kakvom selu, francuska verzija Insbrucka. Arhitektura, a i atmosfera cak pomalo mediteranska. Chamonix je smejsten u fantasticnom pejsazu vrhova od preko 4000 metara. Nad gradom se nadnjeo Auigile du Midi kameni prst do kojeg ide gondola, inace polazna stanica za ski-avanturu kroz Vallee Blanche. Okolis je bez pretjerivanja fenomenalan. U gradu inace gomila bundi i skupih kaputa na ulicama, ali to nekako pasuje atmosferi ne zapinje za oko kao npr u Courchavelu. Ugostiteljski objekti su slavili pocetak sezone uz promocije pica, jela, ski-opreme...na svakom koraku se moglo osjetiti da se zivot budi udolini. Inace hamburger u poznatom kandaskom pabu kosta 14 evra sa prilogom, nije los, ali za te pare....

U subotu ujutro osvanuo fantastican dan, ali i guzva na gondoli, cekanje od nekih pola sata da se izadje na medju stanicu.

Taj dan je proradila Gondola za les Grandes Montets, zica koja izlazi na nepunih 3300 metara i zbog koje se dolazi na freeride u Argentire. Mogucnosti famozne i nesagledive, poslje 45 minuta provedenih u redu i u dupke punoj gondoli na vrhu izlazi nekih 50tak ljudi, zurno se zatezu pancerice i gomila nestaje iza prevoja. Na brzinu pravim par fotki Mont Blanca (koji je kao na dlanu) i nestajem za ostatkom. Skijaliste isopd les Grandes Montets ne uredjuje dakle isti princip kao u Andermattu, skijaj gdje hoces ali ' be safe' . Na jednosj strani fantastican netaknut cjelac, ali izmedju nas i cjelca par procjepa u gleceru (istina ogradjeni stapovima, ali nikad se nezna)....onda ipak skijanje tamo gdje vec ima dosta tragova. Ipak smo uspjeli da uhvatimo nekoliko djevicanski netaknutih komada.
    Fantazija od skijanja, samo i konsekventno offpiste.

U subotu vece rezervisemo mjesto za gondolu za nedelju ujutro (ispalo da besplatno mozes da rezervises da na gondolu udjes preko reda) neznam u cemu je fazon ali mi rezervisali.

U subotu navece jos jedan izlazak u Chamonix, ali na kraju zavrsili u lokalnom les slalomu koji se u roku od 24 sata od poluprazne krcme transformisao u dupke pun kafic. Odlicna atmosfera svi veseli, a vecina francuza mortus pijani, opilo ih valjda otvaranje sezone.

U nedelju nismo iskoristili onu rezervaciju za Grandes Montets jer gondola nije ni proradila. Vjetar duvao iz sve snage. Skijanje se svelo na jednu jedinu stazu, a tu i tamo su me naleti nosili s jedne na drugu stranu. Ipak nasli neki polu offpiste komad pun hupsera i tu odskijali ostatak dana.

Oko sest opet u Genevi, checking i pravac home sweet home. Sebi nisam mogao da pozelim bolje otvaranje sezone.

A evo i malo "reklamnog" materijala.
    Priložene slike Priložene slike     
    Izmenio/la Sapa; 25.12.2008 u 22:13.

Ski legenda Sapa avatar
    Datum registracije
    30.11.2006

Podrazumevano

Ovo uploadovanje slika nesto ne ide, ali evo filmica. Ihaaaa, ihaaaa viva la France viva la poudre

http://www.youtube.com/watch?v=FYCyZ...e=channel_page

picilo se bas, bas, Saponen u akcijonen:

http://www.youtube.com/watch?v=XVlJ4...eature=channel

evo ih ovi na mrsavim skijama, ali dobro su picili

http://www.youtube.com/watch?v=iNpG5...eature=channel

http://www.youtube.com/watch?v=Uhuxt...eature=channel

Ski legenda Sapa avatar
    Datum registracije
    30.11.2006

Podrazumevano

Bas bez veze, hocu da okacim jos fotografija i jodjenom ne moze vise. Da mi neko objasni u cemu je sad caka; Wlade, Tope......???

Super Member milos_pg_91 avatar
    Datum registracije
    28.12.2007
    Skije / Bord
    Elan Magfire 8
    Godina
    33

Podrazumevano

Citirati Originalno postavljeno od Sapa Pogledati poruku
    Bas bez veze, hocu da okacim jos fotografija i jodjenom ne moze vise. Da mi neko objasni u cemu je sad caka; Wlade, Tope......???

pa mozes u novom postu, jer je po jednom maximum 5 slika.. ako si na to mislio..

p.s. odlican izvjestaj, slike i klipovi..mada malo losijeg kvaliteta, ali sustina se vidi

Ski legenda Sapa avatar
    Datum registracije
    30.11.2006

Podrazumevano

Hvala Milosu, ma znam da nemogu vise od 5 fotki od jednom, ali ja sad ne mogu nikako i nista da uploadujem; Kad kliknem na zichericu pise error on page...ostatak fotografija ce izgldea da saceka. Ja, sto se kvaliteta filmica tice to je katastrofa, snimano sa mog mobilnog, filmici ispali losiji nego ikad.

Ski legenda Flexon avatar
    Datum registracije
    16.05.2006
    Skije / Bord
    Elan M999 x 2 + LP XXL
    Godina
    48

Podrazumevano

svaka cast sapa odlicno vidim da ste se proveli do bola
    samo izgleda vrijijeme je za nove alatke

**** wlad avatar
    Datum registracije
    27.02.2004
    Skije / Bord
    Volkl RaceTiger SL, Nordica E/F 110
    Godina
    50

Podrazumevano

Moraš da smanjiš slike (max 640x480) + kao što kaže Miloš mora manje od 5 po postu - udri Šapimire profesore frirajda

Drago mi je da ste se super proveli, nije ni moglo drugačije pored toliko snega & dobrih padina .

i-a, i-a...
    Datum registracije
    03.02.2006
    Skije / Bord
    Atomic Nomad Blackeye
    Godina
    44

Podrazumevano

Mozda prije: "ko nije nikad bio sucker-tracked, nikad nije bio Bosanac"

Opis ti je genijalan ko i uvijek, filmici bi mogli biti i bolji, al vidi se da si ga bas dao po gasu, rispekt

Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

• Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi ne možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •