Ah ja sam pogrešio, nije '96, nego '94. Naravno da ovo nije 11m radijus, ali je prva takmičarska sa manjim radijusom i ona je okrenula skijanje, jer je nju Tomba vozio za 10 cm kraću od svih. A i koristio je ploče pre svih, baš zbog toga što je imao strukiranu skiju. Na slici se vidi kakav je zaokret on uspeo da napravi.
Tomba je bio car: "...znao sam tulumariti sa tri žene do 5 sati ujutro….A sad sam ostario, ovdje u Olimpijskom selu se zabavljam s pet žena, ali ne mogu izdržati duže od tri…"
Moguće je da je vozio kraće skije od drugih. Ali ne vidim ni k od karving skija. Evo još par Tombinih sličica sa Olimpijade u Lillehammer-u 1994.:
I ove iz decembra 1995 u Madonni mi djeluju ravne:
Nisu potpuno ravne, ali ni moje stare Elan RC Comprex S iz 1989 su bile iste.
Ne iskopah nigdje na Internetu da iko vezuje Tombu za početke karving skija. Za mene, ako nečeg nema na Google-u, to se nije ni dogodilo.
Odosmo totalno u, ali nema veze.
Ok, ja mislim da je Tomba otac na karving,a Miler Tombin sin, ali pošto je ovde pitanje opreme, možemo to početi kao novu raspravu.
Moje mišljenje o opremi je da prave novine dolaze iz takmičarskog skijanja, jer fabrike prave najveće testove za takmičare i takmičenja i tako dolazi sve što je zaista kvalitetno. Sada su proširili takmičenja i na Freestyle, Freeride, Skicross, od ranije je tu i Interski meeting, pa se mnogo više modela skija intenzivnije razvijaju i ispituju. Velika većina od onih koji učestvuju na ovim takmičenjima su bivši ili sadašnji FIS vozači.
Mene zanima sljedeće: Kada su počeli da kapije sklanjaju "vanjskom rukom"(kao Tomba na drugoj slici)??
To mi je nekako promaklo u periodu od 92-96g., nisam baš pratio svjetski kup a vjerujem ni ti.
Nekako mi se čini da je to vezano sa pojavom zakrivljenih skija (ne kraćih).
Istu tehniku sklanjanja štapova je koristio i 1992: http://www.youtube.com/watch?v=0emDNx8kaNM
Da, da koristio je ruku preko štapa, ali ja ne bih to tako lako povezao, jer su i pre njega razmatrali prelazak sa unutrašnje ruke na spoljnu. Ako pogledaš snimke i pre 92, takmičari su sklanjali unutrašnjom rukom kapiju, a realno im je lakše bilo da je sklone spoljnom, ali morao je da dođe MR Alberto i kaže ja nemam problem da probam nešto novo na trci i eto.
U svakom slučaju možemo povezati i strukiranost skija sa time, kao i to da je on najviše uneo novoga u skijanje (po meni), a iz tih stvari je došao i karving.
Inače sada instruktori uče ljude da u karvingu ramena gledaju prema skijama, a ne niz padinu, a to ti dođe kao kada spoljnu ruku staviš kao da ćeš da udariš kapiju i eto ti nove stvari u rekreaciji koja je došla direkt iz FIS-a i to tek posle više godina.
[QUOTE=skitata;29286]Sve, ali baš sve što dolazi u skijanje, dolazi iz takmičarskog skijanja. Svaka debeljuca ili twintip ili rekreativna daska dolaze iz takmičarskog skijanja. Zašto? Zato što je samo ono kvantifikovano (merljivo). A kako ćeš izmeriti koja je skija bolja, udobnija, bolje drži, brža na pravcu, bolja na mekanom, tvrdom ili dubokom, ako nemaš merilo? Samo u FISu se sve meri.
Ne bik se slozijo. Nikako. Izum zvani twintip (za mene poslje carve-skije, naj veca revolucija u svjetu skijanja)nema nikakve veze sa svjetom takmicarskog skijanja i nije proistekla iz nekih experimenata za takmicarske skije, a pogotovo nema veze sa FISom (pu, pu sakloni daleko bilo).
O ovom pisem vec precesto ovdje; freestyle skije kao i citava freestyle kultura ima veze sa svjetom snowboarda, koji je po definiciji bijo anti-Fis, pa i anti-takmicenja uopste ( u svojim zacetcima). Citav princip twintip skije; one FS i one BC (a termin twintip podrazumjeva modernu freestyle skiju uopste), njena konstrukcija, pa i nacin njenog skijanja (u dubljem snjegu) je proistekao iz izkustava sa snowboard-daskom.
Cak mislim da ni onetip freeride skije nemaju direktne veze sa svjetom takmicenja. Skije koje su pravljene na principu reverse camber ili rocker avtomatski nemaju veze sa race-skijom (sutsta suprotnost), njihova konstrukcija cak ima puno vise veze sa skijama za skijaske skokove.
A nemoj zaboraviti jednu stvar; Fis je freestyle/ i freeride takmicenja poceo, skromno, na mala vrata da organizuje tek prije neku godinu (nema ni 3). I to sa prilicno polovicnim uspjehom. Zasto? jer se Fis pravila, kose sa nacelima onog sto se zove 'free' (ovo pogotovo vazi za freestyle; pricam o newskool a ne o akrobatskom skijanju oldskool i mogulskijanju). Vecina ozbiljnih, dosljednih (a opet profesionalnih) free-skijasa nece da ima nikakve veze sa Fisom.
Izmenio/la Sapa; 05.05.2008 u 21:09.
Nekako u celoj ovoj prici se stvari vrte u krug. Neko je vec spomenuo da su vecina skijaca (70-80%) nekakvi rekreativci sto su ujedno i najveci potrosaci-kupci svakojake opreme. Sve sto im treba i ne treba. E za te kupce se bore svi proizvodzaci pa da ih pridobiju prvo pridobijaju vrhunski skole skijanja koji stvaraju takmicare a oni su najbolja reklama koja ujedno i prodaje skije bez obzira dali je takva ili onakva i bas zbog toga vec pridobijaju freestyle/freeride i kakve ne skijace -razume se vrhunske koje ce opet praviti odlicnu reklamu koja ce prodavati skije, a posto je trziste veliko a konkurencija nemilosrdna mora biti i razvoja a razvoj skija ce se dokazivati na (opet) takmicenja i to u svim stilovima (ako nisu stavljeni u neki ram bice stavljeni zbog bezbednosti) i tu ce opet uz adekvatnu reklamu prodavati skije (onima 70-80%) i tako u krug.....
[quote=Sapa;29310]Twintip nije mogao nastati iz takmičarske skije po FISu, to stoji, ali reci mi koliko ima od kada su freeride i freestyle skije postale toliko debele? po mom iskustvu od trenutka kada su provalili da karving skija koja je šira na vrhu i repu mnogo lakše pluta na dubokom snegu nego klasična, a ona je definitivno kroz FIS došla do šire upotrebe, posle su prilagodili skije za dubok sneg tako što su je proširili malo više u sredini i malo manje na vrhu i repu (zavisno od modela), a zbog dužine dodatno gube na radijusu.
Ne kažem da je totalno sve došlo iz takmičarskog skijanja (onda bi svi vozili u takmičarskim odelima i izgledali kao gliste na vetru i druge katastrofe) ali najvažnije stvari za razvoj opreme sigurno, posle se sve to prilagođava za tih 70% rekreativaca.
Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)