Strana 5 od 14 PrvaPrva ... 34567 ... PoslednjaPoslednja
Rezultati 41 do 50 od 136

Tema: Modeli skija za sezonu 2008/09

Magarčina stekan avatar
    Datum registracije
    15.03.2005
    Skije / Bord
    Stöckli Laser AX, Salomon QST 92
    Godina
    62

Podrazumevano

Uz pravu skiju treba imati i prave noge, tj. snagu i kondiciju. Ja to nemam. Vozio sam skije iz Race serije Fischera, Elana i Atomica, i bile su prave, ali sam morao često praviti pauze zbog nogu. Kratko sam vozio i Voelkl-ovog (tj. Patkovog) Racetiger SL, ali me on nije umarao. Na Fischerovim AMC 73 ili 76 mogu jurcati po cijeli dan, a da mi jedini odmor bude dok sam na sjedežnici.

Slažem se sa pristupom da treba imati dva para: jedan za karving na tvrdom i drugi za mekan i dubok snijeg. Tri para su već problem za transport.

I ne postoji univerzalno pravilo oko izbora modela, jer se svi razlikujemo po godinama, kondiciji, tehnici, visini.... Sreća pa imamo hrpu modela za izbor. Ima jedna kafana u Banjoj Luci koja se zove "Svak' svoje zna".

Member skitata avatar
    Datum registracije
    01.05.2008
    Skije / Bord
    Head RD GS
    Godina
    42

Podrazumevano

Citirati Originalno postavljeno od stekan Pogledati poruku
    Uz pravu skiju treba imati i prave noge, tj. snagu i kondiciju. Ja to nemam. Vozio sam skije iz Race serije Fischera, Elana i Atomica, i bile su prave, ali sam morao često praviti pauze zbog nogu. Kratko sam vozio i Voelkl-ovog (tj. Patkovog) Racetiger SL, ali me on nije umarao. Na Fischerovim AMC 73 ili 76 mogu jurcati po cijeli dan, a da mi jedini odmor bude dok sam na sjedežnici.

Slažem se sa pristupom da treba imati dva para: jedan za karving na tvrdom i drugi za mekan i dubok snijeg. Tri para su već problem za transport.

I ne postoji univerzalno pravilo oko izbora modela, jer se svi razlikujemo po godinama, kondiciji, tehnici, visini.... Sreća pa imamo hrpu modela za izbor. Ima jedna kafana u Banjoj Luci koja se zove "Svak' svoje zna".
    Moja žena nije skijala više od 5 godina, i kada sam joj dao pozajmljeni Elan GS race junior, vozila je cela tri dana pitajući me kada ću da joj kupim skije...nije što mi je žena, ali kapiram da joj je prijalo, naravno na uređenoj stazi.
    A šta se dešava kada na kraju dana naiđeš na deo gde je skinut sneg i ostao samo led, tu ti nijedna skija preko 69mm u struku ne igra bez obzira na stanje kantni - moš peške...i pitaš se šta si kupio za 200,300,400€. mogao bi da iznajmiš iste te skije i da piješ svaki dan i da ti ostane para!

Ski legenda Sapa avatar
    Datum registracije
    30.11.2006

Podrazumevano

[QUOTE=skitata;29270]
    Gledaj, uvek je do skijaša, a zamisli da ima odgovarajuću skiju za to što vozi
    .

Pa naravno, odgovarajuca skija za odgovarajuce okolnosti. perfekcija. Ali ako si allround rekreativac i ako ti je iz inih razloga tesko imati dva para skija onda jedna dobra allmountain ili multico skija nudi kompromisno rijesenje.

Ako nemaš para da kupiš dva ili tri para skija, onda iznajmi, a ne da bacašš pare na ono što ti ništa ne znači.
    Zagovornik sam iznajmljivanja. to je naj jeftiniji nacin da otkrijes da li ti skija iz nekog segmenta lezi. Tom metodom sam ja izabrao svoje skije. Medjutim stalno iznajmljivanje je neprakticno i na duze staze preskupa zajebancija da bi to ikome savjetovao. Nemos uvjek da nadjes ono sto trazis, cesto rental nema optimalnu skiju ili optimalno pripremljenu itd, itd.....

Ostajem pri tvrdnji da dobar rekreativac ljubitelj allround skijanja, neko ko voli da da gas po pisti, a voli i da skija po neobradjenom terenu, moze za sebe da nadje odlicna kompromisna rjesenja u modelima stuka 75-85mm. Uopste nemislim da je to sve djubre. Kad nadjes ono sto tebi lezi, neku finu allmountain skiju ako vise volis teren ili neku rasnu multicondition skiju ako ipak malo vise preferiras uredjene piste, kad to nadjes imas jednu skiju vjernog druga za sve situacije; tzv one-ski-quiver. tesko je naci tako nesto ali moguce, ko sto Stekan rece ima tolko modela, treba samo traziti. A definitvno postoje one-quiver-skije. Za flexona je to M999, za mene dosad bio Foil, a odsad ce da bude mozda Seth, mozda Legend Pro, elem meni ce biti savrsena.
    Pazi. mi ovde pricamo o rekreantskom skijanju. Mozda je tvoj GS tebi one-ski-quiver, skija za skoro sve okolnosti, meni garant nebi bijo. Patijo bih se snjim na onim terenima na kojim ja volim da skijam. Hocu ti reci; skija previse specijalistickih namjena nije za svakoga, nije za prosjecnog rekreativca; Struk 75-85 je revolucijonaran za 70% ski publike, bar sto se udobnosti i mogucnosti da se skija na razlicitim terenima tice

Tako da nema ništa bolje od PRAVE skije.

Hehhe, ko sto rekoh al-kaida: samo "pravi" put je pravi put. To sto je tebi prava skija je meni mozda shit i obrnuto. Nisam zastupnik nikakvih ortodoxnih teorija. Prava skija je ona koja meni lezi. Ti si ako se ne varam mladji po godinama; mozda si zato i bezkompromisan u stavovima i neumoljiv u pogledima , mozda ovo nema veze sa zivotom, nije ni bitno.
    Sigurno da kad extremno volis da vozis pistu, umijes i volis da das gas treba da imas neku sl, gs skiju i kad zivis za dubok snjeg da nabavis jednu adekvatnu BC ili bigmontainskiju. Isto tako 70-80% skijasa koji se ni u cemu ne isticu extremno (osim sto extremno vole da skijaju), vole da skijaju svuda i svakako, onako 'normalno' ne trebaju skije ni izrazito za teren, a ni za pistu, vole potaman......a takva je vecina, e ta velika vecina moze garantovano nda nadje adekvatnu skiju struka 75-80.

Ski legenda Flexon avatar
    Datum registracije
    16.05.2006
    Skije / Bord
    Elan M999 x 2 + LP XXL
    Godina
    48

Podrazumevano

A šta se dešava kada na kraju dana naiđeš na deo gde je skinut sneg i ostao samo led, tu ti nijedna skija preko 69mm u struku ne igra bez obzira na stanje kantni - moš peške...i pitaš se šta si kupio za 200,300,400€. mogao bi da iznajmiš iste te skije i da piješ svaki dan i da ti ostane para!
    ne zelim da zvucim arogantno ali to apsolutno nije tacno
    sto se tice skijanja na ledu ja skijam ovdje na takozvanoj ledenoj obali amerike istocna strana i moja skija za svaki dan je u struku 99 milimetara
    i nemam nikakvih problema da skijam ledenu pistu sa istima
    kakve veze ima dali je skija 69 ili 99 ako je konstrukcija skije adekvatna
    naravno da ima sirokih skija koje su smrt na ledu ali isto tako
    ima veliki broj onih koje su vise nego adekvatne i u ostalom
    ako pogledas neke od skijaskih filmova vidjeces u vise prilika kako ljudi skijaju ledene terene koi vise asociraju na zidove sa skijama preko 90mm
    bitna je torsionalna cvrstoca skije
    uzi struk pomaze pri prebacivanju sa jedne na drugu stranu cini skiju agilnijom prilikom karvinga sto je pripadnicima nase sekte irelevantno
    na prilicno poledjenoj padini od nekih 40 plus stepeni bih uvijek
    preferirao da imam neku skiju kao sto je LP nego bilo koju slalom skiju na svijetu
    jer mislim da skija malog radiusa nije nikako dobra za skijanje strmih terena
    gdje vrh i rep skije zapinju a sredina skije nema nikakvog kontakta
    i na kraju krajeva ako dodje stani pani LP uvijek mogu usmjeriti nadole
    i opiciti pravo sto se na slalom skijama nebih usudio ni u najdivljijem snu
    nemam nista protiv 69 milimetara skije sve dok je duga 2+ metra
    i ima radius koi se mjeri u svjetlosnim godinama
    na takvim skijama svaka voznja je avantura

Ski legenda Flexon avatar
    Datum registracije
    16.05.2006
    Skije / Bord
    Elan M999 x 2 + LP XXL
    Godina
    48

Podrazumevano

vrijeme takmicarskog skijanja dolazi polako kraju
    barem u obliku kako je to bilo do sada
    sada dolaze neki novi klinci
    u modi je biti slobodan prosirivanje horizonata
    skidanje FIS-ovog jarma

Member skitata avatar
    Datum registracije
    01.05.2008
    Skije / Bord
    Head RD GS
    Godina
    42

Podrazumevano

Citirati Originalno postavljeno od Flexon Pogledati poruku
    ne zelim da zvucim arogantno ali to apsolutno nije tacno
    sto se tice skijanja na ledu ja skijam ovdje na takozvanoj ledenoj obali amerike istocna strana i moja skija za svaki dan je u struku 99 milimetara
    i nemam nikakvih problema da skijam ledenu pistu sa istima
    kakve veze ima dali je skija 69 ili 99 ako je konstrukcija skije adekvatna
    naravno da ima sirokih skija koje su smrt na ledu ali isto tako
    ima veliki broj onih koje su vise nego adekvatne i u ostalom
    ako pogledas neke od skijaskih filmova vidjeces u vise prilika kako ljudi skijaju ledene terene koi vise asociraju na zidove sa skijama preko 90mm
    bitna je torsionalna cvrstoca skije
    uzi struk pomaze pri prebacivanju sa jedne na drugu stranu cini skiju agilnijom prilikom karvinga sto je pripadnicima nase sekte irelevantno
    na prilicno poledjenoj padini od nekih 40 plus stepeni bih uvijek
    preferirao da imam neku skiju kao sto je LP nego bilo koju slalom skiju na svijetu
    jer mislim da skija malog radiusa nije nikako dobra za skijanje strmih terena
    gdje vrh i rep skije zapinju a sredina skije nema nikakvog kontakta
    i na kraju krajeva ako dodje stani pani LP uvijek mogu usmjeriti nadole
    i opiciti pravo sto se na slalom skijama nebih usudio ni u najdivljijem snu
    nemam nista protiv 69 milimetara skije sve dok je duga 2+ metra
    i ima radius koi se mjeri u svjetlosnim godinama
    na takvim skijama svaka voznja je avantura
    Skijanje po ledenim pločama može da se izvede verovatno i sa širokim i još širim skijama, kada su ti one na nogama. Predlažem ti da probaš baš Head SL RD 165cm ili GS RD 183/188cm, pa ćeš videti razliku u držanju na ledu. Za duboki sneg nije ni jedna, ali ja kad uđem sa SL RD u pršić svi su izamene, to ne znači da imam bolje skije.
    Što se tiče namene šireg struka, samo jedna je brzo prebacivanje sa kantne na kantnu, a mnogo bitnija je urezivanje rubnika u sneg, koje je mnogo, mnogo izrazitije sa užim strukom, kao i mnogo direktniji i precizniji prenos pritiska na rubnik, što još podstiču i ploče, kojih nema na fat-ovima, ako se nevaram, jer to za duboki sneg nije potrebno. tako da je razlika izneđu leda, staze, powder-a, mnogo velika.

Member skitata avatar
    Datum registracije
    01.05.2008
    Skije / Bord
    Head RD GS
    Godina
    42

Podrazumevano

Citirati Originalno postavljeno od Flexon Pogledati poruku
    vrijeme takmicarskog skijanja dolazi polako kraju
    barem u obliku kako je to bilo do sada
    sada dolaze neki novi klinci
    u modi je biti slobodan prosirivanje horizonata
    skidanje FIS-ovog jarma
    Sve, ali baš sve što dolazi u skijanje, dolazi iz takmičarskog skijanja. Svaka debeljuca ili twintip ili rekreativna daska dolaze iz takmičarskog skijanja. Zašto? Zato što je samo ono kvantifikovano (merljivo). A kako ćeš izmeriti koja je skija bolja, udobnija, bolje drži, brža na pravcu, bolja na mekanom, tvrdom ili dubokom, ako nemaš merilo? Samo u FISu se sve meri.
    Moram priznati, Srbija nije nikakvo merilo, bar ne oni srpski takmičari koji treniraju u Kopaoniku i Jarmu. Ali moram priznati da je samo snowboard FIS na Jarmu, nema skijaša tamo.

Magarčina stekan avatar
    Datum registracije
    15.03.2005
    Skije / Bord
    Godina
    62

Podrazumevano

Citirati Originalno postavljeno od skitata Pogledati poruku
    Sve, ali baš sve što dolazi u skijanje, dolazi iz takmičarskog skijanja. Svaka debeljuca ili twintip ili rekreativna daska dolaze iz takmičarskog skijanja. Zašto? Zato što je samo ono kvantifikovano (merljivo). A kako ćeš izmeriti koja je skija bolja, udobnija, bolje drži, brža na pravcu, bolja na mekanom, tvrdom ili dubokom, ako nemaš merilo? Samo u FISu se sve meri.
    Ne mogu se složiti (opet). U FIS-u se mjere dimenzije skija, visina cipele nad kliznom plohom i mjere se vremena prolaza kroz kapije. Koliko je koja skija udobna i kako drži na različitim podlogama ni FIS ne može da mjeri.

Skije koje se razvijaju za takmičenja, osim boje, imaju jako malo zajedničkog sa skijama pravljenim za obične smrtnike.
    Slično kao kad bi neko birao automobil prema rezultatima Formule 1. Doduše, ima i takvih. Znam čovjeka koji je u poslednjih 6 godina promijenio 3 Fiata (a ja bez ikakvih problema već osmu godinu vozim istu Mazdu). Kad sam ga pitao zašto Fiat, odgovorio je da je Ferrari dio porodice Fiat i da je samim tim Fiat najbolja marka. A Fiat je stalno na dnu analiza pouzdanosti i zadovoljstva korisnika, npr. 2005-te ili 2007-me.

Member skitata avatar
    Datum registracije
    01.05.2008
    Skije / Bord
    Head RD GS
    Godina
    42

Podrazumevano

Citirati Originalno postavljeno od stekan Pogledati poruku
    Ne mogu se složiti (opet). U FIS-u se mjere dimenzije skija, visina cipele nad kliznom plohom i mjere se vremena prolaza kroz kapije. Koliko je koja skija udobna i kako drži na različitim podlogama ni FIS ne može da mjeri.

Skije koje se razvijaju za takmičenja, osim boje, imaju jako malo zajedničkog sa skijama pravljenim za obične smrtnike.
    Slično kao kad bi neko birao automobil prema rezultatima Formule 1. Doduše, ima i takvih. Znam čovjeka koji je u poslednjih 6 godina promijenio 3 Fiata (a ja bez ikakvih problema već osmu godinu vozim istu Mazdu). Kad sam ga pitao zašto Fiat, odgovorio je da je Ferrari dio porodice Fiat i da je samim tim Fiat najbolja marka. A Fiat je stalno na dnu analiza pouzdanosti i zadovoljstva korisnika, npr. 2005-te ili 2007-me.
    Ne ne govorim o merenju samo na trci svetskog kupa. Šta misliš kako je karving pronđen, tako što su konstruktori elana išli na skijanje pa gledali šta im se sviđa? Naravno da nije tako, već se gledalo kakva skija može da izdrži zaokret u kapiji, sa utroškom što manje energije, i eto ti karvinga, samo što slovenci njisu imaali hrabrosti to da pokrenu, pa je morao Tomba sa rosssignol yelow power-om iliti 9s i 9x pre više od 10 godina, asada svi rekreativci pričaju o karvingu. Tako da mislim da testovi fabrika za takmičare daju nove skije za rekreativce. Nadam se da sam pojasmio ono od ranije.

Magarčina stekan avatar
    Datum registracije
    15.03.2005
    Skije / Bord
    Godina
    62

Podrazumevano

Citirati Originalno postavljeno od skitata Pogledati poruku
    ...samo što slovenci njisu imaali hrabrosti to da pokrenu, pa je morao Tomba sa rosssignol yelow power-om iliti 9s i 9x pre više od 10 godina, asada svi rekreativci pričaju o karvingu...
    He, he, ovo me podsjeća na različit pogled na istoriju bivših republika nekadašnje države. Svako ima svoju verziju. Ovo je istorija kojoj ja vjerujem: http://skiinghistory.org/sidecut.html

Salomon i Rossignol su poslednji prihvatili novost zvanu karving skija: "As late as 1994, Rossignol built an entire factory for rapid manufacture of the injection-molded 4SV cap ski, with a painfully straight 7mm, 83-64-73mm profile – and the factory didn’t yet have a shaped ski in progress."

A opšta prihvaćenost novih skija je krenula 1996 nakon uspjeha dječarca zvanog Bode Miller: "With a width limit, the K2 Four wound up with dimensions of 98-65-87 – a 14mm sidecut depth, describing a 22 meter radius at the 195cm length. When the mold was finally cut the following year, the result arrived in New England just in time for a young racer named Bode Miller to try it out in the ’96 Junior National Championships. In four events at Sugarloaf that March, Bode took three firsts and a second. Overnight every Master’s racer in the country needed a pair of K2 Fours just to be in the game.
    The word was out: If you wanted to keep up with the hot guys, you needed shaped skis. Traditional 7mm “straight” skis began to pile up in warehouses. Salomon and Rossignol had hundreds of shipping containers full of slick, straight, heavily discounted cap skis.
    "

A evo i kompletne istorije razvoja skija: http://www.skiinghistory.org/skishistory.html
    Izmenio/la stekan; 03.05.2008 u 20:51.

Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

• Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi ne možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •