Zdravo!
Ima li neko info kakvo je skijanje u Banskom ovih godina? Kako se kupuje skipass, nigde ne mogu da nadjem opciju online kupovine ili bar da vidim aktuelne cene?
Hvala!
Zdravo!
Ima li neko info kakvo je skijanje u Banskom ovih godina? Kako se kupuje skipass, nigde ne mogu da nadjem opciju online kupovine ili bar da vidim aktuelne cene?
Hvala!
Zdravo. Ja idem po prvi put u Bansko ove godine. Dosadašnje iskustvo u snabdevanju neophodnim stvarima je besprekorno, ali Bansko je druga priča.
Cene ski-pasa nađi ovde: https://banskoski.com/en/page/prices
Skipas se može nabaviti verovatno u blizini početne gondole, ali pitanje od kada rade ujutru i koliki može biti red ako se dođe na dan smene skijaša. Video sam da te blagajne rade i četvtkom, petkom i subotom do 21:00, pa je to opcija ako se stiže dan ranije u smeštaj. Time bi se olakšala logistika prvog dana ujutru kada treba da vodiš računa i o gondoli. Postoji i neka Max Sport prodavnica u Sofiji, za koju navode da prodaje ski paseve, videh da radi do 20h, i nije daleko od dela obilaznice oko Sofije kojim se putuje (ako ne prelaziš na alternative granične prelaze), pa je i to jedna od opcija. Opet, možda, jer su sve informacije šture, nekako nezvanične. Sam website ove prodavnice je samo na bugarskom, a pronaći ski pas kao robu je nemoguće, ili bilo kakvu informaciju da prodaju ski paseve. https://maxsport-bg.com
Na osnovu cena, mislim da je najbolje uzeti samo karticu ski pasa i onda je po potrebi dopunjavati ujutru ako se odlučiš da skijaš taj dan ili ne. Dopuna je moguća online rekao bih, potrebno je registrovati se na sledećem sajtu i tu se valjda navede serijski broj kartice ili tako nešto. Website za dopunu: http://skipoint.info/signin
Što se tiče gondole, ima raznih opcija. Treba poraniti, mi planiramo oko 8:00 biti tamo, pa videćemo kroz iskustvo kako prolazimo. Ljudi su ovde na drugim temama pominjali i u nekim momentima da su dolazili u 7:40 kako bi izbegli gužvu. Kapiram da je 8:00 okvirno sasvim ok. Postoje i opcije shuttle prevoza, besplatan uz ski pas i neki koji nisu besplatni, a koji računaju na to da besplatan prevoz ne zadovoljava kapacitete što je sigurno istina. Ne znam red vožnje. Na kraju, opcija da ideš sam kolima gore, plaća se ulaz u NP i parking, opet, ne znam cene. Ova opcija pati i od mogućnosti da gore nema dovoljno parking mesta, ili je saobraćajna gužva tolika, da ne da ćeš stići u isto vreme kao i gondolom, nego se možda i zabrani nastavak puta od strane policije.
Što se tiče skijanja, samo pozitivno pa šta bude. Sad vidim da zadnja dva dana ne rade žice do najviše tačke. Neki put zatvore "Tombu", crnu stazu. I tako.![]()
Relativno kasno, ali bih želeo da dodam svoje utiske sa skijanja u ovom centru, za vreme sretenjskih praznika.
Subjektivno, kao neko ko voli da skija, zadovoljan sam skijanjem. 8 sati skijanja, računajući žice, za 3 dana...
Objektivno, mnogi se mogu razočarati redovima, segregacijom skijaša*, lošim stanjem snega ako vremenski uslovi ne pogoduju, kao i gužvom na stazi. Sve se ovo obistinilo u mom slučaju. Pa je cena ski-pasa previsoka za ono što se nudi. Daleko bolji odnos cene i kvaliteta se postiže na bilo kom alpskom skijalištu. Čak mislim da Kopaonik i Jahorina ne mogu biti toliko lošiji da se može opravdati put do Banskog.
Prvi dan je počeo jurenjem ski-pasa, radnje kreću da rade tek u pola devet, i tu već postoji red za čekanje. Potom imate čekanje u redu za gondolu od sat i po. Ovo vam ne gine ako ne nabavite ski-pas nekako pre dolaska u Bansko. Nije bilo moguće koristiti automat za kupovinu ski-pasa dan pre, jer nije bio u funkciji! A mi lično nismo mogli da stignemo prethodni dan pre završetka rada blagajni (21:00). Tako da savetujem da se stigne pre, ili ako znate nekog da vam nabavi pre itd. Druga stvar, iako postoji web strana za dopunu ski-pasa, tako nam nije rečeno na blagajni, te smo uzeli za tri dana odjednom )što je bila greška), kako ne bi sebi stvarali obavezu kupovine ski-pasa svaki dan za sledeći dan, na kraju radnog vremena blagajni (ili još gore, da se opet dopunjuje ujutru i da gubimo fleksibilnost ranog polaska). Čekanje u redu od sat i po za gondolu, još pola sata vođnje gondolom, i izašli smo na planinu oko 12. Ispostaviće se, sasvim dovoljno da se odvozi 95% skijališta, i to uz problem koji smo imali gde se ispostavilo da nam skije nisu dobro naoštrene (neko sam ko ne zna o fizičkim aspektima skija, ali očekuje da rental kuće pripreme skije kako treba... "quid pro quo", "što ne bih želeo sebi ne radim drugima" itd.) Tako da smo se nekoliko nas spustilo do Banskog, rentirali druge skije (20e na dan), i ponovo na gondolu. Srećom, reda u ovo doba nije bilo. Konfiguracija staza je super, ima svega, a može se malo zalaziti i van staza, pa da se vozi slalom oko jelkica, sve je to super. To je kao neki plus, koji mi je ostao od prvog dana.
Drugi dan, kiša. Kunemo što ipak nismo uzimali dan po dan, i nadamo se najboljem. Već pokasno poslepodne, odustajem polako od skijanja za taj dan i nudim da odvozim drugove do gore kolima. Tu se može videti na primer, da kod dna žičare "Mosta" postoji mali parking, za 2-3 autmobila, gde neko može doći ujutru i odatle krenuti na skijanje. Nisam primetio da ima znakova zabrane. Odatle se može uhvatiti ta žičara (ako radi u normalnom režimu, pošto je baš našem slučaju to poslepodne nije radila), ili sići do međustanice gondole i uhvatiti gondolu tu. U povratku se razdanilo, i čak se Sunce malo pojavilo, i tako kasno rešim da se spremim i krenem put početne stanice gondole. Taj dan sam krenuo na skijanje u 15:30, a kada sam izašao iz gondole zatvorili su i poslednju žicu na planini. To je bila prilika da se odvoze dve staze koje nisam odvozio juče, ski put 1 i crna staza 16. Ski put je sama pogibija, i to je jedini i poslednji put da sam je vozio (ako me ikad put navede nazad). Ako je otvoren ski put 2, to je bolja opcija uvek, i zbog toga što vodi na srednji deo skijališta koji ski put 1 zaobilazi.
Treći dan, opet kiša, ali sam ovaj put sam krenuo sat ranije. Bio istog stava, sasvim zadovoljno sam odvozio sve prvi dan. Mogao sam da prođem i bez skijanja, jedino ljubav me ja naterala da se spremim za samo dva sata skijanja. Ono što m je iznenadilo, ponedeljak je bio mnogo gori što se tiče gužve. Onakvu gužvu nisam video nigde. Nekoliko puta umalo nisam bio pokošen jer ljudi nemaju obzira prema gužvi, i lete kao sumanuti. Staze izrovarene, pa čak i Tomba. Takvi su uslovi. verovatno su takvi uslovi bili i prethodni dan, ali nisam mogao tome da svedočim.
* Pod segregacijom skijaša mislim na to što postoji VIP ski-pas, koji se nudi korisnicima nekih smeštaja po Banskom, itd. Ne dozvoljavaju prolaz čak iako si jednom već čekao u redu, pa gubiš slobodu da voziš kako hoćeš.
Objektivno, preskočiti. Ali uvek je dobro ako neko voli, i ako ima društva! Samo Bansko je lepo, pa se šetkaš i po starom delu grada, dok ovo bliže gondoli je za partimanijake!
Pozdrav
Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)