Cujem da je prosle zime u februaru bila dosadna bez hupsera
Cujem da je prosle zime u februaru bila dosadna bez hupsera
Bez hupsera je to manje-više malo oštrija crna staza, ništa spektakularno. Ali me prosto čudi od Francuza da poravnaju hupsere.![]()
ADH ili Serre Chevalier za 4 bordera? Zanimaju nas staze ali i off piste. Termin 7-14 mart? Bio sam proslog marta u L2A i bilo je ok, i prosle nedelje u 3 doline i bilo je fenomenalno, sad bukiramo mart pa se dvoumimo izmedju ova dva.
AdH ima dosta juzno okrenutih padina, i veci dio skijalista je ispod nekih 2100-2200m, pa mart moze biti malo problematican. Ako zapada, terena za off ima koliko hoces. U SC nisam bio.
Evo sveži info za AdH. Imam utisak da je ove godine posebna navala na to skijalište, kako iz Srbije tako rekao bih i iz Hrvatske, a posebno bih izdvojio goste iz iz BiH koje do sada nisam viđao u francuskim skijalištima u većem broju.
Posle Nove godine bilo je teških žalbi na kamenje po stazama, što je problem koji nas je u drugoj nedelji januara zaobišao zbog svežih padavina. Sneg nas je i ispratio pa verujem da će se dobra situacija u tom smislu i nastaviti.
Od bitnih informacija bih izdvojio da gondola Pic Blanc 3 koja vozi na najvišu tačku (3330 m) ne radi zbog havarije koja se dogodila zbog velike oluje u oktobru 2025. Za najzahtevnije skijaše to je razočarenje jer znači da najizazovnije staze Breche, Tunel, Casini, Glacier, kao i početak čuvene Sarenne, nisu dostupne za skijanje. Takođe su zatvorne i neke druge crne staze, ali ono što je pozitivno to je da, mimo svakog očekivanja onih koji su naviknuti na praksu sređivanja staza u FR, one crne staze koju otvorene (i ne samo crne!) su perfektno sređene i utabane. Izdvojio bih stazu De la Fare kojom se spušta u Vožani (Vaujany) koja je pravo otkriće, no verovatno ona zahteva vremenske uslove koji nisu najčešći a osim toga je periferno pozicionirana pa povratak u glavni deo skijališta oduzima dosta vremena. ali ako su prilike dobre, aposlutno je greh propustiti priliku, čak i za skijaše koji sebe ne ubrajaju u odlične.
Da raščistimo stvar sa gondolom Pic Blanc: Francuzi su napravili zbrku jer vožnja tom gondolom (kao i nekim drugima) ima tri faze - prva i druga su podeljene međustanicom, a treća je zapravo na zasebnoj žici i mora se izvesti presedanje. Međutim, sve tri se zovu Pic Blanc, po brojevima 1, 2 i 3. Havarija koju sam pomenuo se dogodila samo na br. 3, dok su one br. 1 i 2 u normalnom pogonu.
Što se tiče čuvene staze Sarenne, ona je dostupna posle prilično cimanja žičarama Marmot (Marmotte) i Erpi (Herpie) i ne od početka koji je verovatno najizazovniji deo te staze. Na ovom mestu se inače pridružujem onima, a to su valjda svi koji su je vozili, koji smatraju da je fama o toj stazi čisti marketing i da ne predstavlja nikavu specijalnu atrakciju osim same dužine, a ta dužina je takva da skoro polovinu staze morate preći odbacujući se štapovima jer je toliko ravna. Pa ipak većina ne propusti priliku da se tuda bar jednom proveze, pa sam se i ja pridružio većini, makar sam i od ranije znao šta me čeka.
Za one koji traže stvarni doživljaj, preporučio bih (ako su povoljne prilike) spust od tačke Pic blanc 2 (2700) ili Petit rus (Petites rousses 2800) crvenim stazama prema tački Alpette u mestu Oz, pa dalje plavom stazom do odvajanja gde počinje pomenuta staza La Fare, što sve skupa čini jedan spust visinske razlike od oko 1500 metara. Verujte da je mnogo zanimljivije od izvikane Sarenne.
Za one koji su smešteni u samom D'Huezu (uzgred, ispravan izgovor mesta je "Alp Dijez") svakako preporučujem da isprobaju i staze u okolnom Ozu i u Orisu (Auris) koje nimalo ne zaostaju za onima u samom D'Ijezu, ako nisu i bolje. Za one koji su u porodičnoj varijanti ili preferiraju mirnije ambijente naročito bih preporučio Oris.
Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)