Originalno postavljeno od
Panzer
Zatvorismo sezonu sa dva dana skijanja na Kronplatzu i jednim na 3 Zinner (Sexten, 3 Cinne, o tome u posebnoj temi).
Iako je počelo proljeće, temprature u finom minusu, sunčano, a snijega dosta, tako da smo uboli pravi tajming.
Kronplatz je ispao odličan, iako smo se prvi dan smorili sa gondolama.
To mu je i najveća mana - postoje samo 3 šestodjeda, koji prevaljuju po 200 - 250 m nadmorske. Ostalo su sve gondole. Kada gondola prelazi preko 400 - 500m to je OK, ima smisla. Ali ljudi, oni su stavljali gondole svuda, pa i tamo gdje se prelazi po 200m nadmorske, što stvarno smara. Ko da je neki Dilparić imao dil s ovim dobavljačima gondola. Posebno onaj dio prema Piculinu, tu smo se najviše smorili. Piculin je super staza, strma sa lijepim prelomnicama - nikad nismo takvu skijali, nešto poput Cira u Gardeni, samo strmija. Ali je nisko, vrh na nekih 1600 m, pa je kvalitet snijega bio lošiji.
Kad smo se navalili na ovaj dio što se spušta u Riscone počeo je fun. Super staze, dugačke crne - crvene sa 2200 na 950 nadmorske, peglanje. Moj favorit je staza br. 1 (Sylvester, u varijanti 1R možda i najbolja staza koju sam skijao do sada).
Prvi dan smo odradili 60km staza, sa 25 žica, drugi 68 km sa isto 25 žica (nismo išli ka Piculinu).
Bili smo smješteni u Riscone-u, super apratman za 250 € 3 noći nas trojica, 60m2 sa dvije spavaće i krevetom u dnevnoj. Autom 3 minuta do gondole. Za svaku preporuku:
http://www.app-gasteiger.it/de/index.html.
Parking ispred gondole se plaća 2e dnevno. Ski servis u podnožju - 27 € mali, 32 € veliki.
Restorana ima baš dosta, cijene su korektne (kobasice sa pomfritom 7 - 8 €, bečka 13. bombardino 4, pivo 3 - 5...) mada variraju od restorana do restorana. Ima, čini se, i Apre ski ponude ali nismo stigli baš probati. Napravili smo jednu šetnju Brunicom, koji je super i gledali neke đevojke kako skakuću na početnoj gondole pri kraju skijaškog dana. Nisu bile loše. Ali mi umorni.
E da, putovali smo tamo rekordnih 18 sati. Nazad korektnih 12.
Sve u svemu ocjena je da je Kronplatz bolji od Nassfelda, malo lošiji od Schladminga - možda poput Snow space-a (Flachau). Uglavnom - preporuka.
20180323_101128.jpg
20180324_085129.jpg
panorama_kron.jpg