Citirati Originalno postavljeno od forum1nick Pogledati poruku
@plageton 120 flexa nije nužno neudobna pancerica.
Ako mu noga više ne raste onda i treba da traži knap pancericu.
Dužinu pancerice izabere tako što izvuče liner i on treba da mu je knap. Da prsti nemaju lufta dužinom, ali da ga ne deformišu.
Širina pancerice (last size) je ono gdje ljudi najčešće griješe. I tu je opet bolje uzeti 2mm užu pancericu nego 3mm širu.
Užu pancericu je lako fitovati i proširiti 2-3mm. Široku pancericu ja ne znam da kod nas neko može fitovati.

Da ne bude zabune oko flexa i ja najčešće predložim 90-110, ali još jednom tvrđa pancerica nije nužno i neudobnija.
Naravno da flex 120 nije nužno neudoban, i obično i nije, a ne mora da bude ni neudobniji od cipele nižeg flexa. Ja imam flex 120 cipelu. Ali, generalno, cipela višeg flexa jeste kruća i samim tim i manje udobna od cipele nižeg flexa, da nije tako, stalno to ponavljam, cipele nižeg flexa se ne bi ni proizvodile.

Što se tiče uzimanja cipele koja je knap u dužini, to je teorija koja možda funkcioniše kada je reč o takmičarima i skijašima koji voze agresivno i kojima je zbog toga preciznost mnogo važnija od udobnosti. Kada je reč o rekreativnim skijašima, o velikoj većini, koji nemaju izrazito sportske zahteve a nemaju ni nameru da se bakću sa fitovanjem i traženjem majstora, kupovina knap cipele je rizik jer je teško u radnji pogoditi da bude baš knap, reč je o milimetrima. U praksi, ako cipela dodiruje vrh prsta u radnji, to znači da će vas na stazi na tom mestu neugodno udarati što je neprijatan osećaj naročito ako prsti malo ozebu, što je na skijanju, je li, uglavnom neminovno.

Ne zaboravimo da rekreativci provedu u cipelama ceo dan, mnogima malo i oteknu stopala, a takmičari u svojim krutim knap cipelama provedu eventualno dva puta dnevno po pola sata-sat.

Što se širine stopala tiče, tu bih se složio. Na žalost, tu često nije moguće mnogo učiniti jer svaki proizvođač pravi cipele u različitoj dužini na svakih nekoliko milimetara a sa širinom nije takav slučaj. I nije bitna ni samo širina nego i debljina noge u zglobu (tzv. cuff). Plašim se da u našim prilikama nema dovoljnog izbora i većina jednostavno nema mogućnosti da ugodi sve te parametre, pri čemu u te parametre ubrajam i cenu čitavog poduhvata.