Pozdrav svima.
Pratim vec neko vreme forum i mnogo toga korisnog i pametnog sam procitao, te naucio od iskusnih forumasa, ali nisam pisao do sada.
Relativno sam nov u svetu skijanja, ovo mi je treca sezona, mada sam mislim sakupio solidan broj dana (preko 40) na snegu za toliko period. U svakom slucaju svestan sam da imam, a i zelim, jos puno toga da naucim o skijanju.
Tako recimo apsolutno nisam imao pojma o specifikacijama skija, o razlikama medju njima, o bitnim detaljima za nivo znanja i sl. Citajuci ovu, i jos drugih tema, mnogo toga mi je jasnije no potrebna mi je pomoc i misljenje onih koji poznaju materiju prilikom kupovina skija. Jasno mi je da je svaki skijas posebna prica , da svako ima svoj stil i nacin skijanja u kome uziva te prema tome mu odgovaraju i drugacije skije ali bih ipak da cujem misljenje i eventualne preporuke od vas ovde o pojedinim modelima.
Kao sto rekoh vec, proveo sam vec odredjeno vreme na stazama, pre svega na Kopaoniku pa i na Staroj planini, fizicki sam u sjajnoj formi pa mi telo i noge dozvoljavaju da spustam i crne staze na Kopaoniku, mada sam svestan da jos moram da usavrsim tehniku kako bih opustenije i bolje vozio po Gvozdacu, Ledenicama... (mada verujem da na to itekako moze da utice i izbor skija)
Imam svoje pancerice, Atomic hawx 80, visok sam oko 178cm a tezak oko 75kg (sa sklonoscu da odem neki kilogram preko).
Poslednji put na Kopaoniku, pocetkom januara, 6 dana sam skijao sa rentanim Rossignolom, nisam siguran koji je model jer tada jos uvek nisam vodio paznju o tome. Ali po izgledu bih rekao Rossignol Radical 9SL ili 8SL (malo sam blizi prvoj), posto su skije bas karakteristicne sa levom i desnom. Prilicno teske i po meni tvrde ali ok sam se snalazio sa njima.
U planetbike u Nisu (posto sam iz tog grada) mi je prodavac na osnovu svega navedenog rekao da je za mene najpreporucljivija skija sledeca Nordika (mozda bi mi preporucio jos nesto, nisam siguran, ali treba uzeti u obzir da u ovoj radnji nema svih modela kao na sajtu)
http://planetbike.rs/pbshop/Ski%20op...e/Skije/43790/
U intersportu mi je radnik, koji mi je inace pre 2 godine rekao bih uspesno pomogao oko izbora pancerica, preporucio Fischer Progressor 800+
Na sajtu sam gledao i ovaj Elan posto ga takodje ima u Nisu u planetbike
http://planetbike.rs/pbshop/Ski%20op...e/Skije/44342/
Ni jednu Nordiku nisam nikad skijao, a covek u plantbike je insistirao da je prema mojem iskustvu, pancerici koju posedujem i fizickoj gradji i spremi, navedeni model najbolji za mene od onoga naravno sto on ima da ponudi
Nisam nesto ogranicen budzetom tako da to nije prva stvar koju gledam i ne mora da bude ogranicenje.
Zaboravih da pomenem, ne skijam preterano cesto van staze.
Ako sam napisao nesto glupo i nelogicno izvinjavam se
Hvala na svakom odgovoru i savetu.