Bili u Alpe d`huez od 14. do 21.01.

Agencija "SKI-FUN". Put trajao oko 23, 24 sata, ko ide u Fra busom zna šta je to, otprilike klasika. U Ljubljani pretovari i sve što ide uz to, ali ko ide s ovom agencijom i na to je naviknut, ali moram reći i to je deo avanture.

Alpe d`huez sjajno skijalište. Ne govorimo napamet, imamo iskustvo već nekoliko godina po Fra. Za svačiji ukus po nešto. U principu možda više staza za malo bolje skijaše, ali i početnici imaju sjajan pa da ga tako nazovem plato dole u centru gde stvarno mogu opušteno da vežbaju i uče (mnogo zelenih staza, ali i sa pristojnim padovima po negde). Meni se svidelo što je skijalište - staze raštrkano do par obližnijih sela u podnožju jer do njih obično vode staze koje prolaze kroz predele koji su kao iz zimske bajke, prava čarolija. Po vrhovima su staze dosta strme i početnici ne bi trebali da glumataju hrabrost, jer mogu imati dobrih problema za sici. Što se tiče uređenosti staza, sve na visokom nivou, dole u podnožju posle dva već po malo popuste na pojedinim delovima jer tu ima stvarno puno skijaša, a zato gore više ceo dan uživancija.

La Serena (verovatno nije baš najprecizije napisano) deklarisana kao najduža crna staza u Evropi. Stvarno sjajan doživljaj, to je spust koji stvarno potraje i pravo je uživanje. Naravno, nije cela staza crna, ali je u gornjem delu pre one ravnice uz potok, odakle je praktično zelena veza - spust stvarno prilično zahtevna, ali opet ništa spektakularno zahtevna, ima i to prilično težih staza i delova, ali ko ima dovoljno snage i veštine treba je odvesti stvarno je doživljaj. Mi smo je pokušali par puta isforsirati u skladu s našim mogućnostima i pripremljenošću i na kraju dole u klancu kad dođemo na žicu budemo bukvalno mokri, čovek bi poskidao sve sa sebe.

Smeštaj tipično francuski, tj. tipičan za naše mogućnosti u Fra, malo, skučeno, ali imaš sve. Grejanje kao i uvek do sada stvarno dobro. Naravno uzeli smo veći apartman nego što nas je bilo putnika i onda to bude ok. U mestu naravno ima i luksuznih hotela, ali nismo se ni raspitivali koliko to zadovoljstvo košta.

Apres ski i noćni život u periodu kad smo mi bili vrlo slabi. Vrlo rano sve zamre. Inače rekli su nam vodiči da je ovo skijalište baš za one koji žele pravo skijanje i uživanje, a da je noćni život oskudan.

Cene su kao i u svim ski centrima u Fra - žestoke (topla čokolada na nekim mestima na stazi i 7 eur-a, pivo 3,5 do 5, sokovi limenke 3-5, 1/2 litre vode 2-3) kako kafići i restorani, tako i marketi. U marketima sve prilično skuplje nego u mega marketima usput. Ima i Špar i Šerpa i još neki lanac kome zaboravih naziv.