Kakvo ce biti skijanje nakon 4 mjeseca pauze (od marta), nego odlicno?)
Salu na stranu, skijali smo samo dva dana, nazalost zbog posla nismo mogli vise vremene odvojiti, ali i to cemo sljedece godine ispraviti)
Prvi dan je padao snijeg, (10 cm novog snijega) i bila magla, tako da uslovi nisu bili idealni. Ipak, manji broj ljudi nego u zimskoj sezoni i cinjenica da svi koji su gore posjeduju malo bolje skijasko znanje i kulturu (citaj: niko ne stoji nasred staze), omogucila je da se i taj dan dobro naskijamo... S tim da sam primijetio da je snijeg poceo mekaniti usljed temperature tek oko 14.00. Temperatura na vrhu je bila oko -3, a kod restorana oko -2. Spust do restorana (pocetna stanica trece gondole) je radio.
Drugi dan nas je docekalo sunce, i temperatura -6 na vrhu... Mi poranili, zice krecu vec od 08.15. Medjutim, pomenute temperature nisu realne, jer cim nema oblaka, sunce przi... Ne bas kao da si na plazi, ali ga dobro osjetis dok si na zici... Staza odlicno uradjena, mali broj skijasa omogucuje da se dugo sacuva u tom stanju pa vozis kao po tracnicama)) Kada kazem mali broj skijasa, to znaci da na zici ispred tebe uvijek ima 5-6 ljudi. Vecinom se radi o ski timovima, najbrojniji su bili britanci, a jako zanimljivi neki austrijanci koji su vjezbali turno skijanje/telemark tehniku... Kad smo odlazili sreli smo i citav autobus grka koji su dosli na ljetne pripreme....
Da se vratim skijanju, taj dan smo skijali (bez pis pauze) ) u komadu do nekih 12.00 kada je staza u nizim dijelovima vec osjetno popustila, da bi oko 13.00 opet doslo do naoblacenja i slabog snijega na vrhu... To je bas uticalo na sve da se vec oko 14.00 povuku sa staza, pa smo i mi odlucili da je bolje uzivati u Zillertal pivu, nego kvariti prosjek odlicnom jutarnjem skijanju.
Da rezimiram: skijanje je bilo bolje nego sto sam ocekivao, jedan dan je bilo gotovo zimsko a drugi dan pravo ljetno... Jako zanimljivo iskustvo, mislim da ce preci u tradiciji...
Da parafraziram poznatu reklamu: ski pas za dva dana - 67 Eur, jakna i hlace za ljetno skijanje - 100 Eur, lica carnika i granicnih policajaca u Gradisci kada sam im rekao gdje idem tj. odakle dolazim - neprocjenjivo!