Posle puno godina skijanja na letnjim gumama sa lancima i pentranja po Kopaoniku, prosle godine pred put u Austriju stavih zimske gume na C max. Onaj proslogodisnji sneg u novembru me je naterao na to jer sam sa originalnim Continental letnjim gumama plesao i plesao po najmanjoj bljuzgi. Usledila je kompenzacija i uzete su zimske gume Fulda. Hteo sam Good year grip 7 ali me ubedise da za moj auto nema potrebe za takvim. I iznenadio se sta znace zimske gume i kako se lepe za podlogu zimi. I evo cekam novembar da ponovo posetim vulkanizerea i spremim auto za zimu. Sledi mi presvlacenje sa letnjih na zimske. Posle toga put na skijanje.

Odgovor sa citatom
.

). Investicija možda jeste u startu veća (4 polovne čelične felne), ali ima više razloga za ovaj savet. Prvo, ne bude vam žao felni, koje, inače, stradavaju i od soli i od rupa koje tijekom zime nastanu na našim („odlično” održavanim) putevima. Drugo, zamena je neuporedivo brža nego skidanje letnjih guma sa felne i montaža zimskih. A i košta manje (može i besplatno, u DIY varijanti na parkingu ili u garaži), pogotovo ako se uzme u obzir i reverzibilni proces, tj. demontaža zimskih i montaža letnjih guma na kraju zimske sezone.
i sl. gume na alu felnama, tj. niskoprofilne. Probajte da prekalkulišete veličinu guma, pa da za zimske izaberete one čija je gazna površina uža nego što je to kod letnjih koje vozite, a sidewall veći. Prianjanje na snegu i ledu je daleko bolje. Još nešto, obavezno proveravajte i pritisak u gumama (bitno je da u svima bude jednak). Toplo preporučujem i nabavku spreja za krpljenje guma, jer nije skup, a stvarno može da uštedi puno vremena i još više živaca na lednoj temperaturi i uzbrdicama kakvima se često krećemo tijekom zimske sezone.